Hojs: Slovenija pripravljena zagotoviti prostor za do 200.000 beguncev

Slovenija se strinja s sprožitvijo direktive o začasnih zatočiščih na ravni EU, ki kljub zastarelosti omogoča enako obravnavo beguncev v EU.
Fotografija: Minister Aleš Hojs je prepričan, da »dokler ne bo vsak državljan v Rusiji občutil, kako norega predsednika imajo, ne bo vzniknilo množično gibanje proti sistemu«. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Minister Aleš Hojs je prepričan, da »dokler ne bo vsak državljan v Rusiji občutil, kako norega predsednika imajo, ne bo vzniknilo množično gibanje proti sistemu«. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Slovenija je v tem trenutku pripravljena zagotoviti prostor za 180–200.000 beguncev,« je danes v Bruslju povedal slovenski notranji minister Aleš Hojs. Slovenija se sicer strinja s sprožitvijo direktive o začasnih zatočiščih na ravni EU, ki kljub zastarelosti omogoča enako obravnavo beguncev v EU.

image_alt
EU za orožje za Ukrajino načrtuje 450 milijonov, pomoč tudi z dobavo letal

Kasneje je v tvitu zapisal, da bi bilo to, izjemno visoko število, vendarle »možno le ob popolnem exodusu iz Ukrajine«, za katerega pa ocenjuje, da ni verjeten.

Kot je še dejal v izjavi za bruseljske dopisnike ob robu današnjega zasedanja notranjih ministrov, v Sloveniji niso opazili povečanega hibridnega delovanja Rusije in napadov na sisteme.

Je pa v razpravi ministrov opozoril, da bi bilo smotrno, če bi se evropska komisija v pogovorih v ZDA zavzela za omejitve delovanja socialnih omrežij v Rusiji. Tako bi se po njegovem mnenju lahko okrepil pritisk na Putina, »da preneha s to norostjo«. Prepričan je tudi, da »dokler ne bo vsak državljan v Rusiji občutil, kako norega predsednika imajo, ne bo vzniknilo množično gibanje proti sistemu«.

Direktiva doslej še ni bila aktivirana

Direktiva o začasni zaščiti je bila, kot so sporočili z notranjega ministrstva, sprejeta leta 2001, doslej pa še nikoli ni bila aktivirana. Osebam podeljuje časovno omejen status zaščite (eno leto z možnostjo dvakratnega podaljšanja za šest mesecev), ki se uvede v vseh državah članicah. Določa tudi standard pravic, ki jih morajo države članice zagotavljati.

Hojs je v razpravi podprl tudi aktivnosti v okviru mehanizma za odzivanje na krize (IPCR). »Slovenija je že donirala nekaj opreme, odzvala pa se je tudi s podporo v vojaški opremi. V mehanizmu bo sodelovala še naprej, kolikor bo mogoče,« je povedal.

Slovenija pozdravlja vizumske ukrepe zoper del ruskih državljanov, Hojs pa je prepričan, da je treba ta ukrep še zaostriti in razširiti.

Preberite še:

Komentarji: