Tanja Fajon prestala interpelacijo

Od 74 navzočih poslancev jih je bilo proti razrešitvi zunanje ministrice 52, 22 pa jih je predlog za razrešitev podprlo.
Fotografija: Poslanci so okrog 9.30 začeli obravnavno interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Poslanci so okrog 9.30 začeli obravnavno interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Morda bo v parlamentu vihar v kozarcu vode, a spremenilo se ne bo nič,« je predsednik vlade napovedal, da bo zunanja ministrica Tanja Fajon prestala interpelacijo. Po celodnevni razpravi jo je podprlo 52 koalicijskih poslancev, proti pa je bilo 22 poslancev opozicije, ki napoveduje že nove interpelacije. V koaliciji pa zavračajo očitke kot neutemeljene. »Gre za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja,« je navedla Fajonova.

V SDS so zunanji ministrici očitali zlorabo diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko ter tudi, da se vlada pred sprejetjem sklepa o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike, na kar je opozoril sam. A kot je razkril danes, je vlada v izogib nesporazumom in zaradi nedvoumnosti postopka ponovila glasovanje še 28. septembra. V sklepu pa je v drugo izrecno zapisala, da se je predsednik republike seznanil z odpoklicem, v prvo pa je bila namreč ta le ustna. Pahor je šele takrat sprejel odpoklic in dan za tem podpisal ukaz o odpoklicu. V prvo je šlo po njegovem le za informiranje, in ne posvetovanje, ki ga določa zakon o zunanjih zadevah.

Navedbe torej zavračajo tezo, da je z odpoklicem – Pahor ga je tako kot danes opozicija označil sicer za nesorazmeren ukrep – bila kršen zakon in ustava.

»Žal mi je, da se to dogaja, ker meče slabo luč na diplomacijo, moja naloga pa je, da jo zaščitim,« je še pred začetkom razprave sklenila vodja slovenske diplomacije in vztrajala, da je sama vsebina depeše ali stopnja njene tajnosti nerelevantna. »Dejstvo je, da veleposlanik ni bil pooblaščen za posredovanje depeše Janezu Janši, ta pa ni bil pooblaščena oseba,« je poudarila.

Janša, ki je Kajzerjevo fotografijo objavil na twitterju, tako da je bilo razvidno, od kod izhaja, je danes vztrajal, da veleposlanik ni kršil nobenega predpisa. »Če smo poslanci državnega zbora člani odbora za zunanjo politiko nepooblaščene osebe, vsi tisti uradniki, ki so pa s to informacijo razpolagali, ki itak ni tajna in s to depešo so pa pooblaščene osebe, potem smo v času tajnih uradnih listov izpred tridesetih let.«

Razprava naj bi trajala okoli 13 ur.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Razprava naj bi trajala okoli 13 ur.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še: