Lastnik zanemarjenega konja in bikov veterinarju ni pustil v hlev

V Društvu za zaščito konj so objavili pretresljive fotografije hudo zanemarjenih in trpinčenih živali. 

Objavljeno
19. april 2019 09.05
Posodobljeno
19. april 2019 14.52
Kopita je imel tako poškodovana, da je komaj stal. FOTO: Društvo za zaščito konj 
»Grozno je. Nisem pričakovala, da bomo še kaj takšnega našli v Sloveniji,« pove predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko. Na facebookovi strani društva so včeraj objavili pretresljive fotografije hudo zanemarjenega konja in bikov, ki so jih našli na neki kmetiji na območju Šentlovrenca na Dolenjskem.

»Podoben primer smo imeli pred desetletjem. Takrat smo iz gnoja komaj potegnili kobilo in žrebeta. Glede na to, da se toliko ozavešča in da toliko opozarjamo ljudi, da so živali živa bitja, da niso predmeti in da je zanje treba skrbeti. Zelo sem razočarana. Zelo prizadeta,« poudari. Fotografije govorijo same zase.

Konja ni bilo mogoče rešiti. »Konj je imel hudo poškodovana kopita pa tudi vse drugo je odpovedovalo. Konj preprosto ni bil več zmožen živeti. Vdal se je v usodo. Samo še čakal je, da bo prišel nekam ven, da se bo lahko ulegel in v miru umrl,« pojasni Nedeljkova. »Konja je bilo treba uspavati, ker bi zdravljenje poškodb povzročalo nepotrebno dodatno trpljenje živali,« pa poudarijo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

image
Konja so uspavali. FOTO: Društvo za zaščito konj


Grozljivi prizori so inšpekcijo, ki je poklicala društvo na pomoč pri prevozu in morebitni oskrbi konja, ki so ga nato uspavali, pričakali tudi v hlevu, polnem bikov. »Ti so stali v svojih iztrebkih in urinu dobesedno do trebuha in so gnili pri živem telesu. Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje,« poudarjajo v društvu. Nedeljkova pove, da so bike odpeljali na rehabilitacijo, saj so bili bolni in jih morajo pred zakolom najprej pozdraviti.


Kdo je zatajil?
 

»Zatajil je sam imetnik živali. Vsi imetniki živali so dolžni odgovorno poskrbeti za dobrobit živali,« še poudarjajo na upravi. »Inšpekcija izvaja nadzor nad imetniki živali in ukrepa takrat, ko imetnik opusti svojo dolžnost. V Sloveniji je približno 33.000 gospodarstev z govejimi živalmi. Ker vseh gospodarstev ni mogoče pregledati, jih pregledujejo naključno in na podlagi ocene tveganja oziroma izrednega pregleda opravljenega na podlagi prijave.« Zadnji obisk lokalnega veterinarja, to je veterinarja, ki zdravi živali, je bil pri imetniku zanemarjenega konja in bikov v oktobru 2018. Zadnji celotni pregled gospodarstva, kjer so odvzeli živali, so izvedli v letu 2016, diagnostična preiskava govedi na tuberkulozo pa v oktobru 2018.

»Veterinar je poskušal priti na obisk gospodarstva tudi v letu 2019, vendar mu lastnik ni dovolil vstopa v hlev. Zavrnil je cepljenje proti bolezni modrikastega jezika. Izjavil je, da so biki namenjeni v zakol. Veterinar ga je opozoril, da v kolikor živali ne bo dal v klavnico v teku enega meseca, ga bodo obiskali uradni veterinarji,« pojasnjujejo na upravi. Do sedaj imetnika omenjenih živali niso obravnavali v inšpekcijskih zadevah.

Inšpekcijo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je o mučenju živali obvestila policija, ki je prva dobila anonimno prijavo. »Inšpekcija UVHVVR je opravila pregled pri dotičnem kmetu, isti dan, ko je bila podana prijava s strani policije o zanemarjanju živali. Zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje že naslednji dan. Morali so namreč organizirati novo nastanitev za živali, prevoz živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco.«

image
Grozljivo je bilo tudi stanje v hlevu z biki. FOTO: Društvo za zaščito konj


Nedeljkova, ki je do zdaj pomagala že več kot 400 konjem, še nadaljuje, da so po objavi na facebooku žal že dobili nove prijave zanemarjenih konj. Trpinčenje teh lepih živali lahko prijavite na tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa inšpekciji. Če želite pomagati društvu, lahko to storite z donacijo, da pošljete na 1919 ključno besedo KONJI5 in s tem darujete pet evrov.

image
Bike so odpeljali na rehabilitacijo. FOTO: Društvo za zaščito konj
Kakšne so pristojnosti veterinarskih inšpektorjev?

Odgovor UVHVVR:
Pristojnost uradnega veterinarja je začasno ali trajno odvzeti žival in prepovedati stike dosedanjemu skrbniku živali, če je to potrebno za zaščito živali v primeru kršitve določb zakona o zaščiti živali. Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo. Iz kupnine od prodane živali se pokrijejo stroški postopka, morebitna razlika pa se izplača skrbniku živali.

Uradni veterinar ima poleg pristojnosti določenim v 19. členu zakona o inšpekcijskem nadzoru še naslednje pristojnosti v skladu z zakonom o zaščiti živali:
- odrediti odpravo nepravilnosti pri izvajanju tega zakona;
- odrediti usmrtitev ali zakol živali na stroške skrbnika, če gre po oceni veterinarja za neodpravljive bolečine ali poškodbe, za nevarno žival, ali če gre za nevarnega psa, s katerim ni bilo opravljeno predpisano šolanje iz 26. c člena tega zakona ali/oziroma to šolanje ni bilo uspešno opravljeno;
- prepovedati rejo določene vrste živali in uporabo proizvodnih ali poslovnih prostorov, če ugotovi, da je skrbnik ponovno kršil obveznosti iz tega zakona in s tem povzročal živali bolečine in trpljenje;
- prepovedati natovarjanje in prevoz živali, če niso izpolnjeni predpisani pogoji;
- prepovedati izvajanje posegov, ki niso dovoljeni oziroma se izvajajo v nasprotju z določbami tega zakona;
- odrediti ustavitev poskusov oziroma prepovedati izvajanje poskusov na živalih, ki se izvajajo v nasprotju z določbami tega zakona ali če pomanjkljivosti niso odpravljene v določenem roku;
- prepovedati zakol živali, če ni zagotovljeno predpisano omamljanje in zakol živali;
- prepovedati opravljanje dejavnosti imetniku zavetišča, če ne izpolnjuje več predpisanih pogojev;
- odrediti plačilo stroškov v zvezi z zapuščeno živaljo skrbniku ali zavetišču oziroma občini, če ni zagotovila zavetišča;
- odrediti zavetišču namestitev in oskrbo psa, ki ogroža okolico, če skrbnik ne odvrne splošne nevarnosti ali ni znan ali dosegljiv;
- odrediti zavetišču ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščene živali;
- prepovedati uporabo živali na javnem zbiranju ali snemanju zaradi zaščite dobrobiti živali.