Gradbena in inženirska podjetja zbirajo podpise proti spremembam gradbene zakonodaje

Izvajalci v gradbeništvu pozivajo predsednika vlade, naj pripravo zakonov vrne »v okvire celotne gradbene stroke in gospodarstva«.

Objavljeno
04. marec 2016 14.39
B. K.
B. K.

Ljubljana − Gradbena in inženirska podjetja podpisujejo poziv predsedniku vlade, naj ustavi nerazumno spreminjanje gradbene zakonodaje in ga vrne v okvire celotne gradbene stroke in gospodarstva. Poziv so pripravila združenja oziroma zbornice pod okriljem GZS: za gradbeništvo, svetovalni inženiring in inženiring.

»Proces sprejemanja nove gradbene zakonodaje je zašel v slepo ulico. Ob pričakovanju, da bo nova gradbena zakonodaja prinesla nujno potrebne posodobitve in izboljšave v proces gradnje v Sloveniji, nas predvidene spremembe le še bolj odmikajo od dobrih praks v državah okrog nas, v EU in v svetu,« pojasnjujejo svoje zahteve v GZS.

Ogorčeni so, češ da je predlagatelj »brezkompromisno obšel« temeljne zahteve gradbeništva in inženirstva po nujnih izboljšavah na normativnem področju in po prenosu dobrih tujih praks v naše okolje ter se postavil v bran »izjemno ozkemu interesu ene od poklicnih zbornic«. Na množico zahtev strokovne javnosti in gospodarstva pa se ne odziva.

Podpisniki trdijo, da predloga gradbenega zakona in zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih poslabšujeta »že tako neuravnoteženo pogodbeno razmerje med naročnikom in izvajalcem gradbenih oziroma inženirskih storitev, ki je izrazito v škodo zadnjim«.

Nasprotniki sprememb spet niso mogli mimo že večkrat javno kritiziranega instituta vodje gradnje, ki da bo v praksi bremenil izvajalca gradbenih oziroma inženirskih storitev.

Za gradbeni zakon pravi Uroš Mikoš iz združenja za svetovalni inženiring, da je v celoti nedodelan, uvaja povsem nove, nedorečene in nejasne postopke, nove vloge v investicijskem procesu in nerazumljivo ter povsem novo izrazoslovje. Prenovljen predlog gradbene zakonodaje, ki se usklajuje v zaprtem krogu, je treba vrniti v  javno razpravo, pravi. Zakon o pooblaščenih arhitektih in inženirjih pa v dani obliki ni sprejemljiv za pretežni del gospodarskih družb.

Zoran Marinšek iz združenja za inženiring se je dotaknil tehnoloških objektov. Spremembe, pravi, so v neposrednem nasprotju s trendi in standardi na področju tehnološkega inženiringa.