»Homofobija in transfobija sta del vsakdana«

Mlada liberalna demokracija poziva državne institucije k sprejetju zakonodaje, ki ni diskriminatorna.

Objavljeno
17. maj 2011 19.52
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - V Mladi liberalni demokraciji spodbujajo Slovenke in Slovence, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se homofobijo zaustavi in izbriše. Podobno sporočajo iz Društva informacijski center Legebitra: Teorija naj končno postane praksa tudi pri sledenju in udejanjanju konceptov človekovih pravic, ki veljajo za vse.

V Mladi liberalni demokraciji verjamejo, da "smo Slovenci narod, ki zna in zmore ravnati v smeri spoštovanja temeljnih osebnih pravic in svoboščin". Tako kot pri vseh osebnih okoliščinah je tudi spolna usmerjenost odločitev posameznika, ki jo moramo spoštovati, so zapisali.

Opozorili so, da ne smemo dovoliti, da podležemo predsodkom. "Boriti se moramo proti homofobiji, pa ne zaradi drugih, ampak predvsem zaradi sebe. Že jutri smo lahko njena žrtev mi ali naši najbližji," so prepričani.

Državne institucije zato pozivajo k sprejetju zakonodaje, ki ni diskriminatorna, okrepijo pa naj programe osveščanja mladih o nevarnosti homofobije in še naprej podpirajo delovanje nevladnih organizacij, ki žrtvam homofobije pomagajo in proti njej tudi preventivno delujejo.

V Društvu informacijski center Legebitra pa pravijo, da sta homofobija in transfobija - kljub zavezanosti države in družbe človekovim pravicam in nediskriminaciji - del vsakdana lezbijk, gejev, transpolnih, transeksualnih, interseksualnih in queer oseb v Sloveniji.

Vsi ljudje se rodijo s človeškim dostojanstvom ter imajo enake in neodtujljive pravice, ki so temelj svobode in pravičnosti, so navedli v sporočilu za javnost.