Izgoreli tudi zdravniki družinske medicine v Slovenj Gradcu

Ob sedanjih pogojih s 1. majem niso več pripravljeni delati v urgentnem centru regijske bolnišnice.
Fotografija: Štirje specialisti družinske medicine in dva specializanta trenutno pokrivajo 24-urno delovanje v urgentnem centru. FOTO: Tadej Regent/delo
Odpri galerijo
Štirje specialisti družinske medicine in dva specializanta trenutno pokrivajo 24-urno delovanje v urgentnem centru. FOTO: Tadej Regent/delo

Slovenj Gradec – Štirje zdravniki družinske medicine in dva specializanta iz zdravstvenega doma Slovenj Gradec s 1. majem preklicujejo soglasje za nadurno delo. Tako so se odločili zaradi izgorelosti in nemoči, da svojim pacientom zagotavljajo varno in strokovno obravnavo.

»Že od ustanovitve regijskega urgentnega centra smo opozarjali, da samo zdravniki slovenjgraškega zdravstvenega doma ne bomo mogli zagotavljati 24-urnega dela v urgentnem centru, ker zaradi pomanjkanja zdravnikov težko zagotavljamo že delo v naših rednih ambulantah v zdravstvenem domu,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Trdijo, da so kljub ponavljajočim se pozivom k pomoči in dialogu pri preostalih organizatorjih zdravstvenih storitev v regiji (Zdravstveni dom Dravograd, Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Zdravstveno-reševalni center Koroške in Bolnišnica Slovenj Gradec) naleteli na gluha ušesa in nepripravljenost na reorganizacijo dela in prerazporeditev obremenitev na vse v regiji.



Trdijo, da so kljub ponavljajočim se pozivom k pomoči naleteli na gluha ušesa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Trdijo, da so kljub ponavljajočim se pozivom k pomoči naleteli na gluha ušesa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Štirje specialisti družinske medicine in dva specializanta trenutno pokrivajo 24-urno delovanje v urgentnem centru. »Naše delo v urgentnem centru obsega pokrivanje terena za internistična in kirurška obolenja, pokrivanje modro-zelenega sektorja  in prav tako ostalih prioritetnih triažnih skupin, če jih v našo ambulanto razporedi triažna sestra. Zaradi nedelovanja pediatričnega urgentnega centra pa na terenu in v ambulanti modro-zelenega sektorja obravnavamo tudi vso pediatrično populacijo. Med tednom po 21. uri  in za vikende ter praznike po 19. uri vršimo tudi triažo za celotni urgentni center, ki takrat ne zagotavlja več triažne sestre,« opozarjajo zdravniki.

Po opravljenem dežurstvu v urgentnem centru ne morejo koristiti pripadajočih ur počitka. »Po neprekinjenih 24-ih urah dela na tako stresnem delovišču, s tako mešano populacijo kot tudi patologijo, se odpravimo na delo v ambulanto zdravstvenega doma, kar za nas pomeni 32 ur neprekinjenega dela,« opozarjajo zdravniki, ki so sicer pripravljeni nadaljevati delo v urgentnem centru, a pod drugačnimi pogoji: delo samo v modro-zelenem sektorju, med tednom od 20. ure do 7. ure, za vikende in praznike pa 24 ur, s 24-urno delujočo triažo, brez obravnavanja urgentnih stanj na terenu in brez pokrivanja pediatričnega urgentnega centra.

»Ni nam preostalo drugega, kot da prekličemo soglasje za nadurno delo in s tem odpremo možnost za dogovarjanje o boljših pogojih dela za nas in naše paciente,« sporočajo zdravniki družinske medicine iz slovenjgraškega zdravstvenega doma s prvo podposano specialistko družinske medicine in strokovno vodjo zdravstvenega doma dr. Lucijo Hrastelj Prater.

Preberite še:

Komentarji: