Izbruh pred začetkom rušenja počitniških hišic v Bohinju

Župan Kramar je prepričan, da bi vlada lahko preklicala odredbo rušenja 23 objektov v Triglavskem narodnem parku.

Objavljeno
17. julij 2011 19.53
Posodobljeno
18. julij 2011 07.30
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Bohinjska Bistrica – Kulturni dom v petek zvečer. Pod odrom sedijo bohinjski župan Franc Kramar, glavna republiška inšpektorica za okolje Aleksandra Velkavrh in predstavnica uprave Triglavskega narodnega parka (TNP) Tea Lukan Klavžer.

V dvorani je približno 60 ljudi, med njimi večina od 43 lastnikov počitniških hišic. Triindvajset jih je pred kratkim prejelo dopis, da so njihovi objekti popolnoma nelegalni in jih bodo porušili, 21 pa obvestilo, da morajo objekte, ker so bili nekoč kmetijski, zdaj vzpostaviti v prejšnje stanje, to je v hleve in staje. Pritožba ne zadrži izvršbe...

Tako v napetem ozračju vikendaši iz Goreljka in Ukanca eden za drugim razlagajo vsak svojo zgodbo. Prvi je čebelar, ki mu je medved že dvakrat podrl čebelnjak, drugi je zeliščar, ki ima brunarico že 43 let, tretji ima gradbeno dovoljenje za senik in 15 ovac, četrti je diabetik s 83-letno taščo, ki bi rada tu živela še nekaj let... Predvsem pa vsi bentijo čez inšpekcijo, tarnajo zaradi odklopov elektrike in vode, se pridušajo, da so plačali za uzurpacijo že leta 1993, ter da imajo hišne številke.

»Pred zakoni nismo enaki, zato se bomo pritožili do Bruslja.« V zanosu eden zavpije, da se bo pritožil do Boga in naj ga inšpekcija kar ovadi. Njegov kolega, ki je v Bohinju že 27 let, pa zagrozi, da ga bodo morali ubiti, preden bo dovolil rušitev. In v dvorani mu zaploskajo...

Župan Kramar je udeležencem tako imenovane problemske konference pojasnil, da je sam storil vse, kar se je dalo, in da je zaman poskušal prepričati ministra za okolje Roka Žarnića o odpravi uredbe o prostorskoureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju TNP (sanacijski PUP), ki ga je vlada sprejela pred devetimi leti. Navzoče lastnike je zato večkrat pozval, da bi na ministrstvo skupaj naslovili dopis, naj pristojni vnovič razmislijo o njegovi odpravi, zlasti ker je bil lani sprejet novi zakon o TNP. »V dialogu se da marsikaj doseči, in če je politična volja, se da spremeniti tudi ustavo, ne le odredbe,« je agitiral Kramar.

Glavna inšpektorica dela po zakonu

Aleksandra Velkavrh je po drugi strani zagotovila, da kot glavna inšpektorica dela zgolj skladno z zakonom. Sanacijski PUP je preživel več ustavnih presoj in imeli ste dovolj časa, da dokažete svoj prav, je bila odločna Velkavrhova. »Ko sem julija 2009 postala glavna inšpektorica, sem še isti mesec prejela pobudo občine Bohinj, naj bo inšpekcija dejavnejša pri odkrivanju in ustreznem sankcioniranju črnograditeljev, saj da počitniške hišice pomenijo razvrednotenje kulturne krajine. Menim, da delam v dobro države in zato sem sodelovala pri nastanku zakona o TNP, ki je bil sprejet lani, inšpektor, ki sem ga pooblastila samo za ukrepanje v TNP, pa je začel delati novembra lani in na začetku je prejel 140 spisov. Tudi sama sem bila z njim že večkrat tu na terenu. Izdal je več deset odločb in letos bomo na območju TNP porušili tri objekte, podobna dinamika pa bo tudi prihodnje leto. Po naši oceni je na območju TNP 400 nelegalnih objektov. Lani smo jih na območju vse Slovenije podrli 50, zavezanci pa so jih še pred našim prihodom porušili 452,« je navedla odločna inšpektorica in v nadaljevanju potrpežljivo komentirala vsako zgodbo.

Bohinjci ne marajo počitniških hišic, je priznal župan Kramar, toda ker so vikendaši z njimi tudi po 30 in več let, se čutijo odgovorne za to, kar se dogaja. Potožil je, da so soglasodajalci od 400 individualnih pobud za novi občinskih prostorski načrt (OPN) izločili kar 350, zato se mu zdi čista utopija, da bi skozi OPN speljali legalizacijo počitniških hišic.

Tea Lukan Klavžer iz uprave TNP je županu pritrdila, da poti skozi OPN res ni, hkrati pa opozorila, da se veljavnemu sanacijskemu PUP ne da nasprotovati. »Zavod TNP, zavod za varstvo narave in zavod za varstvo kulturne dediščine smo sodelovali pri nastanku te uredbe, ki jo je sestavil MOP, in na podlagi usklajenih stališč je vlada sprejela uredbo... Zavedamo se, da hoče veliko ljudi imeti počitniške hiše, toda v TNP je njihova gradnja prepovedana, prav tako ni dovoljeno povečevanje in sprememba namembnosti objekta. Kajti v Sloveniji imamo samo en narodni park in tega moramo varovati,« je poudarila Tea Lukan Klavžer. Glede zavrnitve soglasodajalcev za OPN pa po mnenju Lukan Klavžerjeve ni dileme: marsikdo je dal vlogo za gradnjo hiše na kmetijskem zemljišču, a to ni mogoče ne v TNP ne nikjer drugod v Sloveniji, saj je treba prej spremeniti status zemljišča.