Inšpekcija: Blejska občina mora zrušiti pristanišče za pletne v Mlinem

Občina ga je zgradila brez gradbenega dovoljenja. Občinarji trdijo, da je šlo le za prenovo, za katero dovoljenje ni potrebno.

Objavljeno
12. april 2019 10.52
Posodobljeno
12. april 2019 11.39
Pletnarji s pristana na Mlinem vsako leto do otoka na Blejskem jezeru in nazaj prepeljejo nekaj 10.000 ljudi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Gradbena inšpekcija je ugotovila, da je blejska občina brez gradbenega dovoljenja zgradila pristanišče za pletne na Mlinem, zato od nje terja rušitev objekta. Na občini medtem trdijo, da je šlo za prenovo pristanišča in zato dovoljenje ni bilo potrebno. Vseeno pa bodo zdaj naknadno poskušali dobiti gradbeno dovoljenje za že končano investicijo.

Kot je v odločbi, ki je bila izdana konec marca, zapisala gradbena inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor, rekonstrukcije pomola na Mlinem na obali Blejskega jezera ni mogoče šteti med izjeme, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje, saj izvedena dela bistveno presegajo vzdrževanje objektov, kot se do posegov opredeljuje občina.


 

Odločba prepoveduje uporabo, a je ne upoštevajo


Ne glede na to, da je pristanišče za pletne na tem mestu prej že obstajalo, so ga skupaj s temelji in piloti odstranili in nato na istem mestu oziroma na razširjenem območju pozidave zgradili novo. Po zakonu pa je za novogradnjo ali rekonstrukcijo treba imeti pravnomočno gradbeno dovoljenje, navaja inšpektorica.

Občini Bled je zato naložila, naj na svoje stroške do 15. avgusta odstrani novozgrajeni objekt in vzpostavi prejšnje stanje. Če tega občina ne bo storila, se bo začel postopek izvršbe. V skladu z odločbo je prepovedana tudi uporaba pristanišča. Proti tej odločbi je dovoljena pritožba na ministrstvo za okolje in prostor, ki pa ne zadrži njene izvršitve.

Na Občini Bled so za STA povedali, da na odločbo ne bodo vložili klasične pritožbe, so pa zaprosili inšpektorat za odlog izvršbe določbe in za podaljšanje časa za vlogo za gradbeno dovoljenje. Občina bo tako za izvedena dela poskušala dobiti gradbeno dovoljenje in pričakuje, da ga bo tudi dobila. Še vedno pa na občini menijo, da ni šlo za novogradnjo, temveč za adaptacijo.
 

Račun za dela znašal okoli 160.000 evrov


Kot pojasnjujejo na občini, je glavna pridobitev v začetku aprila končane investicije obnovljen leseni pomol, ki omogoča varnejše pristajanje in privez 11 pleten ter boljše pogoje za vstop in izstop potnikov. Dela so stala okoli 160.000 evrov in so bila, kot poudarjajo, izvedena kot investicijsko vzdrževanje v javno korist.

Čeprav odločba prepoveduje uporabo pristanišča, je ta vseeno v uporabi. Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Gregor Pazlar pravi, da pletnarji s pristana na Mlinem vsako leto do otoka in nazaj prepeljejo nekaj 10.000 ljudi, dosedanje stanje pristana pa je bilo nevarno. Razlog za izvedbo vzdrževalnih del je bila zato prav dotrajanost pristana, ki po nekaterih zgodovinskih virih na tem mestu obstaja že od 12. stoletja.

Grajeni rob obale jezera, to je kamniti oziroma betonski zid na leseni deski, ki so jo podpirali piloti, je zaradi dotrajanosti konstrukcije in spodjedanja vode postajal nestabilen, utrjeni plato pa se je zaradi spodjedanja vode ponekod že udiral, so pojasnili na občini in dodali, da so zato zamenjali staro nosilno konstrukcijo, torej lesene pilote in deske, s sodobno rešitvijo lesenih pilotov in armiranobetonskega temelja.