Hojs: Policija si ne želi dodatnih pooblastil, ki bi kakorkoli posegala v človekove pravice

Ukrepi glede prehajanja med občinami ne veljajo, če določene storitve ne morete opraviti znotraj svoje občine. To lahko opravite v najbližji občini, kjer je storitev mogoča.
Fotografija: Spremljanje novinarske konference Aleša Hojsa. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Spremljanje novinarske konference Aleša Hojsa. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vladna ekipa je dopoldan nadaljevala s predstavitivjo mega protikoronskega paketa, ki je vreden tri milijarde evrov. Med drugim  opozorili, da se stanje v svetu slabša in da vse države sprejemajo strožje ukrepe. 

V Sloveniji je sicer potrjenih 26 novih okužb z virusom sars-cov-2, skupno potrjenih okužb pa je 756. Do danes so opravili 21.349 testiranj. Število umrlih ostaja enajst.

Priporočamo: Vse o aktualnem dogajanju glede epidemije

Popoldan sta izjavo o aktualnem dogajanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 dala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje.



Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma pojasnil, da je Slovenija 13. najbolj prizadeta država v EU glede na število okuženih na prebivalca. Dodal je, da je bilo na Kitajskem pri soočanju z epidemijo ključno, da so bili ukrepi za omejevanje stikov strožji in dosledneje upoštevani. Ljudje so nosili maske. »Znanje ni popolno, ampak že sedaj vemo, kaj je dobro. A tega se ne zavedamo dovolj.« Zato so, kot je poudaril, potrebni dodatni ukrepi glede omejevanja gibanja.

Preberite še: Od polnoči prepoved poti iz občin, v zaprte javne prostore le z zaščitno opremo​
 

Ob poti v drugo občino policija svetuje, da ima posameznik pri sebi dokazilo o nujnosti poti


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je podal več pojasnil, kaj prinaša nov odlok, saj so se danes na telefonsko številko obrnili mnogi s številnimi vprašanji. »Nič od tistega, kar je bilo že v prejšnjem odloku glede omejitve gibanja, nismo bistveno prepovedali. Še vedno lahko greste na svoje delovno mesto, v lekarno, bolnico, na odvzem krvi, ne glede na to, v katero občini živite in kje se to dogaja.« Posebnih dovoljenj zaenkrat niso predvideli, priporočajo pa vsem, da imajo tisti, ki se vozijo na delo, potrdilo delodajalca, kjer bo pisalo, da delo opravlja na neki lokaciji.

Ob poti v drugo občino policija svetuje, naj ima posameznik pri sebi dokazilo o nujnosti poti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ob poti v drugo občino policija svetuje, naj ima posameznik pri sebi dokazilo o nujnosti poti. FOTO: Leon Vidic/Delo


Policisti nikogar ne kaznujejo, je dejal Hojs, ampak izključno želijo opozarjati na gibanje, ki ni nujno. Sicer pripravljajo ukrepe, s katerimi bo policija lahko tudi neposredno dajala kazni.

Priporočamo: Kdo bo prejel dodatek

Policija si v primeru protikorona zakona ne želi nobenih dodatnih pooblastil, ki bi kakorkoli posegala v človekove pravice. Vsi ukrepi in pooblastila so zapisana zato, da se prepreči neopravičeno gibanje okuženih oziroma tistih, ki bi morali biti v karanteni. »Namen vsega tega je izključno zajezitev epidemije.«



»Še vedno lahko greste na pogreb, ampak splošne omejitve ostajajo: potrebno je upoštevati razdaljo«. Kar je drugače z včeraj sprejetim odlokom je, da ni več dovoljeno dostopati do parkov, rekreativnih površin zunaj svoje občine, da se v teh dneh ne gremo turizma in rekreativnega športa. Prav ta ukrep se nam zdi ključen in nujen, če se spomnimo, kaj se je dogajalo v soboto (ko so mnogi odšli na morje in na Bled).

Notranji minister je pojasnil, da pa ti napotki ne veljajo, če določene storitve ne morete opraviti znotraj svoje občine, to opravite v najbližji naslednji občini, kjer je to mogoče. To med drugim velja tudi za nakupovanje oziroma odhod v trgovino. Ob tem je Hojs povedal, da so danes s strani trgovcev in drugih dobili več opozoril, da se ljudje novih ukrepov niso držali. S temi ukrepi, torej nošenjem zaščitne maske in rokavic, varujemo prodajalke, soobčane in druge.
 

Trgovci lahko za pomoč prosijo župana oziroma civilno zaščito


»Ponovno prosimo, da upoštevate navodila. Da imamo zaščitne maske, razkužila, rokavice. Trgovce pozivam, da smo v odloku predvideli možnost, da župan aktivira civilno zaščito. Zato za pomoč prosite župane, naj najdejo prostovoljce, ki bodo pomagali trgovcem in varnostnim službam.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Bojana Beović, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje, je povedala nekaj o razvoju bolezni covid-19. Končuje se četrti teden, a številke vlivajo optimizma, je dejala uvodoma. »Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljene se je v zadnjem tednu podvojilo, tisti, ki so na intenzivni negi pa se je podvojilo v zadnjih petih dnevih. Zato si lahko sami izračunamo, kaj nas čaka v prihodnje. Če se bo število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično in intenzivno zdravljenje, zdravniki tega ne bomo zmogli.«

Priporočamo: Vojski vendarle dodatna pooblastila?

Dejala je, da zdravniki pozdravljajo nove ukrepe, ki bodo zmanjšali možnost prenosa. Slovensko zdravstvo nikoli ni bilo dobro preskrbljeno, v smislu kapacitete in števila zdravnikov, zato je treba še posebej skrbeti, da je okužb čim manj. Osnoven način je, da se prepreči prenos virusa. Prvič s fizično distanco, ki je taka, da virus ne more prehajati iz enega na drugega človeka. Drugo je higiena rok, kakor tudi obrazne maske. Te gotovo nekoliko preprečijo prenos okužbe, predvsem pri tistih, ki že imajo neke blage znake okužbe.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


»Če bomo to dosledni upoštevali in ne bomo imeli veliko stikov, bo možnost, da virus prenašamo, bistveno manjša. Temu so namenjeni ukrepi,« je poudarila Beovićeva.

Preberite še:

Komentarji: