Sto jih mora umreti, da bodo lahko sprejeli nove

Inšpekcija je prepovedala sprejem novih varovancev v Dom upokojencev Ptuj, dokler ta vseh sob ne spremeni v dvoposteljne.

Objavljeno
19. januar 2017 09.38
milošič dom upokojencev
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj − Socialna inšpekcija je Domu upokojencev Ptuj (DUP) prepovedala sprejemati nove varovance, dokler ne bodo odpravljene nepravilnosti. Med drugim morajo kot prvi dom v državi odpraviti vse tri- in večposteljne sobe. Nekaj postelj je že praznih, na sprejem čaka že okrog 150 ljudi in še 15 nujno potrebnih institucionalnega varstva. V drugih slovenskih domovih podobnih zahtev še niso dobili, čeprav imajo v »prevelikih« sobah 3500 postelj.

»Zahteve socialne inšpekcije so skrb vzbujajoče,« pravi direktorica DUP Jožica Šemnički. »Naložili so nam veliko ukrepov. Odpraviti moramo tri- in večposteljne sobe v vseh naših enotah. To pomeni okrog sto postelj. Dom ima v vseh petih enotah normiranih 700 mest.«

Nove standarde, da smejo domovi za starejše imeti največ dvoposteljne sobe, je treba uveljaviti do leta 2021. Tako je bilo naloženo ob njihovi razglasitvi leta 2006.

Jožica Šemnički Foto: Tadej Regent/Delo

Po mnenju socialne inšpekcije odtlej ne bi smeli več graditi domov s tri- in večposteljnimi sobami. Toda enote DUP v Juršincih, Kidričevem in Kopru so bile zgrajene po tem letu, vendar imajo kljub temu sobe z več kot tremi posteljami, načrte zanje pa je še pred gradnjo potrdilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Tudi zaposlenih bo preveč

DUP se je na inšpekcijske ugotovitve pritožil na ministrstvo, a jim še niso odgovorili. Na Ptuju pravijo: »Letos bomo v letni načrt dali nadomestne zmogljivosti in posebno enoto za mlajše varovance.«

Tudi to je eden od grehov, ki ga je inšpekcija odkrila šele 9. decembra lani. Imajo preveč varovancev, mlajših od 65 let (zdaj še 48, predlanskim jih je bilo 64). Zanje bi morali organizirati posebno obliko domskega varstva, meni socialna inšpekcija. »Nimamo jih kam dati,« odgovarja direktorica.

»Zaprt« dom pa ni samo problem čakajočih pred njegovimi vrati. Če bodo hoteli uresničiti inšpekcijske ukrepe, bo DUP v vseh svojih enotah imel okrog sto postelj manj. Torej mora prej umreti sto varovancev, preden bodo lahko sprejeli prvega novega. Franc Kodela, ki vodi svet zavoda, pričakuje, da bo ustanovitelj, torej ministrstvo, za ureditev razmer določil razumne roke. Število varovancev se je od decembra zmanjšalo na 683.

»To pa je za eno ekipo zaposlenih manj. Torej bomo takoj imeli presežek zaposlenih. Problem je večplasten,« je zaskrbljena direktorica.

Direktor ptujskega centra za socialno delo Miran Kerin pa opozarja na seznam trenutno 15 oseb, ki so nujno potrebne domskega varstva, pa jih dom ne sme sprejeti v že prazne postelje. Nekateri so več kot 40 dni v podaljšanem bolnišničnem varstvu. »Kam naj odpeljemo človeka, ki so ga našli v hlevu, ko se mu izteče zakonski rok 21-dnevne krizne namestitve?« sprašuje direktorica.

Nasprotujoče si odločbe

Da bo zgodba še bolj nerazumljiva, poglejmo še prejšnje nadzore socialne inšpekcije v DUP. Konec januarja 2013 je inšpekcija izdala vsebinsko poročilo o rednem nadzoru v 27 slovenskih domovih za starejše.

Inšpektorica Tatjana Arnšek je podpisala svoje poročilo: »Večina izvajalcev, vključenih v redni nadzor, je izvajala storitev skladno s predpisi in strokovnimi načeli za delo na področju socialnega varstva oziroma pri 22 izvajalcih storitve ni bilo ugotovljenih napak, nepravilnosti in pomanjkljivosti.« Med temi je bil tudi DUP, zato poznejšega izrednega nadzora v teh domovih ni bilo treba opraviti.

Naslednje leto je Arnškova opravila v DUP izredni nadzor in vodstvo doma 31. julija 2014 obvestila, da »smo ugotovili, da ste izpolnili vse naložene ukrepe v odrejenem roku in da od 15. julija 2014 izvajate navedeno storitev skladno s predpisi in strokovnimi načeli za delo na področju socialnega varstva«. Odtlej se v DUP ni spremenilo nič bistvenega - sobe so enakoposteljne, kot so bile, mlajših varovancev od 65 let je bilo takrat še več ... Pojasnila o diametralno nasprotnih odločbah še čakamo.

Sekretar skupnosti socialnih zavodov Jaka Bizjak pravi, da s ptujskim primerom še niso seznanjeni. »Podstandardnih sob je še veliko. V tri- in večposteljnih sobah je še okrog 3500 postelj. Če bi hoteli izpolniti standarde, ki jih je postavilo ministrstvo, bi potrebovali vsaj 2500 novih postelj. Vsaka pa v povprečju stane 40 tisoč evrov. Samo za ohranitev sedanjih zmogljivosti naših domov bi torej potrebovali sto milijonov evrov. Ministrstvo smo že zdavnaj vprašali, kako naj dosežemo standarde, a odgovora ni.«

Potrebujemo še 30 domov

Na področju domskega varstva je v zadnjem času stanje v Sloveniji alarmantno - po zadnji evidenci skupnosti socialnih zavodov je v vseh 95 domovih prostih komaj 13 postelj, takoj pa bi domsko oskrbo potrebovalo več kot šest tisoč prosilcev. Evidentiranih prošenj je že skoraj 19.000.

Povprečen dom ima okrog 200 postelj. Da bi izpolnili normative o le eno- in dvoposteljnih sobah, bi torej takoj potrebovali dvanajst ali trinajst novih povprečno velikih domov, pri čemer se skupne zmogljivosti ne bi povečale niti za eno samo posteljo. Da pa bi sprejeli še vse nove prosilce in zmogljivosti povečali, bi potrebovali še trideset domov s sedanjo povprečno kapaciteto.