Hrvaška razvija aplikacijo za lažji prehod meje

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta iskala rešitve, da bi bil prehod meje med državama čim lažji.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta danes v Ormožu potrdila, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.
           
»V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,« je pojasnil Božinović.

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. »To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja,« je dejal hrvaški notranji minister.



Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. »Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,« je dodal Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. »Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni,« je povedal.
 

Kdaj odprtje meja z Avstrijo


Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. »Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,« je povedal.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. »Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo,« je dejal.


Virus ne pozna meja


Današnje srečanje sta oba ministra označila za konstruktivno. »Predvsem pa upam, da bo pomagalo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh, naslednjih tednih lahko kar se da prosto prestopali slovensko - hrvaško mejo,« je povedal Hojs.

Hrvaški kolega mu je pojasnil, da so vsi postopki, ki jih izvajajo na meji, izključno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. »Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka,« je povedal Hojs.

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Med drugim sta se pogovarjala še o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za zelo dobro, ter vstopanju Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. »Hrvaška v schengenu je v interesu ne le Hrvaške ampak tudi Slovenije in EU in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju,« je dejal Božinović.

Da je Hrvaška sposobna ustrezno skrbeti za varnost je po njegovih besedah dokazala tudi z učinkovitim obvladovanjem covida-19. »Virus ne pozna meja. Učinkovito zoperstavljanje je možno le s sodelovanjem,« je prepričan.

Komentarji: