Hrvaški Metropol ima hrvaške dobavitelje

Liburnia zagotavlja, da spoštuje vse zakonske predpise, toda v Metropolu lahko zdaj pijete predvsem hrvaška vina.

Objavljeno
26. marec 2015 23.01
Metropol ima nove dobavitelje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Poldrugi mesec po prevzemu in odprtju Grand hotela Metropol in tik po odprtju hotela Lucija je jasno, da poleg nove prodajne in hotelirske politike opatijski lastniki iz Liburnie Riviera Hotelov prinašajo tudi trše odnose do zaposlenih, hrvaške dobavitelje in odpoved vseh najemnih pogodb sedanjim podnajemnikom.

Prvi, ki so se soočili z novimi razmerami v Metropolu, so bili člani Obalne sindikalne organizacije iz Konfederacije sindikatov KS 90, ki so morali priskočiti na pomoč zaposlenim. Ti so se znašli v zadregi, ker so dobili vse računalniške programe, družbene akte in predpise samo v hrvaščini, slovenska zakonodaja pa po besedah izvršne sekretarke Obalne sindikalne organizacije (za področje gostinstva) Irene Valenti zahteva za tovrstno komunikacijo uporabo slovenskega jezika: »Druga pomanjkljivost je neurejeno vprašanje, kdo naj skrbi za čiščenje delovnih uniform. Večino si morajo urejati in skrbeti zanje sami zaposleni, kar ni prav. Zaposleni iz Metropola so iskali pomoč tudi zaradi 'visokih tonov' nadrejenih, čeprav za takšno obnašanje ni bilo razlogov. Zaradi premalo zaposlenih so morale v kuhinji nekaj časa dodatno delati tudi sobarice, a so zdaj v Metropolu to odpravili, ker so poskrbeli za dodatno začasno zaposlene. Predvidevamo, da bodo z odpiranjem ostalih hotelov in z več gosti za praznike spet težave s preobremenjenostjo zaposlenih.«

Novi hrvaški lastniki so skoraj v celoti poskrbeli za preskrbo hrane, pijače in drugega blaga iz Hrvaške, ki je v nekaterih primerih tudi do 40 odstotkov cenejše. »V takšne poslovne odločitve družbe sindikat ne more posegati, malce nenavadno pa je, če hotel nima poskrbljeno za ponudbo lokalnih domačih produktov – hrane in pijače,« pravi Valentijeva.

Mediji bolj v nadlogo

V Grand hotelu Metropol smo si lahko sami ogledali ponudbo in opazili, da je devet desetin ponujenih vin in drugih pijač od hrvaških proizvajalcev. Tako smo lahko našli vrsto buteljk zasebnih vinogradnikov iz hrvaške Istre, Dalmacije, Hvara, Korčule, celo hrvaški »teran«, in le nekaj steklenic vin iz koprske kleti ali iz Goriških brd.

»Hoteli Metropol, d. o. o., pri svojem poslovanju absolutno spoštujejo zakonske predpise,« je dejala Sonja Klingor, svetovalka uprave za korporativno komuniciranje iz Liburnie Riviere Hotelov, ni pa nam odgovorila, ali so za vse te hrvaške buteljke tudi plačali zahtevano trošarino, kot to predvideva evropska zakonodaja pri uvozu alkoholnih pijač.

Opatijska Liburnia nerada komunicira z mediji, zato nam tudi svetovalka ni odgovorila na vrsto vprašanj. Smo pa od zaposlenih neuradno le slišali za nekatere argumente, ki poskušajo upravičevati odločitev lastnikov glede dobaviteljev. Po prvem mesecu poslovanja z novimi lastniki še ni mogoče dokončno soditi nove poslovne dobaviteljske politike v tej portoroški družbi. »Imeli smo premalo časa, da bi vzpostavili stike z vsemi možnimi dobavitelji in da bi izpeljali vsa pogajanja z njimi,« so nam povedali zaposleni iz Liburnie. Hkrati so opozorili, da pri vprašanju preskrbe hotelskega podjetja nikakor ne igra vloge nacionalna pripadnost dobaviteljev. Kot dokaz so navedli slovenski družbi Mlinotest in Pralnica Lucija, ki ne preskrbujeta samo portoroških hotelov, pač pa vse hotele iz opatijske liburnijske verige. Pralnica Lucija vozi perilo iz Opatije in oprano nazaj.

So pa vsi najemniki poslovnih prostorov (masažni in fitnes centre, frizerski salon, plažni objekti) še pred prihodom novih lastnikov dobili napoved odpovedi najemnih prostorov. Kakšna bo usoda najemnikov, nikomur ni znano.