Grožnje Šabedru, da ga bodo »pospravili«

Na UKC Ljubljana so potrdili, da je vodstvo prejelo grožnje in jih prijavilo policiji, ki zadevo že preiskuje.

Objavljeno
17. januar 2019 16.06
Posodobljeno
18. januar 2019 06.46
Aleš Šabeder je po naših informacijah prejel grozilno pismo, v njem pa naj bi bile grožnje njemu in njegovi družini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
M.K., B.F.
M.K., B.F.
Vodstvo UKC Ljubljana je prejelo pismo grožnjami, domnevno povezanimi s financiranjem raziskovalnih projektov. Da so grožnje res prejeli, so na UKC potrdili, od koder so sporočili še, da so zadevo že predali policiji. Ta zadevo preverja.Kot nam je uspelo izvedeti neuradno, je bil tarča groženj generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, ki naj bi mu grozili, da ga bodo »pospravili« zaradi tega, kar se dogaja z Markom Nočem in financiranjem njegovega raziskovalnega projekta ter zaradi dogajanja okoli nacionalnega inštituta za otroške bolezni in Igorja Gregoriča. Grožnje naj bi se sicer nanašale tudi na Šabedrovo družino.

Pišemo tudi o zavrnjenem financiranju raziskovalnega programa Marka NočaKardiolog in raziskovalec je brez sredstev ostal zaradi za pičle pol točke prenizke ocene, kdo ga je ocenjeval, pa se ne ve, saj ARRS imena skrbno varuje.

Iz ocen izhaja, da recenzenta nista upoštevala vseh znanstvenih dosežkov vodje programa, zgrešila pa sta tudi pri nekaterih drugih navedbah. Zato je Noč podvomil v njuno delo, a ukrepati ni mogel.


Poleg Šabedra so po naših informacijah grožnje prejeli tudi na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) oziroma njen direktor József Györkös. Znanstveni svet ARRS je namreč konec lanskega leta ocenil, da dosežki skupine, ki jo vodi Zoisov nagrajenec Marko Noč, niso dovolj odlični, da bi raziskovalnemu programu podaljšali življenjsko dobo.