Grafist dobil bazen, čaka na gradbeno dovoljenje

Za dokončanje Solisu 60 milijonov evrov. Del objekta z olimpijskim bazenom mora Grafist urediti do leta 2019.

Objavljeno
16. avgust 2017 23.22
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »To bo največja naložba v poslovni objekt v državi, saj za njegovo dokončanje potrebujemo več kot 60 milijonov evrov,« je o zadnjem poslu, ki ga je dobil koprski Grafist, povedal njegov lastnik Ante Guberac. Pogodbo o dokončanju olimpijskega bazena v Solisu je z občino podpisal prejšnji četrtek, toda graditi bo začel šele, ko bo pridobil novo gradbeno dovoljenje – predvidoma do konca leta.

V koprski občinski upravi so odločili, da je najugodnejšo ponudbo za dokončanje olimpijskega bazena v Solisu oddal Grafist. Dela bodo z DDV stala 8,15 milijona evrov, pri čemer bo gradbinec prejel nekaj manj kot 6,7 milijona evrov. Olimpijski bazen pomeni približno petino celotnega betonskega kolosa, kjer je Primorje leta 2009 začelo graditi ogromno poslovnih prostorov. Bazen, tribune, fitnes, večnamenski prostor in druge servisne površine v bazenskem delu merijo 7291 kvadratnih metrov, občina pa je vanje do tretje gradbene faze vložila 3,1 milijona evrov. Občina za dokončanje del predvideva, da bo iz proračuna namenila 1,5 milijona evrov, da se bo zadolžila in da bo nekaj denarja pridobila iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Bazen v začetku leta 2019

Guberac pravi, da morajo zaradi sprememb pri projektu v nekaj mesecih dobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje. Po pogodbi z občino mora biti bazen zgrajen do začetka leta 2019, prav tako fasadi bazena in hotela. »Za hotel iščemo upravljavca, kakšno hotelsko verigo. Ampak vse kaže, da bomo s tem nekaj časa še počakali. Pred tem bomo prav tako leta 2019 za državo dokončali poslovne prostore za koprsko upravno enoto,« je povedal Guberac.

Prostori upravne enote bodo merili nekaj manj kot 7000 kvadratnih metrov, pripadalo jim bo še 63 parkirnih mest. Tudi v tem delu čakajo na spremembo gradbenega dovoljenja, saj je predvideno znižanje enega nadstropja objekta. Po pridobitvi spremenjenega gradbenega dovoljenja bo imel Grafist 18 mesecev časa za dokončanje upravnih prostorov, ki bodo nared predvidoma sredi leta 2019. Za gradnjo bo država Grafistu 15 let plačevala 1,2 milijona evrov na leto, podjetje pa je moralo prevzeti del bremena, ki ga je kot posledico zamude zaradi propada Primorja država terjala od Hete.

Kaj bo storila občina, še ni jasno

Guberac trdi, da bodo do sredine leta 2019 dokončali še približno 8000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, ki jih je Grafist dobil kot poplačilo v naravi za opravljena dela s komunalnim opremljanjem zemljišča. Prav tako bodo v tem času uredili zunanjost poslovnega objekta, ki že osem let kazi videz Kopra. Ni pa še jasno, kaj bo naredila s svojimi približno 10.000 kvadratnimi metri površin naredila koprska občina, ki jih je prevzela z namenom, da bi nekoč vanje preselila vse občinske službe. Če bodo izvajalec jeseni dobil spremenjena gradbena dovoljenja, obstaja realna možnost, da se bo Solis prihodnje leto res prelevil v eno največjih gradbišč v državi.