Iztok Purič odstopil

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko po devetim mesecih odhaja iz osebnih razlogov
Fotografija: volilni okraji
Odpri galerijo
volilni okraji

Ljubljana - Iztok Purič, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu sporočil, da odstopa s položaja iz osebnih razlogov.

Šarec je bil seznanjen z namero ministra, da odstopi, so potrdili v njegovem kabinetu in dodali, da premier ministrovo odločitev spoštuje.

Minister brez listnice, ki je Službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko vodil od decembra lani, po tem, ko je Marko Bandelli moral oditi s položaja, je v odstopni izjavi zapisal, da so v času njegovega mandata uspeli narediti tisto, česar ekipe pred njim niso znale ali pa niso zmogle narediti.

»Ob nastopu mandata sem povedal, da bo moja absolutna prioriteta ureditev informacijskega sistema SVRK. Moj predhodnik in strankarski kolega Marko Bandelli me je namreč opozoril, da samo zaradi tega, ker prejšnje ekipe na SVRK glede informacijskega sistema niso opravile svojega dela, Sloveniji grozi dokončna izguba že dodeljenih in porabljenih 180 milijonov evrov evropskih sredstev.

Že moj predhodnik se je odločno zavzel za rešitev teh ogroženih sredstev, pod mojim vodstvom smo z aktivnostmi nadaljevali in denar tudi uspeli rešiti! To je bil pomemben dosežek vseh zaposlenih na SVRK in tudi pomemben dosežek naše vlade. Dobili smo zagon za spopad z največjo oviro – informacijskim sistemom SVRK.

Če se izrazim v kolesarskem žargonu, smo pri tem spopadu opravili težko gorsko dirko in dosegli veliko zmago. Informacijski sistem zdaj deluje, kar omogoča normalno črpanje evropskih sredstev,« je zapisal Iztok Purič.

V SAB pravijo, da njegovo odločitev spoštujejo. O imenih morebitnega naslednika še ne govorijo, pravzaprav niti ni znano, ali bo kohezijski resor ostal v rokah SAB. V javnosti so sicer medtem zaokrožili namigi, da naj bi Purič odšel s položaja zaradi nesoglasij v stranki, zlasti s predsednico SAB Alenko Bratušek. Purič pa je za STA dejal, da sta »z Bratuškovo dopoldne spila kavo in se prijetno pogovorila«. Na vprašanje, ali je odstopil zaradi nestrinjanja v stranki, pa je odgovoril, da so razlogi za odstop le osebni.

 

Komentarji: