Izvedenec: Občina Bistrica ob Sotli delala prav in dobro

Gospodarsko ministrstvo s tožbo zahteva vračilo evropskih sredstev zaradi nepravilnosti, ki jih očitno sploh ni bilo.

Objavljeno
31. januar 2017 21.25
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) v tožbi proti občini Bistrica ob Sotli zahteva vračilo skoraj 350.000 evrov. Gre za denar, tudi evropski, ki ga je občina pridobila za obnovo cest Sv. Križa pred štirimi leti. A domnevne številne nepravilnosti, ki so jih ugotovili na MGRT, je sodni izvedenec gradbene stroke zavrnil.

Poleg tega je sodni izvedenec skoraj v celoti sledil navedbam občine in potrdil, da zasebnih dvorišč v projektu niso asfaltirali.

Ministrstvo je občini očitalo, da je obnovljenih manj cest, kot so napovedovali v projektu, in sicer namesto 5,4 zgolj 4,3 kilometra. Trdili so, da občina ni imela ustrezne dokumentacije, da so k zahtevkom za izplačilo priložili »gradbene situacije, v katerih so bila obračunana, v nadzoru potrjena in na občini plačana dela, ki dejansko niso bila izvedena na prijavljeni trasi cestišča«. Poleg tega občina menda ni upoštevala pogoja iz javnega razpisa, da mora vrednost projekta znašati najmanj 600.000 evrov.

O vrednosti projekta in kaj je občina pri tem zagrešila bo, ker je na eni strani ministrstvo vedelo, da bo projekt cenejši, a so ga kljub temu potrdili, po drugi strani pa so Bistričanom na finančnem ministrstvu pojasnili, da morajo izbrati najcenejšega ponudnika, odločilo sodišče. Je pa gospodarski oddelek celjskega okrožnega sodišča lani najel sodnega izvedenca, ki je ugotovil, da nepravilnosti v projektu skoraj ni bilo, da so vse izvedli dovolj kakovostno in da je nadzornik MGRT metre obnovljenih cest meril kar s števcem v avtomobilu.

Hodili vse dopoldne

Izvedenec dr. Martin Ivan Lipičnik je opozoril, da je v primeru bistriških cest zelo pomembna konfiguracija terena. Gre za gorato območje, dolžine cest pa so praviloma dolžine njihovih pravokotnih projekcij na tlorisno ravnino. V naravi, kjer je veliko hribov in dolin, tako lahko nastane precejšnja razlika, saj kataster cest sloni praviloma na tlorisnih, in ne na dejanskih merah, je ugotavljal izvedenec. Še večjo težavo je videl v tem, da je arhitekt Marko Korošec, ki ga je MGRT najel, da preveri dolžino obnovljenih cest v Bistrici ob Sotli, to preverjal kar z avtomobilom. »Merjenja dolžin s pomočjo v vozila vgrajenih števcev vrtljajev koles je za kakršno koli resno odločanje popolnoma neprimerna tehnika, da ne rečem neresna za strokovnjaka tehniške stroke,« je zapisal izvedenec Lipičnik.

Ta je na terenu s kolescem, ki ga je treba ročno voditi, sam izmeril dolžino obnovljenih cest. Pridružila sta se mu župan Franjo Debelak in predstavnica MGRT, sicer skrbnica projekta Silva Podlesnik. »Vse dopoldne smo hodili,« se spominja Debelak. In sklenili, da je občina obnovila od 5,4 do 5,5 kilometra cest, torej več kot kilometer več, kot je z avtomobilom nameril Korošec.

Ministrstvo molči

Občini je ministrstvo očitalo, da je med drugim v projektu, ki je bil financiran z evropskimi sredstvi, asfaltirala zasebna dvorišča. Izvedenec je pojasnil, da javno cesto določa svoboda njene uporabe, in ne lastništvo parcele. Kljub temu je izvedenec potrdil, da je Podlesnikova ravnala prav, ko je tri odseke cest izločila iz projekta obnove cest Sv. Križa. Čeprav izvedenec ugotavlja, da to niso zasebne poti, in predlaga, da občina izpelje kategorizacijo teh cest, ti trije odseki na koncu niso bili del projekta oziroma so bili iz njega izločeni in občina zanje ni dobila denarja, opozarja Debelak.

Izvedenec je še ugotovil, da je imela občina zadostno dokumentacijo, da so dela izvedli dovolj kakovostno. Kaj to pomeni za uslužbence MGRT, ki so na sodišču pričali povsem drugače in morda nekateri pri tem celo lagali, za zdaj ni jasno. Z ministrstva nam od prejšnjega tedna še niso odgovorili, ali bodo tožbo proti občini sploh nadaljevali, glede na zanje zelo neugodno izvedensko mnenje. Župan Debelak, ki vse od začetka postopka trdi, da za vsem stoji politika, pri tem vztraja: »Na podlagi izvedenčeve ocene in vseh drugih informacij, ki jih imam, sem prepričan, da vsi vpleteni državni uradniki v našem primeru niso ravnali strokovno, ampak politično, da bi škodovali naši občini. Zdaj pričakujem protiudarec.«