Izrezana kritika na Šrotov račun

S prijavo tožilstvu o ponareditvi dokumenta mestnega svetnika Celja se bo najprej (morda) ukvarjala policija
Fotografija: Narodni dom, sedež občinske uprave in mestnega sveta v Celju. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Narodni dom, sedež občinske uprave in mestnega sveta v Celju. FOTO: Brane Piano

Celje – Vodja okrožnega državnega tožilstva Ivan Žaberl je potrdil, da so prejeli anonimno prijavo zaradi domnevnega ponarejanja dokumenta v celjskem mestnem svetu. »Ker je prijava anonimna, sem odredil, da se pošlje policiji v preverjanje,« je povedal Žaberl. Gre za izginotje oziroma ponarejanje vprašanj in navedb svetnika Frica Krajnca (Stranka za delovna mesta – SDM), ki je na majski seji predlagal odstop župana Bojana Šrota. Na celjski policiji pravijo, da prijave še niso proučili, saj je še med prispelo pošto.

Krajnčev predlog je izginil iz zapisnika seje pod točko vprašanja in pobude, tam je ostalo le vprašanje o prodaji dvorca Lanovž s parkom za ceno štirisobnega stanovanja, ki ga je nekdo izrezal z lista in podpisal svetnika kot Frica Mirka Krajnca, čeprav je sam pripombe oddal s skrajšanim podpisom Fric Krajnc. Zato je Krajnc na junijski seji zahteval uvrstitev celotne pobude za odstop župana v zapisnik, a so svetniki to s preglasovanjem zavrnili.

Po treh mesecih še ni zapisnika

Krajnc se je nato obrnil na statutarno komisijo mestnega sveta, ki jo vodi svetnik SD Damir Ivančič. Sestala se je 22. avgusta, Ivančič pa nam je na vprašanje, zakaj tudi zapisnika te seje ni, včeraj sporočil, da ga na občini še pripravljajo. »Po vsebini je šlo v Krajnčevem pisanju za trditve in mnenja. Na edino vprašanje je odgovor dobil. V zvezi s ponarejanjem dokumenta pa smo ga napotili na organe pregona,« je Ivančič povzel vsebino avgustovske seje. V zdajšnji anonimni prijavi kaznivega dejanja pa je pisec o statutarni komisiji zapisal: »Na seji naj bi se tudi identificirala oseba, ki je dokument ponaredila, češ da ji original ni bil všeč.«

Vrsta očitkov na županov račun

Krajnc je na majski seji mestnega sveta opozoril, da je menjava zemljišč med MO Celje in podjetjem CEP za občino škodljiva, da se Šrot že 20 let z državo ne uskladi o novem prostorskem načrtu mesta, da ni obvoznice sever–jug, da ni okoljske sanacije Celja, da župan ni uredil zemljiškoknjižnih vpisov Celja za 5,3 milijona evrov vredna zemljišča srednjih šol ... Poleg tega ga je zanimalo, zakaj župan uveljavlja predkupno pravico za 2,55 milijona evrov vredno zemljišče na Ljubečni, ko pa ima za te namene v proračunu le 50.000 evrov.
Svetnik Fric Krajnc na seji mestnega sveta. FOTO: TV Celje
Svetnik Fric Krajnc na seji mestnega sveta. FOTO: TV Celje

Krajnc je celo zapisal, da je županov brat Boško Šrot skriti lastnik družbe VOC, ki za občino izvaja večino gradbenih del. Župan Šrot tega ni izrecno zanikal, navrgel je le le, da ne bo odgovarjal na »takšne nebuloze«. Mestni svet se v sedanji sestavi več ne bo sestal, kdo bo predsedoval statutarni komisiji mestnega sveta še ne more biti znano, če bo ta sploh kdaj obravnavala in potrjevala zapisnik avgustovske seje komisije, pa tudi ni gotovo.

Komentarji: