Na Hrvaško še ne smemo vsi

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Na Hrvaško lahko odpotujete tudi v primeru pogreba ali poroke člana družine, a morate to dokazati. FOTO: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Na Hrvaško lahko odpotujete tudi v primeru pogreba ali poroke člana družine, a morate to dokazati. FOTO: Igor Zaplatil



20.05 Hrvaški policisti na mejah izvajajo enak nadzor kot včeraj

Po poročanju MMC ne drži, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško iz turističnih razlogov, kot sta po današnjem srečanju v Ormožu zatrdila notranja  ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović. Na mejnem prehodu Dragonja hrvaški policisti danes izvajajo enak poostren nadzor kot včeraj, brez sprememb. Mejo lahko prečkajo le ljudje iz poslovnih razlogov ter tisti, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine, počitniške prikolice ali plovilo.

»Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti,« so za STA pojasnili na hrvaški policiji.

Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. »Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno,« navajajo na hrvaški policiji.

17.55 V več nemških mestih protesti proti omejitvam zaradi epidemije

V več mestih po Nemčiji že drugi konec tedna zapovrstjo potekajo protesti proti omejitvam zaradi epidemije covida-19, čeprav so mnoge ukrepe že odpravili. Protestira več tisoč ljudi v Berlinu, Stuttgartu in Münchnu, pa tudi drugod, med njimi tudi zagovorniki teorij zarote, levičarski aktivisti in skrajno desni populisti. Ker so bili minuli konec tedna nekateri protesti nasilni, protestniki pa večinoma niso spoštovali pravil socialnega distanciranja in higiene, prihajalo pa je tudi do napadov na novinarje, so danes okrepili navzočnost policije. V središču Berlina okoli tisoč policistov skrbi, da na enem kraju ni več kot 50 protestnikov in da spoštujejo razdaljo meter in pol. 

V protestih proti omejitvam zaradi epidemije novega koronavirusa v več nemških mestih je morala posredovati policija.  FOTO: Tobias Schwarz/Afp
V protestih proti omejitvam zaradi epidemije novega koronavirusa v več nemških mestih je morala posredovati policija.  FOTO: Tobias Schwarz/Afp


17.08 Nemčija rahlja mejni režim z Avstrijo in Švico, z Luksemburgom odprla meje

Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico. Po podatkih zvezne policije v nemškem mestu Trier so znova odprli dvanajst mejnih cestnih prehodov z Luksemburgom, tako da potnikom ne bo več treba meje prehajati preko nadzorovanih prehodov.

17.00 Avtomobilska industrija potrebuje načrt za okrevanje

Gospodarski ministri dvanajstih držav Evropske unije, med njimi tudi Slovenije, v katerih je koronavirus še posebej hudo prizadel avtomobilsko industrijo, so podpisali izjavo o skupnem interesu za vzpostavitev načrta njene ponovne oživitve.
Po mnenju Slovenije, Bolgarije, Romunije, Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske, Latvije, Italije, Španije, Malte in Portugalske je treba sektorju zagotoviti čas, da se vrne na stare obrate in podela zamude v celotni verigi. Sektorju je treba finančno pomagati pri okrevanju in trajnostni rasti. Načrt bi se moral osredotočiti na obnovo celotne vrednostne verige v skladu z okoljsko in digitalno preobrazbo, s spodbudami za raziskave in razvoj ter s prehodom na model trajnostne mobilnosti. Aktivnosti bi bilo treba usmeriti v spodbudo povpraševanja po vozilih, predvsem po tistih z nizkimi ali ničelnimi izpusti, so prepričani.

Avtomobilska industrija potrebuje finančno pomoč pri okrevanju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Avtomobilska industrija potrebuje finančno pomoč pri okrevanju. FOTO: Leon Vidic/Delo


16. 25 Orban napovedal sproščanje ukrepov v Budimpešti

Na Madžarskem bodo v ponedeljek ukrepe za zajezitev novega koronavirusa sprostili tudi v Budimpešti. Tako je prek Facebooka sporočil premier Viktor Orban. Kot je zapisal, so se za rahljanje ukrepov odločili, ker se število na novo okuženih zmanjšuje tudi v Budimpešti. Lokalne oblasti je pozval, naj tveganje jemljejo resno in posebno pozornost namenijo domovom za starejše. Na Madžarskem se je z novim koronavirusom doslej okužilo 3473 ljudi, umrlo jih je 448.

16. 15 Enotna lista za odprtje mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh

K odprtju mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh je pozval tudi Gabriel Hribar, predsednik Enotne liste (edine politične stranke koroških Slovencev). Hribar pravi, da po tem, ko se je Avstrija dogovorila z Nemčijo za odprtje mejnih prehodov, ni jasno, zakaj so mejni prehodi s Slovenijo še zaprti. »V Sloveniji so v zadnjem tednu potrdili 18 novih okužb, v Nemčiji več sto. Takšna zadržanost avstrijske vlade ni ravno lepo darilo od 100. obletnici koroškega plebiscita,« meni Hribar. Pristojne ministre je pozval, naj poskrbijo, da bosta oba mejna prehoda odprta vsaj čez dan.    

15.30 Maraton treh src je bil!

Štirideseti maraton treh src v Radencih so zaradi novega koronavirusa prestavili na naslednje leto, danes pa je na poziv organizatorjev potekal drugače: tekači so tekli vsak po svoji progi doma, start teka pa je prek družbenih omrežij naznanila startna pištola v Radencih. Tam so maratonsko razdaljo na parkirišču hotela Radin odtekli Dejan Berič, Igor Škrinjar, Zlatko Rajh in Boštjan Primožič.    

Na štartu v Radencih.  FOTO: arhiv organizatorja
Na štartu v Radencih.  FOTO: arhiv organizatorja


15.14 Španija za podaljšanje izrednih razmer

Španska vlada želi za okoli en mesec podaljšati izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa. Veljale bi do končne odprave omejitvenih ukrepov. To je državljanom v televizijskem nagovoru sporočil premier Pedro Sanchez. Španija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Za covidom-19 je do danes umrlo 27.563 ljudi, potrdili so 230.698 primerov okužbe.

14. 50 Zaradi koronavirusa umrl zdravnik košarkarjev CSKA

Roman Abželilov, zdravnik košarkarske ekipe SCKA, je v 44-letu starosti umrl zaradi novega koronavirusa. V bolnišnico so ga zaradi poslabšanja zdravja odpeljali v začetku maja. Iz moskovske ekipe so sporočili, da je zapustil ženo in dva otroka ter objavili poziv za zbiranje sredstev za pomoč družini.

14. 46 Janša: Odprtje mej je lahko le dvostranski ukrep

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, pa tudi z Avstrijo in Madžarsko ne. »To je lahko le dvostranski ukrep. Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga,« je zapisal.
Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

13.57 Španska liga bo klubom plačala stroške letalskega prevoza

Predsednik Španske nogometne lige (LFP) Javier Tebas je v videokonferenci predstavnikom klubov v španskem državnem prvenstvu zagotovil finančno pomoč, poroča nemška tiskovna agencija (dpa). V to shemo pomoči, ki se vzpostavlja zaradi posledic covida-19, sodi tudi poravnava stroškov čarterskih poletov na gostujoče tekme. Nekateri manjši klubi v španskem ligaškem nogometu so namreč utrpeli veliko finančno škodo zaradi novega koronavirusa, zaradi česar si vsi pristojni nogometni organi v državi prizadevajo za čimprejšnjo pomoč klubom.

13.52 Notranji minister Aleš Hojs ima »indice«, da bo meja z Avstrijo kmalu odprta
 
Avstrija se odpira sosedom, glede meje med Slovenijo in Avstrijo pa je slovenski notranji minister Aleš Hojs danes dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. Zaenkrat je za vstop v Avstrijo potrebno dokazilo o neokuženosti s koronavirusom. Samoizolacija ali predložitev dokazila pa med drugim ni nujna za dnevne migrante, tranzitni promet ali za osebe, ki imajo utemeljen razlog za obisk svojcev oz. oskrbo živali. To velja tako za avstrijske kot druge državljane. »Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,« je povedal po srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem.

Holmec, mejni prehod z Republiko Avstrijo sameva. FOTO: Tadej Regent
Holmec, mejni prehod z Republiko Avstrijo sameva. FOTO: Tadej Regent


Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje svojih drugih meja sredi junija. »Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo,« je dejal. Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

13.41 Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko

Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji. »Sočasno z Nemčijo, Lihtenštajnom in Švico rahljamo tudi nadzor zdravstvenih oblasti in policije na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko,« so zapisali. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Nadzor, ki ga na podlagi stanja na področju migracij policija izvaja na meji z Madžarsko, ostaja v veljavi, so dodali v sporočilu.

13.38 Koronakriza pokazala, kako neprecenljiva je vloga športa

Mednarodni olimpijski komite (IOC) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta s podpisanim sporazumom o sodelovanju poudarila pomembno vlogo športa v boju s pandemijo novega koronavirusa, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa). Predsednik IOC Thomas Bach je v soboto v izjavi pozval vlade sveta, da več pozornosti namenijo telesni aktivnosti. »Koronakriza je pokazala, kako neprecenljiva je vloga športa za splošno zdravje,« je poudaril Bach, s čimer se je strinjal tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

13.20 Pandemija odpihnila tudi SP v poltriatlonu

Mednarodna triatlonska zveza je v petek sporočila, da je odpovedala letošnjo najbolj prestižno preizkušnjo na svetu na Havajih in jo z oktobrskega termina prestavila na februar prihodnje leto. Identično usodo je doživelo tudi letošnje novembrsko svetovno prvenstvo v poltriatlonu v novozelandskem mestu Taupo. Razlog za odpoved obeh pomembnih triatlonskih preizkušenj je pandemija novega koronavirusa.

13.15 Zaradi koronavirusa se je Srbija spet znašla pred strožjimi ukrepi
 
V ponedeljek bo dokončno znano, ali se bodo na celotnem območju Srbije spet uvedle izredne razmere zaradi epidemije koronavirusa. Razloge gre pripisati srbskim državljanom, predvsem na jugu države, kjer se je začela sezona pečenja odojkov in ostalih mesnin na žaru, zaradi česar so manj pozorni na spoštovanje uvedenih ukrepov za preprečevanje širjenja te zelo nalezljive bolezni.

Peka na žaru. FOTO: Blaž Samec
Peka na žaru. FOTO: Blaž Samec

 
Tamkajšnji strokovnjaki opozarjajo, da je zdaj zelo pomembno dosledno izvajanje vseh priporočenih zaščitnih ukrepov. Dodajajo, da je uvedba novih restriktivnih ukrepov odvisna od števila na novo okuženih. Po poročanju spletnega portala Srbija danes, je v zadnjih dneh zabeležen upad, kar je med ljudstvom povzročilo olajšanje, zaradi česar se je število okuženih včeraj spet rahlo dvignilo. Kako bo epidemiološka stroka ukrepala, bo znano v ponedeljek, piše spletni portal Srbija danes. 

13.03 Notranja ministra Slovenije in Hrvaške za lažje prehajanje meje

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

Mejni prehod v Ormožu. FOTO: Eva Milošič/Ptujinfo
Mejni prehod v Ormožu. FOTO: Eva Milošič/Ptujinfo


»V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,« je pojasnil Božinović. Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. »To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja,« je dejal hrvaški notranji minister.

12.53 Gledalci bodo lahko v bundesligi izbirali med posnetim vzdušjem in mednarodnim tonom

Nemški nogometni navdušenci bodo lahko vseeno uživali v vzdušju polnih tribun, poroča Hrvaška tiskovna agencija (Hina). Navijači, ki bodo zaradi zaprtih stadionov zaradi koronavirusa tekme nemške bundeslige spremljali na televizijskih ekranih, bodo namreč imeli možnost preklapljati med mednarodnim tonom in posnetim vzdušjem s tekem prve in druge bundeslige. Po navedbah Reutersa bo namreč televizijska mreža Sky, ki skrbi za prenose prve in druge nemške bundeslige, navijačem ponudila možnost izbire vzdušja.

12.19 V Rusiji največ žrtev covida-19 v enem dnevu, število novih primerov pada
 
Rusija je danes zabeležila doslej najvišje število smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu - 119. Glede na danes objavljene podatke so v zadnjem dnevu potrdili 9200 novih okužb, kar je najmanj od začetka maja. Rusija je glede števila okuženih za ZDA na drugem mestu na svetu. Skupno so doslej okužbo potrdili pri 272.043 ljudeh. Število potrjenih smrtnih žrtev je 2537, kar je manj kot v številnih drugih državah z manjšim številom okuženih.

V Rusiji so doslej okužbo potrdili pri 272.043 ljudeh. FOTO: Afp
V Rusiji so doslej okužbo potrdili pri 272.043 ljudeh. FOTO: Afp


Kritiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ruske oblasti obtožujejo, da številka ni realna. Ruski zdravstveni predstavniki medtem kot enega od razlogov za nizko številko navajajo dejstvo, da so vanjo vključene samo smrti, ki jih je neposredno povzročila okužba. Oblasti zatrjujejo tudi, da se je imela država do prihoda virusa čas pripraviti na upočasnitev njegovega širjenja, tako z zagotovitvijo bolnišničnih postelj kot obširnega testiranja.



11.43 Čeferin: EP v skrajni sili samo v osmih državah

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je dejal, da so pri Uefi pripravljeni na rezervne scenarije, po katerih bi evropsko prvenstvo, ki je bilo zaradi novega koronavirusa prestavljeno za eno leto in bo potekalo med 11. junijem in 11. julijem 2021, izpeljali v osmih državah, poroča nemška tiskovna agencija (dpa). V pogovoru za beIN Sports je 52-letni funkcionar priznal, da obstaja nekaj težav v treh mestih prirediteljih ter da razmišljajo o rezervnih načrtih. »V principu ideja ostaja ista, da izvedemo evropsko prvenstvo v sprva predvidenih 12 mestih. Z devetimi je vse dogovorjeno, pri treh pa obstaja nekaj težav, zato se bomo o tem pogovarjali še naprej,« je v pogovoru dejal Čeferin, ki ni izdal, o katerih državah oziroma mestih je govora.

11.36 Število umrlih bolnikov s covidom-19 od torka nespremenjeno

Število umrlih bolnikov s covidom-19 je od torka nespremenjeno, doslej so umrli 103. V slovenskih bolnišnicah zdravijo vedno manj bolnikov s covidom-19, v petek se je njihovo število zmanjšalo za dva na 27. Vedno manj jih potrebuje intenzivno nego, v petek jih bilo šest.

11.26 Nekdanji angleški nogometni reprezentant utrpel resne poškodbe glave

Nekdanji angleški nogometni reprezentant Kenny Sansom je utrpel resne poškodbe glave in je na zdravljenju v bolnišnici, poročajo angleški mediji. Sansom je bil obrambni igralec angleške izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v Mehiki 1986, ki je na razvpiti četrtfinalni tekmi izgubila proti Argentini po golu z »božjo roko« Diega Maradone. »Kenny je na bolnišničnem zdravljenju, kjer zanj dobro skrbijo in nima novega koronavirusa. Kennyjeva družina in njegovi prijatelji prosijo, da mediji spoštujejo njegovo zasebnost,« je na Twitterju zapisala družina 61-letnega Sansoma.

10.38 NZS bo protokole za tekmovanja usklajevala naslednji teden

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po sinočnjem odloku vlade, ki je od 18. maja dovolila tekmovanja in tudi običajno treniranje v ekipnih športih, sprva določeno za teden dni pozneje, dejal, da je to zelo dobrodošlo. »Lažje bomo končali sezono, v naslednjem tednu pa moramo pripraviti protokole za tekmovanja«. Prav tako še ni določen natančni datum nadaljevanja sezone v prvi ligi. Po Mijatovićevih besedah bo to najverjetneje v prvem tednu junija, kot je bilo napovedano že doslej.



10.32 Policisti opozarjali, naj upoštevajo odlok za preprečevanje širjenje nalezljive bolezni

Policisti so sinoči udeležence javnega zbiranja opozarjali, naj upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni. Udeleženci protesta so hodili oziroma vozili po ulicah v centru mesta, nekaj se jih je zbralo tudi na Trgu republike. Policisti so na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost prometa in nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS.



10.22 Pandemija spremenila načrte mladih, vključenih v Erasmus

Pandemija covida-19 je spremenila tudi načrte 165.000 mladih, vključenih v program Erasmus+. Nekateri so se zaradi novega koronavirusa vrnili v domovino, drugi so ostali v kraju študija, večina jih nadaljuje študij na daljavo. Evropska komisija se je odzvala s prožnostjo programa, da bi študenti imeli kar najmanj težav. Po raziskavi, ki jo je v drugi polovici marca izvedla Mreža Erasmus študentov in v kateri je sodelovalo več kot 22.000 študentov iz vse Evrope, je bilo zaradi pandemije odpovedanih okoli 25 odstotkov študentskih izmenjav.

10.17 Nemčija rahlja mejni režim z Avstrijo in Švico, z Luksemburgom odprla meje

Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico. Po podatkih zvezne policije v nemškem mestu Trier so znova odprli 12 mejnih cestnih prehodov z Luksemburgom, tako da potnikom ne bo več treba meje prehajati preko nadzorovanih prehodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.15 Coe: Bojim se trenutka, ko bodo športi organizirali tekmovanja mimo navodil oblasti

Prvi mož Svetovne atletike (WA) Sebastian Coe je opozoril, da bi se lahko vodilni možje svojih športov uprli omejitvam oblasti, postavljenim zaradi novega koronavirusa. Britanec se boji, da bo želja po izvedbi velikih tekmovanj večja od skrbi za zdravje.**
V pogovoru za indijski televizijski program WION, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, je 63-letni Coe dejal, da razume frustracije vodilnih mož športnih organizacij in zvez, a da mora pri tem prevladati razum. »Moramo se držati pravil državnih in lokalnih oblasti ter Svetovne zdravstvene organizacije, a tudi sami moramo sprejemati razumne odločitve. Bojim pa se trenutka, ko bodo različni športi organizirali svoja tekmovanja mimo navodil oblasti,« je dejal Coe.

9.45 Zaradi epidemije pričakujejo manj turistov na Gorenjskem

Gorenjska turistična središča letos zaradi pandemije novega koronavirusa pričakujejo od 40- do 80-odstotni izpad nočitev. Turistično gospodarstvo se bo trudilo s privabljanjem slovenskih gostov, ki pa jih ne bo dovolj za preživetje. Turistični delavci zato upajo tudi na tuje goste, predvsem z bližnjih trgov, in računajo na pomoč države.

Bohinjsko jezero FOTO: Roman Šipič
Bohinjsko jezero FOTO: Roman Šipič


Indici Svetovne turistične organizacije kažejo, da se bo turizem letos zelo skrčil. »V Julijskih Alpah imamo dva scenarija. Po optimističnem smo izračunali 38 odstotkov manj nočitev, po pesimističnem pa kar 68 odstotkov manj nočitev. Dejanska številka se bo verjetno gibala nekje vmes,« je povedal koordinator Skupnosti Julijske Alpe in direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki glede na zadnje podatke letos pričakuje 60-odstotni upad.

9.34 Kongresni demokrati potrdili novih 3000 milijard dolarjev pomoči zaradi koronavirusa

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sinoči z 208 glasovi proti 199 potrdil nov, že četrti proračunski paket pomoči gospodarstvu, organizacijam in posameznikom v času pandemije novega koronavirusa. Za predlog, ki se mu v senatu obeta zavrnitev, je poleg demokratov glasoval le en republikanec. To je bil Peter King iz New Yorka, ki se ob koncu leta odpravlja v pokoj. Proti je glasovalo še 14 sredinskih demokratov iz tesnih okrožij po ZDA, kjer lahko novembra na volitvah zmaga tudi republikanski kandidat. V Ameriki sicer mrzlično iščejo cepivo proti bolezni covid-19.

»Se šalite ali kaj? Kje sploh živite? Vrste za hrano za vogalom po Ameriki,« je dejal demokrat iz Ohia <strong>Tim Ryan</strong> v odgovor na trditve republikancev, da je napočil čas za konec zapravljanja denarja. FOTO: Afp
»Se šalite ali kaj? Kje sploh živite? Vrste za hrano za vogalom po Ameriki,« je dejal demokrat iz Ohia Tim Ryan v odgovor na trditve republikancev, da je napočil čas za konec zapravljanja denarja. FOTO: Afp


»Se šalite ali kaj? Kje sploh živite? Vrste za hrano za vogalom po Ameriki,« je dejal demokrat iz Ohia Tim Ryan v odgovor na trditve republikancev, da je napočil čas za konec zapravljanja denarja. »Če ne ukrepamo, to ne bo le neodgovorno s humanitarnega vidika, ampak bo neodgovorno, ker bo cena pandemije višja. Višja v življenjih, ceni preživljanja, ceni za proračun, ceni za našo demokracijo,« je dejala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije. Republikanci so prepričani, da je predlog demokratska politična napaka. Pritožujejo se, da velikodušne podpore za brezposelnost ljudem jemljejo voljo do dela, norčujejo se iz vključitve pomoči za nezakonite priseljence, denarja za proizvajalce marihuane, denarja za lažje volitve po pošti in denarja za ameriško pošto.

9.10 V petek aktiviranih 1908 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1908 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

Državni logistični center za zaščito in reševanje Roje FOTO: Leon Vidic/Delo
Državni logistični center za zaščito in reševanje Roje FOTO: Leon Vidic/Delo


Regijskim štabom civilne zaščite in izpostavam Uprav RS za zaščito in reševanje so bila posredovana priporočila NIJZ glede javnega avtobusnega prevoza, javnega železniškega prevoza, za srednje šole in dijaške domove, za osnovne šole in za vrtce. Prav tako je bil posredovan seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Pripravljen je razdelilnik za delitev zaščitnih sredstev posameznim državnim organom in zasebnemu varovanju. Pripravljen je razdelilnik delitev sredstev za zobozdravstvene ordinacije. Državni logistični center Roje je izdal večjo količino zaščitnih sredstev za vzgojno izobraževalne ustanove, ki je bila prepeljana v regijske logistične centre Civilne zaščite.

8.57 Pandemija tudi trgovino JCPenny pognala v postopek stečajne zaščite

V petek je zaradi posledic koronavirusa ameriška trgovinska veriga JCPenny, ki je bila ustanovljena leta 1902, zaprosila za stečajno zaščito pred upniki po 11. poglavju stečajne zakonodaje ZDA. Zapreti pa bo morala še nedoločeno število svojih trgovin, ki jih je po ZDA trenutno 846. Trgovina ima dogovor z upniki, da med postopkom stečajne zaščite posluje naprej, upniki pa bodo zagotovili dodatnih 450 milijonov dolarjev za prestrukturiranje.

8.53 V času epidemije številni uporabniki Rižanskega vodovoda prešli na e-račun

Po pozivih svojim odjemalcem so v Rižanskem vodovodu opazili povečanje deleža uporabnikov, ki so prešli na e-račune. Če je ta delež v začetku leta znašal 7,5 odstotka vseh izdanih računov, se je v zadnjih mesecih zvišal na več kot deset odstotkov. Po zadnjih podatkih Rižanski vodovod mesečno izda okoli 42.000 računov, od teh je 4343 e-računov.

Zajetje ob izviru Rižane. FOTO: Rižanski vodovod
Zajetje ob izviru Rižane. FOTO: Rižanski vodovod


Največ novih soglasij za prehod na e-račun je bilo v aprilu, ko so registrirali več kot 1000 novih prejemnikov. K povečanju števila uporabnikov storitve e-račun so v veliki meri prispevale spremenjene okoliščine poslovanja, ki jih je povzročila epidemija covida-19, ter dejstvo, da je uporaba e-poslovanja in v okviru tega tudi e-računov varna z zdravstvenega vidika. Prispeva namreč k zmanjševanju tveganja za okužbo s covidom-19 tako za izdajatelja kot tudi za pošiljatelja in prejemnika računa, so zapisali v Rižanskem vodovodu Koper.

8.47 Italija s 3. junijem za državljane EU odpravlja omejitve na meji

Italija v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu s 3. junijem odpravlja tudi omejitve na meji - znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, je razvidno iz danes objavljenega vladnega odloka. Znova bo dovoljeno tudi potovanje med posameznimi italijanskimi deželami. Doslej sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami možna le v izjemnih primerih. Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana.

8.43 Celebus bo znova začel voziti v ponedeljek

Teden dni po vladni sprostitvi javnega potniškega prometa bo v ponedeljek v Celju znova začel voziti tudi Celebus, prevoz pa bo do konca maja brezplačen. Junija bo začel voziti tudi ob sobotah. Celjska občina potnike prosi, naj dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da bi preprečili širjenje okužbe s koronavirusom.

Celebus bo kmalu spet vozil. FOTO: Voranc Vogel
Celebus bo kmalu spet vozil. FOTO: Voranc Vogel


Vstop in izstop na avtobus bo mogoč samo pri zadnjih vratih, kjer bo tudi nameščeno razkužilo. Obvezna bo uporaba zaščitne maske, upoštevati bo potrebno varnostno razdaljo. Zaradi fizične pregrade, ki bo nameščena v prvi vrsti sedežev, dostop do voznika ne bo mogoč.
 
8.34 Zaprtje trgovin v času epidemije zmanjšalo prilive od DDV

Zaprtje večjega dela trgovin in prepoved opravljanja storitev v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je pričakovano zmanjšalo prilive od davka na dodano vrednost (DDV) v državni proračun. Potem ko so v prvih dveh mesecih še rasli, so bili že marca za petino manjši kot pred letom dni. Zdaj se spet odpirajo vse trgovine.

Januarja in februarja se je v državni proračun steklo za skupaj 704,7 milijona evrov DDV, kar je 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Marca pa so se prilivi od DDV obrnili navzdol, kažejo podatki Finančne uprave RS. Za april podatkov še ni. Večina trgovin je morala vrata zapreti 16. marca, odprte so lahko ostale le trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi in nekatere specializirane prodajalne. To se je odrazilo tudi na pobranih davkih. Marca se je v državni proračun steklo 187 milijonov evrov DDV, kar je skoraj 30 odstotkov manj kot februarja in tudi 19,1 odstotka manj kot marca lani.
 
8.14 Brazilski minister za zdravje odstopil že po mesecu dni na položaju

V petek je po mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika s predsednikom države Jairjem Bolsonarom. Teich na novinarski konferenci, na kateri je naznanil odhod, ni navedel razlogov za to, sta pa se z Bolsonarom razhajala glede več vidikov vodenja zdravstvene krize.

FOTO: Afp
FOTO: Afp


Bolsonaro je denimo tako kot njegov ameriški kolega Donald Trump za uporabo proti koronavirusu promoviral zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, čeprav so raziskave pokazale, da to nima blagodejnih učinkov oziroma prinaša s seboj nevarne stranske učinke. Minister se prav tako ni strinjal z Bolsonarovim spodbujanjem odprte ekonomije Brazilije in zavračanjem ukrepov proti pandemiji.
 
8.00 Na Hrvaškem določili razdaljo kopalcev v morju in bazenih

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) je priporočil, da naj obiskovalci in zaposleni na hrvaških plažah in v bazenih ohranjajo medsebojno razdaljo 1,5 metra tudi med kopanjem. Omejili so število obiskovalcev prostorov na kopališčih, ki jih je na sto kvadratnih metrih lahko istočasno največ petnajst.

Sproščenega kopanja v morju letos na Hrvaškem zagotovo ne bo. FOTO: Ivan Zupančič
Sproščenega kopanja v morju letos na Hrvaškem zagotovo ne bo. FOTO: Ivan Zupančič


Hzjz je v danes objavljenih priporočilih za kopanje v morju in rekah ter za obratovanje bazenov in vodnih parkov izpostavil predvsem potrebo po vzdrževanju fizične razdalje in tudi higiene, vključno z uporabo razkužil za roke. Priporočila za izvajanje preventivnih ukrepov veljajo za vse površine v sklopu kopališč, od vodnih površin do plaž ter slačilnic in sanitarij. Med kopanjem je potrebno ohraniti fizično razdaljo 1,5 metra. Prav tako so določili, da je največ 15 oseb lahko hkrati na sto kvadratnih metrih neto površine morskih in sladkovodnih kopališč.
 
7.40 Dve tretjini Američanov verjameta, da je koronavirs božji znak

Anketa je ugotovila, da kar 31 odstotkov vprašanih prebivalcev ZDA trdno verjame, da je koronavirus božji znak, s katerim človeštvu sporoča, da se mora spremeniti, še 31 odstotkov pa jih v to »nekoliko verjame.« Guardian poroča, da se mnogi, ki so v anketi odgovorili, da verjamejo, da je epidemija božja kazen, nimajo za religiozne. Kar 43 odstotkov protestantov v to verjame močno, medtem, ko je ta odstotek med katoliki 28. 55 odstotkov tistih vprašanih, ki verjamejo v boga, meni, da jih bo bog varoval pred virusom. 

7.27 Strokovna skupina ministrstva za zdravje preklica epidemije ni obravnavala

Strokovna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović, preklica epidemije ni obravnavala, se je pa Beovićeva osebno s tem strinjala ob zagotovilu, da zaščitni ukrepi ostajajo. Ti se bodo nadaljevali na osnovi zakona o nalezljivih boleznih, je dejala. O odpiranju mej, ki po njenem pomeni tveganje za vnos okužbe, pa niso bili obveščeni. V strokovni skupini so bili po besedah Beovićeve seznanjeni s preklicem epidemije, za katerega se je vlada odločila v četrtek pozno zvečer, a se o tem niso mogli pogovoriti v skupini, saj je bilo premalo časa. 

Bojana Beović, vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje. FOTO: P. K.
Bojana Beović, vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje. FOTO: P. K.


7.07 Založba Island Records v času epidemije z dobrodelno dražbo predmetov zvezdnikov
 
Britansko-ameriška založba Island Records napoveduje spletno dražbo, na kateri bo ponudila predmete priznanih glasbenikov. Sredstva bo namenila britanskim in ameriškim organizacijam, ki skrbijo za prizadete v pandemiji koronavirusa. Med drugim bodo naprodaj rokopisa pesmi frontmana U2 Bona in pevke Annie Lennox ter čevlji Amy Winehouse.

7.05 Čas za alternativno Evrovizijo in najboljšo slovensko predstavnico

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je pred dvema mesecema sporočila, da odpoveduje Evrovizijo, nato pa razveselila z najavo, da za oboževalce tekmovanja pripravljajo alternativno različico. Oddajo Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči! bo ob 21. uri predvajala TV Slovenija, pred tem pa so pripravili predstavitev 25 slovenskih evrovizijskih skladb. Organizatorji Evrovizije so po tem, ko so zaradi širjenja novega koronavirusa odpovedali priljubljeno glasbeno tekmovanje, vendarle našli možnost za njegovo alternativno izvedbo. Nocojšnja oddaja Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči! sicer ne bo tekmovalnega značaja, bo pa predstavljala poklon vsem izvajalcem, ki bi morali v teh dneh nastopiti na priljubljenem glasbenem tekmovanju v Rotterdamu, hkrati pa je njen namen združiti in razvedriti občinstvo po vsej Evropi.

7.00 S ponedeljkom dovoljeni treningi in tekme za vse športnike

Vlada je s ponedeljkom ob upoštevanju zdravstvenih navodil dovolila treninge in tekme vsem športnikom po zakonu o športu, in to na ali v vseh športnih objektih in površinah za šport v naravi. Izvedba športnih tekmovanj je dovoljena do vključno državne ravni v športnih panogah in v uradnih tekmovalnih sistemih brez gledalcev. Na današnji dopisni seji vlade sprejeti odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti pomeni, da se v ponedeljek lahko začne tudi vadba in tekme v kolektivnih športnih, ki so imeli po prejšnjem odloku dovoljenje za začetek svojih dejavnosti v polnem obsegu ob 23. maja.

Komentarji: