Gotska cerkev nepravilno obnovljena in brez dovoljenj

Nestrokovno obnovo zunanjosti je med prvimi opazil umetnostni zgodovinar Janez Balažic.

Objavljeno
13. junij 2013 13.03
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Turnišče – Pred praznovanjem ob daritvi nove maše prihodnji mesec se je turniški župnik Robert Brest odločil prenoviti zunanjost cerkve Marijinega vnebovzetja.

Dela je prejšnji teden prevzelo soboslikarsko podjetje Janeza Škrabana iz Murske Sobote, ki za obnovo kulturnega spomenika ni dobilo ustreznih dovoljenj. Zanje, kot smo ugotovili, niti ni prosilo.

»Vloge za odobritev del nam ni poslal nihče, ne župnik ne Škraban. Me je pa po vašem obisku poklical župnik in se opravičil za morebitne napake, ki so jih storili ter obljubil, da jih bodo skladno z našimi navodili popravili,« je za Delo povedal Srečko Štajnbaher, vodja mariborskega oddelka zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Po njegovem vlogo za kulturno-varstvene pogoje »navadno pošlje lastnik objekta ali to v njegovem imenu stori nekdo, ki mu lastnik zaupa. V tem primeru o sanaciji sploh nismo bili obveščeni«.

Objekt je evropskega pomena

Nestrokovno obnovo zunanjosti je med prvimi opazil umetnostni zgodovinar Janez Balažic, ki romansko enoladijsko cerkvico z apsido iz druge tretjine 13. stoletja (večjo gotsko ladjo s freskami Johanesa Aquile so prizidali stoletje pozneje) imenuje »gotski biser Pomurja«.

Objekt je evropskega pomena, nestrokovna obnova pa po njegovih besedah ni osamljeni primer: »To kaže na stalno odsotnost stroke pri svetovanju, pomoči in nadzoru nad spomeniki.«

Župnik Robert Brest ne razume, zakaj je »naenkrat tako velika težava prenova cerkvenega ometa, ki je ponekod odpadal tudi v kvadratni meter velikih kosih«.

Približno 13.000 evrov vredno sanacijo, ki jo bodo plačali farani in z nekaj svojimi prihranki župnik, je Brest namreč povsem zaupal Škrabanu, ki je obnovil večino pomurskih cerkva.

»Tudi z zavodom smo do zdaj odlično sodelovali, nazadnje pri obnovi samostana za sestre klarise,« je povedal župnik, ki je fasado cerkve hotel predvsem »osvežiti« ter preprečiti odpadanje ometa: »Objekt samo vzdržujemo. Za kaj več nimamo denarja.«