J. P. si želi umreti

Evtanazija in samomor s pomočjo sta legalna v vse več državah.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Ljubljana – Znani slovenski intelektualec J. P. si želi umreti, ker mu je življenje postalo neznosno breme. Poskusil je narediti samomor, a mu ni uspelo. Rad bi, da bi ga evtanazirali, vendar evtanazija v Sloveniji ni legalna.

Za lahko smrt so v rabi najmanj trije izrazi – poleg evtanazije oziroma uboja iz usmiljenja še samomor s pomočjo. Med njimi je pomenska razlika.

Pri samomoru s pomočjo bolnik s pomočjo osebe iz medicinske stroke aktivno sodeluje v procesu, ki bo privedel do lastne smrti. Najpogosteje popije medikament v smrtonosni količini, ki mu ga da druga oseba. Pri evtanaziji pa življenje bolnega človeka z njegovo privolitvijo prekine nekdo drug, napogosteje zdravnik, ki vbrizga smrtonosno injekcijo.
 

Zakoni določajo, da mora biti bolnik dobro obveščen


Na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, Kanadi in Kolumbiji sta dovoljena samomor s pomočjo in evtanazija. Samomor s pomočjo pa dovoljujejo Švica, pet zveznih držav v ZDA ter avstralska zvezna država Victoria. Zakonodaje posameznih držav pa različno opredeljujejo legalne vzroke za hoteno smrt oziroma to, koliko mora človek trpeti, da mu pomagajo umreti. Zakoni vseh držav določajo, da je bolnik dobro obveščen in da prostovoljno zahteva smrt.

Zakonodaje so različne glede starostne omejitve. Le na Nizozemskem in v Belgiji je dovoljena evtanazija bolnikov, mlajših od 18 let.

Več o tem lahko preberete v jutrišnji Sobotni prilogi.

Komentarji: