Gradu Javornik se vsi branijo

Razvalina nad mestom je pod hipoteko, lastnik je ni obnovil, občina je noče.

Objavljeno
20. februar 2015 08.37
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Ravne na Koroškem – Ravne bo najverjetneje še dolgo kazila razvalina gradu Javornik, ki kraljuje nad mestom. Od zasebnih lastnikov je ostal le še eden, grad je pod bančno hipoteko, občina pa ga noče, čeprav bi ji ga lastnik moral vrniti, ker ga ni obnovil.

Enako bi se moralo zgoditi z Rimskim vrelcem, za katerega pa se občina in lastnik še pogajata o višini vrnjene kupnine.



Grad Javornik ima le še enega lastnika, družba Grad Javornik, prek katere so nekdanji lastniki poskušali izpeljati projekt gradnje stanovanj in obnove gradu, je šla v stečaj. Edini preostali lastnik Andrej Uršnik in nekdanji solastnik Branko Miler sta imela z občino sklenjeno pogodbo, po kateri je občina del zemljišča ob gradu izvzela z območja kulturne dediščine in tako omogočila gradnjo stanovanj, lastnik pa bi v zameno uredil okolico dvorca in do leta 2014 tudi dvorec. V nasprotnem primeru bi moral dvorec prepustiti občini in plačati denarno kazen v protivrednosti 650 kvadratnih metrov stanovanj.

Ostajajo pri statusu quo

»Občina je svojo nalogo opravila, lastnik pa ni obnovil ne dvorca ne zunanjosti in ni zgradil stanovanj, zato zdaj potekajo pogovori, kako ukrepati,« je povedal župan Raven Tomaž Rožen. »Lastnik bi privolil v vračilo dvorca in tudi plačal nekaj denarne kazni, vendar ne toliko, kot smo zapisali, kar argumentira s tem, da mu je Zavod za varstvo kulturne dediščine onemogočal gradnjo stanovanj v takšnem obsegu, kot je napisano v pogodbi,« pojasnjuje Rožen. Ključna odločitev občine je, ali želi dvorec v svoji lasti. »Trenutno gradu nočemo v javno last, saj je veliko finančno breme pa tudi javnih vsebin zanj nismo našli, zato ostajamo pri statusu quo.« Ker je celotna posest obremenjena s hipoteko Abanke, to tudi onemogoča nadaljnje postopke med lastnikom in občino.

Spomladi bodo okrog gradu postavili ograjo, za katero so v proračunu zagotovili 5000 evrov. »Sicer se čudno sliši, da bomo postavili ograjo na zasebni lastnini, a s tem bomo v dogovoru z lastnikom tudi ogradili javorniške prebivalce od te zasebne lastnine in poskušali zagotoviti varnost ter zmanjšati vandalizem in nezaželeno zbiranje mladine,« napoveduje župan.



Nekdanji lastnik se je opekel

Lastnika Andreja Uršnika nam ni uspelo priklicati, nekdanji solastnik Branko Miler pa je povedal, da ima le še manjšo parcelo ob gradu, posel z dvorcem pa je prepustil Uršniku, ki je odkupil njegov del gradu, nato pa zadevo po neuspešnem iskanju investitorja popolnoma opustil. Miler meni, da stanovanja zdaj niso več možnost ter da je na potezi banka, ki bo grad verjetno poskušala prodati.

»Zagotovo se glede obnove gradu Javornik prihodnjih deset let ne bo nič premaknilo,« meni Miler, ki je solastništvo dobil kot poplačilo dolga in ni imel, kot pravi, nobenega namena ukvarjati z gradnjo. »Z gradom sem izgubil kar precej denarja, ko se bo rešila zadeva z banko, bom poskušal prodati še preostalo parcelo. Naše podjetje se ukvarja s kmetijsko mehanizacijo, zato sem tudi vse skupaj prepustil Uršniku, ki ima veliko izkušenj iz gradbene stroke.«

Rimski vrelec: pogajanja o denarju

Dogovora o vračilu Rimskega vrelca in kupnine zanj med lastnikom Muso Abidovom in občino Ravne še ni. »Interesenti se spet obračajo na občino. Z ustrezno previdnostjo in soglasjem lastnika jim pojasnjujemo, da Rimski vrelec lahko odkupijo, če bodo dali zaveze za obnovo, ki pa bodo verjetno milejše, saj vidimo, da smo od leta 2009 neuspešni pri iskanju investitorja in upravljavca,« razkriva Rožen.

Lastnik vračilo posesti brez vračila kupnine zavrača, občina pa mu je pripravljena vrniti kupnino, zmanjšano za približno 100.000 evrov mesečnih denarnih kazni, ki bi jih lastnik moral plačevati zaradi nedokončanja objekta v dogovorjenem roku.