Po preiskavi Počivalšek odšel brez komentarja

NPU je preiskoval posel blagovnih rezerv s podjetjem Geneplanet.
Fotografija: Preiskava pri ministeru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je trajala od ranega jutra do večera. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Preiskava pri ministeru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je trajala od ranega jutra do večera. FOTO: Uroš Hočevar

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so od zgodnjega jutra izvajali hišne preiskave zaradi suma nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so preiskave opravljali na več lokacijah – v stanovanjskih in poslovnih objektih ter vozilih, kjer so iskali in zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete. 

Že v zgodnjih jutranjih urah je novico o preiskavah objavil portal Necenzurirano, notranji minister Aleš Hojs pa je na današnji novinarski konferenci, kjer so sicer predstavljali aktualne informacije o razmerah glede koronavirusa, komentiral, da je sam informacijo o preiskavah dobil okoli 8. ure. Namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica ga je obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem so ga obvestili, da je bila Počivalšku za čas hišne preiskave odvzeta prostost. Pridržana je bila tudi članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC Andreja Potočnik.

Preiskava je trajala do poznega večera, po njenem zaključku pa se je Počivalšek odpeljal, ne da bi komentiral dogajanje. V sporočilu na facebooku je izrazil željo, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije. 

Hojs je sicer danes presenetil s tem, da je med novinarsko konferenco razkril, da je odstopil s položaja ministra za notranje zadeve. 



V središču preiskav je posel blagovnih rezerv s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, neprimernih za zdravljenje obolelih za covid-19. Na Zavodu RS za blagovne rezerve so potrdili, da so predstavniki NPU obiskali tudi njihov sedež. Opravili so pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. »Zavod vse skozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda,« so še dodali. 

Da so se pri tem poslu zgodile nekatere nepravilnosti, je javno v oddaji Tarča na TV Slovenija prvi opozoril visoki uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška.

Ivan Gale je opozoril na nepravilnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ivan Gale je opozoril na nepravilnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, so po tej oddaji, na kateri so objavili zvočni posnetek, kjer minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov, začeli pred dvema mesecema.


Pri preiskavi sodeluje 53 kriminalistov


Hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva pri naročilu in dobavi zaščitne opreme so potekale na enajstih lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa je sodelovalo 53 kriminalistov. Med drugim so preiskali Počivalškov dom in prostore ministrstva za gospodarstvo. 

Med osumljenimi je tudi Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Med osumljenimi je tudi Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo


Za kaznivo dejanja oškodovanja javnih sredstev je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen, so še sporočili in poudarili, da bo policija preiskavo »izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja.«

Ker so se informacije o preiskavi v nekaterih medijih pojavile že dan pred začetkom preiskave, bo zaradi suma, da so bili razkriti varovani podatki, na policiji uveden notranji varnostni postopek.


Janša in Hojs preiskovalce obtožujeta pristranskosti


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji obrazložitvi svojega odstopa izrazil mnenje, da je preiskava politično motivirana in da »imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih.« Z vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva so po poročanju STA sporočili, da se na Hojsove izjave ne nameravajo odzvati. Odzval pa se je policijski sindikat, ki obtožbe o nepravilnem delu policije zavrača kot neutemeljene in od ministra v odhajanju pričakuje opravičilo. 

Podobnega mnenja kot Hojs je tudi premier Janez Janša, ki je na twitterju zapisal, da preiskovalnega postopka ne komentira, vseeno pa je zapisal, da sta obtožbe zoper Počivalška že zavrnili vlada in večina DZ. V nadaljevanju je menil, da je delovanje NPU neustavno, v službi politike in medijskih pritiskov, ter da represivni organi zaradi nepotizma in političnih pritiskov ne delujejo pravilno. Janša je spomnil, da pri številnih osumljencih kaznivih dejanj hišnih preiskav niso izvedli, zato je zahteval enaka merila za vse. 

Preberite še:

Komentarji: