Išče se milijon za Marijo Vnebovzeto

Reševanje sakralnega objekta v Čemšeniku: Zagorjani oddali vlogo za sanacijo posledic neurja 2016.

Objavljeno
11. april 2017 17.34
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Reševanje že pet mesecev zaprte Marijine cerkve v Čemšeniku, ki je decembra začasno padlo v vodo, se nadaljuje. Zagorska občina je kandidirala na proračunski denar, ki ga bo država namenila za odpravo posledic lanskega avgustovskega neurja in plazenja. Startajo na milijon evrov; v te namene bo za celotno državo letos sicer na voljo osemkrat toliko sredstev.

Podatek o investiciji kaže na obsežnost problema, ki ga Zagorjanom, Čemšeničanom, ljubljanski Nadškofiji in državi povzročata čemšeniški plaz in življenjsko nevarna cerkev Marije Vnebovzete. Sanacija velikega čemšeniškega plazu, ki že več let počasi drsi in ogroža kakšnih dvajset objektov na sedmih hektarih, je ocenjena na domala isti znesek - sedem milijonov evrov. Manjši plaz, ki ogroža sakralni objekt, se v primerjavi z njim zdi »kolateralna škoda« - a le na prvi pogled.

Ne samo, da se v primerjavi z velikim plazom pomika dvakrat hitreje; predstavlja tudi jedro spora med stroko in občino Zagorje na eni ter Nadškofijo na drugi strani. Stroka v nasprotju z Nadškofijo meni, da je treba najprej stabilizirati manjši plaz neposredno pod cerkvijo in urediti lokalno cesto, ki jo ta ogroža. V ta namen se občina tudi poteguje za milijon, na kolikor je na podlagi projektne dokumentacije ocenjena »mikrosanacija«.

»Pristojni so bili na ogledu Čemšenika. Glede na težo problema menim, da lahko upravičeno pričakujemo denar iz tega naslova,« pravi Ivo Vrtačnik, vodja občinskega oddelka za gospodarske javne službe.

V Zagorju računajo, da od milijonske investicije dobijo vsaj med 600.000 in 700.000 evri, razliko bo zagotovila občina v proračunu.

Vlada bo o soglasju odločila v kratkem, saj na zeleno luč in aktiviranje sredstev čakajo tudi številni vodarski projekti. V Zagorju se že pospešeno pripravljajo na objavo javnega naročila za sanacijo mikroplazu in na izbor izvajalca.

Vrtačnik napoveduje intenzivne mesece vse do novembra, ko bodo morala biti dela na manjšem čemšeniškem plazu, pri kanalizaciji, odvodnjavanju in na lokalni cesti pod cerkvijo predvidoma zaključena.

Ljubljanska nadškofija pred pol leta žal ni ujela roka za prijavo na razpis ministrstva za kulturo, ki je obetal sofinanciranje sanacije tega mogočnega, a tudi hudo dotrajanega sakralnega objekta sredi Čemšenika. V vodo je padlo vsaj sto tisočakov.