Gvido Novak s sodelavcema iz sindikata premeščen na delo v enote 

Trije predstavniki vodstva sindikata so dobili ukaz, da so s ponedeljkom prerazporejeni na delo v enotah Slovenske vojske.

Objavljeno
08. december 2019 20.23
Posodobljeno
08. december 2019 20.33
Trije predstavniki vodstva sindikata so dobili ukaz, da so s ponedeljkom prerazporejeni na delo v enotah SV. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je po poročanju Televizije Slovenija pred nedavnim dobili ukaz, da je z današnjim dnem razrešen z naloge opravljanja dela predsednika sindikata, s ponedeljkom pa prerazporejen na delo v enote Slovenske vojske (SV). Tak ukaz sta prejela tudi dva Novakova sodelavca.

Ministrstvo za obrambo je SVS maja letos zaradi kršitev in prekoračitve sindikalnega delovanja na obrambnem področju odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje s šestmesečnim odpovednim rokom. V tem obdobju se je ministrstvo z vodstvom sindikata pogajalo in usklajevalo o vsebini nove pogodbe, a je do 20. novembra niso sklenili.

Na zadnjem sestanku 12. novembra so predstavniki ministrstvu SVS pojasnili, da bodo, če nova pogodba ne bo podpisana pred potekom še veljavne pogodbe, pooblaščene osebe oziroma sindikalni zaupniki z 21. novembrom nadaljevali delo v enotah Slovenske vojske oziroma bodo z ukazom razporejeni na formacijske dolžnosti, za katere izpolnjujejo pogoje.

image
V SVS so ogorčeni in pravijo, da gre za ogrožanje temeljne pravice delavcev do sindikalnega združevanja. FOTO: Brane Piano


Trije predstavniki vodstva sindikata so po poročanju TVS tako dobili ukaz, da so s ponedeljkom prerazporejeni na delo v enotah SV. »Dejansko so pa sindikat vojakov Slovenije napadli in ga želijo uničiti na ta način, da bi naj mi trije, ki delamo za sindikat, dali gor uniforme in šli v enoto delat,« je dejal Novak in dodal, da tega ne bo storil, »ker si ne morem privoščiti pri toliko članih, da ne bom imel časa niti pol ure za delo za sindikat«.

V SVS so ogorčeni in pravijo, da gre za ogrožanje temeljne pravice delavcev do sindikalnega združevanja. Ministrstvo za obrambo naj bi jim sicer v pogajanjih najprej ponudilo za vsakega 20 ur, na koncu pa 60 ur na mesec za delo v sindikatu, česar niso sprejeli. Na ministrstvu za obrambo so ob odpovedi pogodbe kot še posebej nesprejemljivo označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.