Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost neurij

Oranžno opozorilo: Do nedelje opoldne v JZ Sloveniji možna neurja predvsem z močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel.

Objavljeno
11. junij 2016 18.47
posledice neurja v Prekmurju
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Po kratkotrajnem premoru spet prihajajo padavine. Agencija RS za okolje opozarja, da so v noči na nedeljo ter v nedeljo zjutraj in dopoldne predvsem v jugozahodni Sloveniji možna krajevna neurja, ki jih bodo spremljali močni nalivi, sunki vetra in udari strel.

Vremenoslovci so zato za jugozahod države izdali oranžni alarm. Vse do nedelje opoldne pričakujejo močnejše krajevne nevihte. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare, opozarjajo.

Foto: Arso

V pasu od jugovzhoda države prek osrednje Slovenije do severozahoda pa velja rumeni alarm, ko so možne izdatnejše padavine. V 24 urah lahko pade tudi do 50 milimetrov dežja. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu.

Hidrološko opozorilo zaradi napovedanih padavin

Za danes zvečer in nedeljo velja tudi hidrološko opozorilo pred manjšim razlivanjem vodotokov. Ob krepitvi krajevnih padavin lahko pride do hitrih porastov in manjših razlivanj, zlasti ob posameznih manjših vodotokih in hudournikih v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Po padavinah v preteklih dneh danes manjše reke v večjem delu države še počasi upadajo, popoldne pa bodo reke v zahodnem in južnem delu države začele postopoma naraščati. V nedeljo čez dan bodo reke na teh območjih ponekod presegle velike obdobne pretoke.

Foto: Arso