Hrvaška razvija aplikacijo za lažji prehod meje

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta iskala rešitve, da bi bil prehod meje med državama čim lažji. 

Objavljeno
16. maj 2020 13.34
Posodobljeno
16. maj 2020 13.40
FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, S. S.
STA, S. S.
Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta danes v Ormožu potrdila, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.
           
»V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,« je pojasnil Božinović.

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. »To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja,« je dejal hrvaški notranji minister.Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. »Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,« je dodal Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. »Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni,« je povedal.
 

Kdaj odprtje meja z Avstrijo


Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. »Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,« je povedal.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. »Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo,« je dejal.

Meja z Avstrijo


Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, se bodo lahko te meje po njihovih besedah 15. junija v drugem koraku popolnoma odprle. 

Avstrija je že pred tem za 15. junij napovedala popolno odprtje meje z Nemčijo. Glede Italije Avstrija že ves čas izpostavlja drugačnost tamkajšnjih epidemioloških razmer.

Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

Zaenkrat je za vstop v Avstrijo potrebno dokazilo o neokuženosti s koronavirusom. Samoizolacija ali predložitev dokazila pa med drugim ni nujna za dnevne migrante, tranzitni promet ali za osebe, ki imajo utemeljen razlog za obisk svojcev oz. oskrbo živali. To velja tako za avstrijske kot druge državljane.


Virus ne pozna meja


Današnje srečanje sta oba ministra označila za konstruktivno. »Predvsem pa upam, da bo pomagalo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh, naslednjih tednih lahko kar se da prosto prestopali slovensko - hrvaško mejo,« je povedal Hojs.

Hrvaški kolega mu je pojasnil, da so vsi postopki, ki jih izvajajo na meji, izključno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. »Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka,« je povedal Hojs.

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Med drugim sta se pogovarjala še o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za zelo dobro, ter vstopanju Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. »Hrvaška v schengenu je v interesu ne le Hrvaške ampak tudi Slovenije in EU in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju,« je dejal Božinović.

Da je Hrvaška sposobna ustrezno skrbeti za varnost je po njegovih besedah dokazala tudi z učinkovitim obvladovanjem covida-19. »Virus ne pozna meja. Učinkovito zoperstavljanje je možno le s sodelovanjem,« je prepričan.

Čakalne dobe na mejah


Na mejnih prehodih s Hrvaško je bil tudi danes nekoliko povečan promet. V petek popoldne so bile na mejnih prehodih med državama namreč dolge čakalne dobe. V sosednjo državo so pohiteli predvsem tisti, ki imajo tam v lasti nepremičnine.

Povečanje števila Slovencev, ki po dveh mesecih omejitev spet potujejo v južno sosedo, sledi odločitvam obeh držav. Na četrtkovi dopisni seji je slovenska vlada namreč spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v državo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav in tiste državljane Slovenije in EU, ki zunaj unije preživijo več kot 14 dni.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla že v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.