Izbrali cenejšega čistilca, s starim na sodišču

ISS bo v jeseniški bolnišnici zamenjalo podjetje Aktiva čiščenje, za varnost bo skrbela družba Sintal.

Objavljeno
06. januar 2016 19.03
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Čiščenje Splošne bolnišnice Jesenice bo 1. februarja od podjetja ISS Facility servis prevzela družba Aktiva čiščenje, varovanje pa bo opravljal Sintal. Medtem na sodišču proti nekdanjim vodilnim iz bolnišnice in ISS poteka predkazenski postopek zaradi oškodovanja premoženja bolnišnice.

Na drugem razpisu so med petimi ponudniki za izvajalca čiščenja, bolnišničnega transporta in telefonske službe za prihodnjih pet let izbrali najugodnejšega ponudnika, to je družba Aktiva čiščenje, ki bo za storitve vsak mesec zaračunala dobrih 81.000 evrov, je dejal direktor jeseniške bolnišnice (SBJ) dr. Janez Poklukar. Za varovanje bo podjetje Sintal bolnišnici zaračunalo 8900 evrov na mesec. Mesečni stroški bodo tako znašali dobrih 90.000 evrov, to je na letni ravni 150.000 evrov manj, kot so doslej za enake storitve plačevali podjetju ISS Facility Services. Poklukar je prepričan, da bo raven storitev kljub temu ostala na najmanj dosedanji ravni.

Podjetje Aktiva čiščenje bo od ISS prevzelo večino zaposlenih, te dni pa potekajo pogovori novega izvajalca z delavci, je dejal Poklukar. Po prevzemu direktorske funkcije v SBJ leta 2014 je Poklukar med drugim ugotavljal, da nekateri delavci podjetja ISS niso bili na delovnem mestu, ko je sklical zbor delavcev, v ISS pa so takrat celo priznali, da »nekateri, ki svoje delo opravljajo na objektu SB Jesenice, del svojega dela opravljajo tudi na drugih objektih«. Poklukar pričakuje, da število delavcev, ki bodo čistilo bolnišnico, ne bo veliko manjše kot doslej.

Zapleteni v sodne spore

ISS v sodnem sporu z izvršbo terja plačilo 127.000 evrov za varovanje bolnišnice, ki plačilo zavrača s pojasnilom, da je podjetje izvajalo le receptorsko službo, ne pa varnostne, bolnišnica pa od podjetja ISS terja vračilo 123.000 evrov za preveč plačan sanitarni material. Kljub sporu so se septembra lani dogovorili za podaljšanje pogodbe za čiščenje do prihoda novega izvajalca.

Hkrati na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka še predkazenski postopek proti nekdanjim vodilnim v SBJ (Igor Horvat, Zdenka Kramar) in ISS (Rudi Zupan, Igor Rajkovič, Binka Dedič), ker naj bi po ugotovitvah kranjskih kriminalistov bolnišnico oškodovali za 1,4 milijona evrov. Pred prazniki je bilo na tamkajšnjem sodišču zaslišanje prič v zvezi s kazensko ovadbo, je povedal nekdanji direktor SBJ Igor Horvat.