Gorjanci z boni na dopust kar v lastno občino

Večina Slovencev je turistične bone unovčila zunaj svoje občine na drugem koncu države.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Doslej smo Slovenci državne turistične bone večinoma porabili zunaj svoje občine, praviloma na drugem koncu države, kažejo podatki Finančne uprave. Izstopajo prebivalci Gorij nad Bledom, ki so bone porabili kar v lastni občini. Na splošno je bila najbolj priljubljena občina Piran, kjer je bilo doslej unovčenih tudi največ bonov.



Natančnejša analiza Finančne uprave o porabi bonov razkriva, da so največ turističnih bonov – za 6,3 milijona evrov – porabili Ljubljančani, ki so za oddih največkrat izbrali občino Piran, Bohinj in Kranjsko Goro. Pri porabi z 2,7 milijona evrov jim sledijo Mariborčani, ki so najpogosteje dopustovali v Piranu, Izoli in Kranjski Gori.
 

Z Obale v toplice in na Gorenjsko


Kranjčani so porabili za 1,4 milijona evrov bonov, najpogosteje pa so izbrali občino Piran, Brežice in Izolo. Malo manj so unovčili Koprčani, ki so z obale na oddih največkrat odšli v Kranjsko Goro in občini s termami – Brežice in Podčetrtek. Podobno vsoto so porabili Celjani, med katerimi je najbolj priljubljeno dopustovanje v občinah Piran, Kranjska Gora in Izola.

In kje so dopustovali prebivalci občine Piran, medtem ko je velik del Slovencev bone porabil prav pri njih? Skupaj 342.000 evrov bonov so najpogosteje porabili v alpskih občinah – Kranjski Gori, Bohinju in Bledu. Kranjskogorci pa so nasprotno za oddih najpogosteje izbrali občine Piran, Izolo in Ankaran. Med Bohinjci so bile poleg Pirana najbolj obiskane toplice – Moravske toplice in Podčetrtek.

Občina Gorje je za Gorjance tretja najbolj priljubljena dopustniška destinacija v Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Občina Gorje je za Gorjance tretja najbolj priljubljena dopustniška destinacija v Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Pri svoji porabi izstopajo prebivalci gorenjske občine Gorje, ki ima okoli 2800 prebivalcev. Doslej so skupaj porabili za 65.000 evrov bonov, od tega četrtino v piranski občini, 4300 evrov v Moravskih toplicah in skoraj 4000 evrov kar v lastni občini. 


Največkrat v hotel


Kot je znano, je bilo doslej unovčenih okoli 50 milijonov evrov državnih bonov. Od tega smo skoraj polovico kljub koronavirusu porabili v hotelih, in sicer 24 milijonov evrov. Kar 10,9 milijona evrov ali dobro petino – smo unovčili za najem v apartmajev ali v apartmajskih naseljih, sledijo kampi in nato turistične kmetije.

Med hoteli so bili najbolj oblegani Histrion v Portorožu, Sotelia v Podčetrtku in izolski Delfin. Med planinskimi kočami pa smo doslej največ bonov porabili v Koči pri Triglavskih jezerih, v Domu na Komni in v Planinskem domu pri Krnskih jezerih.

Preberite še:

Komentarji: