Iščejo rešitev za napol zgrajen osilniški dom za starejše

Dom za starejše bi Osilnici prinesel gospodarski preporod
Fotografija: V domu bi bilo prostora za 80 oskrbovancev. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
V domu bi bilo prostora za 80 oskrbovancev. Foto Simona Fajfar

Osilnica – Z javnimi sredstvi, denarjem občine Osilnica in Agencije za regionalni razvoj in ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja, je bila pred slabim desetletjem v Selih pri Osilnici do tretje gradbene faze zgrajena velika trinadstropna stavba, načrtovana kot dom za starejše. Sedanja županja Alenka Kovač išče rešitev, da projekt izpeljejo do konca.
Simona Fajfar
V slabih dveh letih, med 2004 in 2006, so v Selih pri Osilnici postavili 4400 kvadratnih metrov veliko stavbo, v kateri bi imeli 32 dvoposteljnih in 16 enoposteljnih sob za 80 oskrbovancev. V domu starejših občanov bi po takratnih načrtih bivalo 60 starostnikov in 20 ljudi s posebnimi potrebami. Za slednje so že imeli podpisano pismo o nameri, saj bi sprejeli starejše iz Centra Dolfke Boštjančič z Drage pri Igu. Stavba je na lepi lokaciji, poleg bivalnih površin pa ima tudi še okoli 8000 kvadratnih metrov veliko zemljišče zazidalnih površin.

Trinadstropna stavba je bila zgrajena med 2004-2006. Foto Simona Fajfar
Trinadstropna stavba je bila zgrajena med 2004-2006. Foto Simona Fajfar


Ko se na nedkončano stavbo pozabi

Toda po letu 2006 se je na investicijo, za katero so do sedaj porabili 1,2 milijona evrov, za dva mandata pozabilo. Sedanja županja Alenka Kovač v stavbi vidi razvojni potencial oziroma možnost za preživetje osilniške doline. V obmejni občini, kjer je 365 prebivalcev, predvsem starejših, so delovna mesta redka, saj jih imajo manj kot 20. Kar 94 stalnih prebivalcev Osilnice dela v sosednjih občinah, od tega največ, 25, v uro oddaljenem Kočevju, 10 v Kostelu, 12 v Ljubljani…
V domu pa bi, po ocenah, imelo zaposlitev okoli 40 ljudi. Vseh potreb po kadrih seveda ne bi mogli pokriti iz bazena kolpske doline in bi se k njim vozil predvsem izobražen kader. Vendar pa bi nove zaposlitve pomenile ogromno za dolino, pravi Alenka Kovač, ki se zaveda, da lahko mlade družine v dolini obdržijo oziroma privabijo le z delovnimi mesti.


Ministrstvo, kdaj bo objavljen razpis?

»Po dosedanjih poizvedovanjih je edina možnost, da bi dobili investitorja, če bi imeli zagotovljeno koncesijo. Brez koncesije doma nihče noče prevzeti,« pravi Alenka Kovač.
"Najslabše je, če bo stavba samevala še naprej," pravi osilniška županja Alenka Kovač. Foto Simona Fajfar
"Najslabše je, če bo stavba samevala še naprej," pravi osilniška županja Alenka Kovač. Foto Simona Fajfar


Kdaj bo objavljen nov javni razpis za podelitev koncesij ni znano, pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so zadnji tovrstni razpis objavili v letu 2017. Z njim povečujejo kapacitete institucionalnega varstva starejših za 928 mest, ki bodo na voljo letos in prihodnje leto.
Dom bi v dolino prinesel prepotrebna delovna mesta. Foto Simona Fajfar
Dom bi v dolino prinesel prepotrebna delovna mesta. Foto Simona Fajfar

Toda območja, kot je Osilnica – obmejno, demografsko ogroženo in z naložbo, ki je uresničena do polovice – ne sme imeti prednosti, pravijo na ministrstvu: »Pri javnih razpisih vnaprejšnjih zagotovil ni, zato nobena konkretna lokacija ni vnaprej predvidena.« Neenak položaj prijaviteljev pravno ni dopusten, ponudbe posameznih prijaviteljev na razpis pa ocenjujejo na podlagi kriterijev, kot so pokritost potreb, makrolokacijski in mikrolokacijski pogoji, kakovost programa, cena storitve. »Krajevno območje je v razpisu opredeljeno na ravni območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,« še pravijo na ministrstvu za delo.

Stavba je zgrajena do tretje gradbene faze. Foto Simona Fajfar
Stavba je zgrajena do tretje gradbene faze. Foto Simona Fajfar

Po njihovih podatkih je v enotnem modulu za pregled prošenj in prostih mest v domovih za starejše in posebnih socialno varstvenih zavodih 8142 prošenj za vso Slovenijo, od tega jih je približno desetina takih, ki so zainteresirani za takojšen sprejem. Zato v Osilnici, kjer vedo, da je napol zgrajena stavba neracionalna, razmišljajo, da bodo stavbo še enkrat ocenili in objavili razpis za prodajo. »Z varovali, da ne bi v stavbo dali program, s katerim se tu ne strinjamo,« pravi Alenka Kovač.

Komentarji: