Ingver je najprej lupila v župnišču

Maja Wasa je ingverjev napitek najprej pripravila zase, zdaj ga prodaja po vsem svetu.

Objavljeno
28. februar 2017 17.54
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Radlje ob Dravi – Bila je sredi težke življenjske preizkušnje, ko je v želji, da okrepi telo in duha, prebirala stare samostanske recepte. Med drugim je naletela na recept za ingverjev napitek. Maja Wasa, takrat še Veber, je pripravila prvo steklenico napitka s koščki ingverja. Danes ima s poslovnim partnerjem iz Švice podjetje, ki vsak mesec predela štiri tone ingverja in napolni 50.000 četrtlitrskih stekleničk.

S svojim izdelkom uspešno prodira na tuje trge. Največ proda v Avstriji, Nemčiji in Švici, 13 odstotkov proizvodnje pa na slovenskem trgu. »Ta teden pošiljamo na Dansko prvih 12.000 stekleničk ingverjevega napitka, z njim pa bi radi prodrli tudi na ameriške in azijske trge,« je povedala 35-letna Radeljčanka, ki je svoj izdelek najprej ponudila na avstrijskih tržnicah, v času, ko je svojo podjetniško idejo še kovala v programu Podjetno v svet podjetništva pod okriljem Regionalne razvojne agencije v Dravogradu. »Ko sem prišla prvič na tržnico, sem doma pozabila mizo. Pri sosedu, ki je prodajal zelenjavo, sem prosila za prazen lesen zabojček in na njem razstavila prehranske dodatke. Strankam sem za dobrodošlico ponujala šilček ingverjevega napitka,« se spominja Maja, v tistem obdobju mati samohranilka brez službe in sredstev za življenje. »Kmalu so želeli le še moj napitek,« pove uspešna podjetnica, ki verjame, da je napitek, ki greni in peče hkrati, koristen za mnoge zdravstvene težave, po njenem pa pripomore tudi k boljšim odnosom v družini. 

Med romanjem do investitorja

Tržnici v Velikovcu in Celovcu sta Majo kmalu pripeljali do investitorja. Maja je ves čas domnevala, da je ingverjev napitek bolj zimski produkt, a se je pokazalo, da stranke po njem povprašujejo tudi poleti. Ob Klopinjskem jezeru je Majin napitek najprej opazila žena Maria Fürsta, uspešnega švicarskega finančnika, ki je po službah v osemintridesetih podjetjih izgorel in iskal nekaj za svojo dušo. Njegov klic je prejela nekoliko kasneje, med romanjem v Međugorje, kamor je odšla kot sveže poročena. »Ponudil mi je pomoč pod pogojem, da bo v podjetju lahko aktiven investitor,« se spominja Maja, ki ga ni vprašala po izkušnjah v tej panogi, pa še na sestanek z njim je zamudila več kot dve uri. Mario Fürst in zakonca Wasa so ustanovili podjetje z imenom Kloster Kitchen s sedežem v Švici. V njem sta Maja in Primož Wasa 51-odstotna deležnika, Mario Fürst, ki je v podjetje vložil 250.000 evrov, pa 49-odstotni lastnik. »Sama ne bi zmogla. Niti s krediti ne. Kako bi jih pa sploh dobila?« priznava podjetnica, ki je do takrat ingver lupila doma. Znašla se je v položaju, ko je morala v dveh dneh olupiti dve toni ingverja.

Začela je z eno steklenico, na tržnici v sosednji Avstriji, kjer je ingverjev napitek delila kot pozdravno pijačo. Foto: osebni arhiv

»Spraševala sem med upokojenci. Iskala sem skupino ljudi, ki bi lahko pomagala. Na koncu sem poklicala slovenjgraškega župnika Simona Potnika, ki ga poznam že iz otroštva,« pove Maja. Župnik Potnik ji je ponudil prostore zapuščenega župnišča v Starem trgu, kjer so ingver pomagale lupiti Karitasove prostovoljke. Z zaslužkom so pomagale ljudem v stiski. »Konec tedna smo lupili in ingver do ponedeljka, ko smo ga odpeljali v Avstrijo, hranili v hladilniku,« razloži Maja, ki preostale sestavine napitka doda v polnilnici, kjer napitek polnijo v stekleničke.

Skrivnost je v koščkih

Ingver kupuje na Kitajskem. Ta je po njenem najboljši. Poskusili so že južnoameriškega pa tudi indijskega, a nobeden ni bil pravega okusa. »Na Kitajskem imamo zakupljena polja. Tako točno vemo, kdo so pridelovalci in iz katerih njiv dobimo glavno sestavino,« je razložila Maja. Pijačo sladka s sokom divje agave, doda kakovosten limonov sok, vse skupaj pa premeša z vodo, ki v Avstriji priteče iz nedrij gore Pece in jo uporablja tudi proizvajalec sokov Pago. Maja ni imela težav, ko jih je nagovarjala k poslu: »Rekli so mi: 'Red Bull smo zavrnili, vas ne bomo.'«

Maja Wasa je pripravo ingverja iz župnišča preselila v dravograjski podjetniški inkubator, kjer enkrat na mesec približno trideset ljudi dela približno 32 ur. Njen cilj je, da bi doma postavila samostojen obrat za pripravo ingverja, v katerem bi lahko tridesetim ljudem dala tudi redno službo. Njen pogled je usmerjen v socialno podjetništvo, zato bodo v pripravi, ki ni zahtevna, dobili delo ljudje, ki ga na trgu dela ne morejo dobiti. Njeno skrivnost o koščkih ingverja v napitku, po katerih se loči tudi od konkurence po svetu, pozna le štirinajst ljudi iz Majine ekipe, ki so podpisali pogodbo o molčečnosti. »Ingver je zaradi vlaken izjemno težko narediti v koščke. To je naša skrivnost.« 

Mlada koroška podjetnica, za katero stoji ekipa okoli tridesetih ljudi, je zrasla v podjetniški družini. »Moji starši so začeli s podjetništvom, ko sem bila stara dvanajst let. Dolgo sem sovražila denar, ker je bil glavni krivec, da očeta in matere nikoli ni bilo doma. No, zdaj pa sem tudi jaz na istem,« pove Maja, ki že snuje nove produkte, ki jih bo na trg plasirala sredi letošnjega leta. Uživanje ingverjevega napitka priporoča vsak dan. »Najbolje šilček na tešče,« svetuje Maja. Njena steklenička, ki stane 9,90 evra, tako zadostuje za dvanajst dni. Le odprto jo morate hraniti v hladilniku.

Po ingverju izbrala tudi moža

Ingverjev napitek lahko uživate tudi razredčen z mineralno vodo ali kot dodatek čaju. V kitajski tradicionalni medicini se je korenina in rastlina ingverja uporabljala za doseganje večnosti. Pozitivno vpliva na prebavo, pomaga lajšati slabosti, deluje tudi protivnetno. Maja Wasa pravi, da se uporablja tudi pri hujšanju, blaženju kašlja in krepitvi imunskega sistema. Ingver pomaga proti krčem, izboljšuje prekrvavitev, je učinkovito sredstvo proti migrenam in gripi, čisti kri in vpliva na dobro razpoloženje. 

"Ste že poskusili kakšen ingverjev napitek? Večina je ogabnih. Preveč pekočih. No, naš ti tak," je prepričana sogovornica, ki si je še moža izbrala po ingverju. "Če mu ne bi bil všeč moj napitek ...", je iskrena mlada podjetnica, ki vliva pogum vsem, ki o podjetniški poti še razmišljajo. "Ko sem ga prvič poskusil - Maja ga je prinesla v skupino, sem doživel pravi šok. Grenilo je in peklo," pove Jure Knez, vodja projekta Podjetno v svet podjetništva na Regionalni razvojni agenciji Koroška v Dravogradu. Majo je spomnil, kakšne podjetniške cilje si je zadala, ko se je pred štirimi leti vključila v program Podjetno v svet podjetništva in ugotovil, da jih je uspela realizirati v zgolj štirih letih. "Verjamem v svoj izdelek. Srečna sem v tem, kar počnem," je povedala Maja.