Gospodarstvo, pravica do splava in zlati levi

Izpostavljamo nekaj zanimivih tem, ki vas čakajo v jutrišnji Sobotni prilogi!
Fotografija: Naslovnica tokratne Sobotne priloge.
Odpri galerijo
Naslovnica tokratne Sobotne priloge.

V tokratni Sobotni prilogi smo v portret tedna ujeli bodočega ministra za zdravje Sama Fakina, pravega mojstra lepih besed in obljub, ki ga odlikuje politično kameleonstvo, kot je zapisala Milena Zupanič. Seveda je popisala  tudi to, kako je Fakin pred letih hodil v službo celo s pištolo.

Ali Žerdin je v uvodniku skočil v leto 2022, leto, ko se bo - če bo šlo vse posreči - iztekel mandat  vladi, ki jo prav zdaj sestavlja Marjan Šarec.  Karel Lipnik pa je pogledal 20 let nazaj, in sicer kako se je v tem času spremenilo slovensko gospodarstvo? V obsežni analizi ugotavlja, da se je zgodil premik iz delovno intenzivnih v tehnološko zahtevnejše panoge.

Branko Soban v kolumni razkriva, kaj ima boj argentinskih žensk za pravico do splava, ki pravkar poteka na ulicah Buenos Airesa,  skupnega z Deklino zgodbo

Za bralce Sobotne priloge smo ocenili Ostrino, najbolj vročo TV-serijo ta hip. Nastala je po knjigi Gillian Flyn, ki je zaslovela z romanom Ni je več.  »Gillian Flyn je odprla sezono lova na nove ženske junakinje, ki niso več nežne, prijazne, nič več ne stojijo ob strani močnejšemu spolu, ne mečejo se pod vlak zaradi ljubezni, ne končajo z arzenikom v svojem nežnem grlu ... Ne, te ženske so lahko tudi psihopatke, manipulatorke, vzamejo to, kar si želijo, in še več,« je zapisala Irena Štaudohar

Patricija Maličev pa za Sobotno prilogo poroča iz Benetk,  najstarejšega filmskega festivala na svetu, kjer prav tako prevladujejo močne ženske, čeprav je v osrednji tekmovalni selekciji med enaindvajset filmov uvrščena samo ena režiserka.

Protesti skrajnih desničarjev v začetku tedna v Nemčiji. FOTO: Odd Andersen/Afp
Protesti skrajnih desničarjev v začetku tedna v Nemčiji. FOTO: Odd Andersen/Afp


Ne prezrite niti članka Saše Vidmajer o pohodu populizma po stari celini, pogovora Barbare Kramžar z Markom Arenhövelom, profesorjem politologije na dresdenski tehniški univerzi o skrajnih desničarjih v Nemčiji in analize Janeza Markeša, kaj se po nedavnem obisku na Irskem dogaja s papežem Frančiškom.

Več najdete v jutrišnjem Delu, vabljeni k branju!

Komentarji: