Govorice o azilnem domu Velenje

Civilna iniciativa Velenje od Győrkős Žnidarjeve zahteva podatke o pogodbi za najem samskega doma.

Objavljeno
12. januar 2017 10.25
Samski dom Velenje
Brane Piano
Brane Piano
Velenje − Civilna iniciativa Velenje (CIV) je ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in ministrici Vesni Győrkős Žnidar poslala »zahtevo za informacijo javnega značaja« o Azilnem domu na območju občine Velenje.

Vprašanje pa je, ali bo ministrstvo zahtevo sploh lahko obravnavalo. Iz nje, vsaj takšne, kakršno je CIV v vednost poslala medijem, ni jasno, kdo je zastopnik, pravna ali fizična oseba, ki se sklicuje na dostop do informacij javnega značaja. Doslej smo mediji lahko iz komuniciranja s CIV lahko razbrali le to, da v imenu CIV z novinarji komunicirata predsednica velenjskega odbora SDS Suzana Kavaš in podpredsednik velenjske SLS Mihael Letonje.

Kakorkoli, CIV sporoča, da je po njihovih informacijah pogodba za najem prostorov za azilni dom v Velenju na MNZ že pripravljena. Šlo naj bi za najem dela nekdanjega samskega doma Vegrada v Stari vasi za do 150 azilantov. V CIV trdijo, da bi MNZ za prazen objekt plačeval 9000 evrov najemnine, za zasedenega pa 15.000 evrov na mesec. Samski dom je sicer v lasti podjetja VPS Svetovanje, ki ga je na dražbi kupilo iz stečajne mase vegrada.

»Prosimo za odgovore, ali navedbe držijo in ali ima objekt novo uporabno dovoljenje, saj se mu bo namembnost spremenila. Zanima nas, v kakšnem stanju so pogovori v zvezi z Azilnim domom v Velenju,« so ministrici pisali iz CIV, zahtevo pa so v vednost poslali tudi velenjskemu županu Bojanu Kontiču.