Danes tudi v Sloveniji zaznamujemo mednarodni dan invalidov

Pandemija koronavirusa je nesorazmerno hudo prizadela prav invalide, opozarjajo v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije.
Fotografija: Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide. Celje, 18. oktober 2018. V času pandemije je takšna rekreacija invalidov onemogočena. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide. Celje, 18. oktober 2018. V času pandemije je takšna rekreacija invalidov onemogočena. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) bo ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov vzpostavil posebno spletno mesto, namenjeno promociji pozitivne podobe invalidov in predstavitvi dela invalidskih organizacij, državljane pa bodo nagovorili tudi predsedniki države, vlade, državnega zbora in NSIOS.

Danes dopoldne so že aktivirali spletno stran www.zinvalidi.si, ki se bo sproti nadgrajevala. Na tem spletnem mestu bodo slovenske invalidske organizacije v različnih formatih predstavile svoje programe in njihove uporabnike ter povzele svoje prioritete glede na obveznosti iz Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov.
 

Spletni nagovori Boruta Pahorja, Janeza Janše in Boruta Severja


Ob 15. uri pa bodo državljane in državljanke prek uradne spletne strani predsednika republike nagovorili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik NSIOS Borut Sever.
Nacionalni svet invalidskih organizacij bo danes objavil tudi poslanico, v kateri bodo povzeli izzive nacionalnega sveta, invalidskih organizacij in celotnega invalidskega gibanja v Evropi. Pandemija koronavirusa predstavlja grožnjo za vse, vendar je nesorazmerno prizadela invalide, predvsem zaradi fizičnih, odnosnih in institucionalnih ovir, ki so po izbruhu postale še bolj izrazite, so med drugim pojasnili v NSIOS.

Na to so že v sredo v poslanici opozorili tudi v Svetu za invalide RS, kjer so poudarili, da mora tudi zato Slovenija nadaljevati po zastavljeni poti konvencije o pravicah invalidov in usmerjati svoje delovanje v še bolj vključujočo, dostopnejšo in trajnostno razvojno družbo. Zavzeli so se tudi za močnejšo vlogo sveta za invalide pri uresničevanju in implementaciji konvencije.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v svoji poslanici poudaril, da je v teh časih treba najprej poskrbeti za tiste, ki potrebujejo veliko podpore in med katerimi so tudi invalidi.
 

Še veliko je mogoče storiti


Za enako obravnavo invalidov je mogoče narediti še veliko. Posebej aktualno vprašanje je dostopnost informacij za slepe in slabovidne ter za gluhe in naglušne. FOTO: Marko Feist /Delo
Za enako obravnavo invalidov je mogoče narediti še veliko. Posebej aktualno vprašanje je dostopnost informacij za slepe in slabovidne ter za gluhe in naglušne. FOTO: Marko Feist /Delo


Varuh človekovih pravic Peter Svetina je medtem opozoril, da je na področju enake obravnave invalidov mogoče storiti še veliko. Posebej aktualno vprašanje ostaja dostopnost do informacij za slepe in slabovidne ter za gluhe in naglušne. To je nujno posebej med epidemijo koronavirusa, ko je hiter dostop do aktualnih informacij izjemno pomemben. Poudaril pa je tudi skrb za obveščanje oseb z nižjimi intelektualnimi zmožnostmi z lažjimi besedili.

Policisti Policijske uprave Maribor bodo sicer danes med rednim delom pogosteje nadzirali parkiranje na parkirnih prostorih za invalide. Kot so opozorili na mariborski policijski upravi, vozniki motornih vozil namreč pogosto zlorabljajo posebej označene parkirne prostore za invalide tako, da na teh prostorih parkirajo svoja vozila, ki niso označena s predpisanimi parkirnimi kartami.

Ob današnjem dnevu pa so vsem invalidom, njihovim bližnjim in invalidskim organizacijam čestitali v Svetu invalidov Mestne občine Maribor. Pri tem so se zavzeli, da si bodo še naprej prizadevali za izvajanje ukrepov, s katerimi bodo vodstvo občine in širšo javnost spodbujali k odpravljanju neenakosti ter za bolj enakovredno in enakopravno vključevanje invalidov.

Preberite še:

Komentarji: