Gorivo se bo spet pocenilo

Bencin, katerega ceno nadzira država, bo cenejši za 2,7 centa pri litru, dizel pa za 1,1 centa.

Objavljeno
13. marec 2017 18.06
tlo_Petrol
B. K.
B. K.

Ljubljana – Novica bo posebej razveselila voznike s ta hip še praznimi praznimi rezervoarji: Goriva, ki so še pod državnim censkim nadzorom, se bodo opolnoči spet nekoliko pocenila. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba odšteti za 2,7 centa manj (1,276 evra), za liter dizla pa 1,1 centa manj (1,189 evra). Tako bodo tisti, ki točijo bencin, pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja prihranili 1,35 evra, »naftarji« pa dobrega pol evra.

Cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja so od lanskega aprila v pristojnosti naftnih trgovcev, prav tako pa lahko sami določajo cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih in ob hitrih cestah. Pomembnih razlik med nadzorovanimi in prostimi cenami za zdaj ni. Odstopanja je zaznati le ob meji z Italijo, kjer se ponudniki z nekaj višjo ceno prilagajajo dražjemu gorivu v soseščini.

Vlada preračuna in določi cene omenjenih dveh goriv vsakih 14 dni v skladu z uredbo po posebnem modelu za oblikovanje cen določenih naftnih derivatov, na višino pa vplivajo censki trendi na svetovnem trgu in tečajno razmerje evro-dolar. Na svetovnem trgu je cena nafte prejšnji teden zanihala navzdol, prvič letos se je spustila pod mejo 50 dolarjev za sod. Ponudba presega povpraševanje, pa tudi v bližnji prihodnosti ni pričakovati stabilizacije cen nafte, saj bo dolar zaradi potez ameriške centralne banke verjetno rasel.