Iz Taverne bo zrasel butični hotel s kavarno

Ruski podjetniki bodo delali red v Portorožu: Leonid Kačur šele začel investirati, Solomentseva bo jeseni gradila center Plaza
Fotografija: Najlepši portoroški kotički so več kot desetletje propadali. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Najlepši portoroški kotički so več kot desetletje propadali. FOTO: Boris Šuligoj

Portorož – Novi lastnik turistično-gostinskega objekta Taverna v Portorožu je ruski milijonar Leonid Kačur, ki želi prihodnje leto na tem mestu graditi manjši butični hotel s kavarno. To nam je včeraj potrdila Vlasta Prešeren, direktorica Vile Portorož, ene najuspešnejših nepremičninskih družb v slovenski Istri, in prokuristka družbe Leoks v lasti ruskega milijonarja, ki je v zemljiški knjigi vpisana kot lastnica Taverne.

»Posel je ruski podjetnik sklenil z DUTB že pred tedni in za nepremičnino odštel 2,915 milijona evrov. Njeno lastništvo je že vpisano v zemljiški knjigi, urejamo še nekatere podrobnosti. Z občino Piran smo dogovorjeni, da ji s služnostno pravico dovolimo ob morju 2,7 metra širok pas za javno sprehajalno pot. Sicer pa je mogoče na tem mestu, kjer sta zdaj dve poslovni stavbi (gostišče s kuhinjo, kegljišče in nekaj stanovanj), zgraditi podobno velik in približno meter višji objekt. Lastnik si želi zgraditi luksuzen butični hotel s približno 25 do 30 sobami. Projekte bo izdelal arhitekturni biro BCR iz Ljubljane. Gradbeno dovoljenje pa bi radi pridobili prihodnje leto,« je povedala Prešernova. Arhitekt Božo Ć. Rozman pa je dejal, da si želijo več podpore občinske uprave pri postavljanju pogojev za projektiranje novega butičnega hotela, ki bo spremenil podobo tega dela kraja.

Kako pričakovati dober turistični izplen brez vlaganj v infrastrukturo? FOTO: Boris Šuligoj
Kako pričakovati dober turistični izplen brez vlaganj v infrastrukturo? FOTO: Boris Šuligoj


Z njegovo dograditvijo bodo v Portorožu »pospravili« eno od propadajočih sramot, saj sta bila nekoč priljubljena lokala Taverna in kegljišče že leta zaprta, prostor med Marino Portorož, teniškimi igrišči in kopališčem Lucija pa zapuščen in zanemarjen. Letos bo po neuradnih informacijah prenehal obratovati tudi bližnji lokal Alaya, od upravljavcev bližnjega kopališča pod Metropolom iz opatijske Liburnije, ki se doslej niso izkazali z vlaganji v kopališko infrastrukturo, pa občina zahteva, da to kopališče in bazene do prihodnjega uredijo.

DUTB je ruskemu poslovnežu prodala zemljišče s površino 5457 kvadratnih metrov, nekaj zemljišča bo kupil tudi od Marine Portorož. V obeh stavbah iz leta 1974 je za 2600 kvadratnih metrov površin, zgradil pa bi lahko še 3500 metrov novih. Prostorski načrti predvidevajo turistične, poslovne in celo stanovanjske vsebine. Izvedeli smo, da si Leonid Kačur ne želi publicitete. Pred kratkim je kupil razkošno vilo podjetnika Marjana Megliča na Seči, načrtuje pa še nekaj vlaganj v centru Portoroža in Ljubljani.
V Financah so razkrili, da je Leonid Kačur eden od šestih podpredsednikov ruske jeklarske multinacionalke Evraz, ki je lani ustvarila deset milijard dolarjev prihodkov in 759 milijonov dolarjev čistega dobička. Kačur ima majhen delež v podjetju, v njem je pristojen za ugotavljanje in preprečevanje poslovnih goljufij in je začasno prijavljen na Cipru.

Najlepši portoroški kotički so več kot desetletje propadali. FOTO: Boris Šuligoj
Najlepši portoroški kotički so več kot desetletje propadali. FOTO: Boris Šuligoj


Portorož čaka na gradbene stroje


Taverna je samo ena od investicijskih lastovk, ki napovedujejo drugačno prihodnost Portorožu. Ruska podjetnica Ekaterina Solomentseva načrtuje, da bi že jeseni začela graditi dolgo pričakovan petnadstropni trgovsko-poslovni center Plaza na Kaštelu v centru Portoroža z vkopano garažo. Lastnikom Vile Virginie Damjanu Kozjaku in Franciju Matozu še ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja za gradnjo apart hotela, ker je sosedom uspelo s pritožbo na ministrstvu. Podjetnik Gašpar Gašpar Mišič napoveduje za prihodnje leto začetek gradnje hotela na območju nekdanje upravne stavbe Droge Portorož. V Portorožu pa na ureditev čakajo vsaj še Hotel Vojkov dom, skladišča soli, parkirne hiše in povsem drugačna vsebina v kompleksu Figarola v lasti koprskega gradbinca Anteja Guberca.

Komentarji: