Italijani v karanteni, Slovenci zbegani

Izbruh koronavirusa v Italiji je eden največjih zunaj Kitajske. Pripravljenost Slovenije je dvomljiva. 
Fotografija: V severni Italiji vladajo izredne razmere. Beneški karneval so predčasno prekinili, odpovedali so tudi druge prireditve in športne dogodke. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V severni Italiji vladajo izredne razmere. Beneški karneval so predčasno prekinili, odpovedali so tudi druge prireditve in športne dogodke. FOTO: Reuters

Ljubljana – Medtem ko na italijanskih območjih, dokaj blizu Slovenije, zaznavajo številne okužbe z novim koronavirusom in so v karanteno poslali enajst mest, v naši državi (še) ni vzroka za preplah. Svet za nacionalno varnost se bo na to temo sestal šele danes. Mnogi menijo, da je to glede na krizne razmere v soseščini in v času, ko se številni Slovenci vračajo s počitnic v Italiji, prepozno.



Na Hrvaškem nočejo ničesar prepustiti naključju, zato se je predsednik vlade Andrej Plenković že včeraj sestal s strokovnim osebjem kriznega štaba ministrstva za zdravje glede načrtovanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Hrvaški minister za zdravje je odredil vzpostavitev karantene na kliniki za nalezljive bolezni dr. Frana Mihaljevića v Zagrebu. Kaj pa pri nas? Včeraj razen tega, da je NIJZ še enkrat spomnil na preventivne ukrepe za preprečevanje okužbe z virusom, da je ministrstvo za zunanje zadeve državljanom, ki prihajajo iz Italije ali tja potujejo, svetovalo previdnost in da so na ministrstvu za zdravje pripravili pomirjujočo izjavo za javnost, drugih, posebnih ukrepov ni bilo.



Kako »dobro« smo v Sloveniji pripravljeni na prihod virusa, pa kaže osebna izkušnja slovenskega deskarja na snegu Roka Marguča, ki je po twitterju sporočil: »Trenutno se vračam iz Koreje. Od srede do danes se je število okuženih povečalo s 25 na več kot 400. Klicali smo na ministrstvo. Prijazna študentka, zmedena, ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov. Da me lahko zadržijo na Dunaju. Ampak jaz letim v Gradec. To merjenje temperature je metanje peska v oči, če si kužen, se ti temperatura dvigne šele čez 14 dni.« Zaradi tega se bo zdaj kar sam umaknil v »karanteno«. Da ne bi ogrozil zdravja družine, bo nekaj dni preživel na vikendu.

Nad odzivnostjo pristojnih pa tožijo tudi drugi.
 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Medtem ko so nekatere evropske institucije svoje zaposlene, ki so bili v zadnjih dneh na ogroženih območjih v Italiji, že zaprosile, naj delajo od doma, pri nas za tak ukrep očitno še ni potrebe, čeprav bi bil po mnenju nekaterih strokovnjakov smiseln. Ljudje so namreč lahko kužni, še preden se pojavijo prvi znaki bolezni, lahko pa ta pri določenih sploh ne izbruhne. Virus sars-cov-2 prinaša še veliko neznank.



Na ministrstvu za zdravje vsem potnikom, ki so prispeli iz severnih italijanskih pokrajin, priporočajo, naj se opazujejo in v primeru temperature nad 38 stopinj, kašlja in težjega dihanja kontaktirajo svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo. FOTO:
Na ministrstvu za zdravje vsem potnikom, ki so prispeli iz severnih italijanskih pokrajin, priporočajo, naj se opazujejo in v primeru temperature nad 38 stopinj, kašlja in težjega dihanja kontaktirajo svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo. FOTO:

Komentarji: