Janez Janša: Cilj je enak kot na prejšnjih volitvah – zmaga

SDS in SLS bosta na majskih volitah nastopili s skupno listo, ki jo bo vodil Milan Zver.
Fotografija: Prvak SDS Janez Janša je povedal, da lista zagotavlja njihov velik prispevek Sloveniji, ki bo normalna, pravična, razvojna in upoštevana v EU, ter prispevek k Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Prvak SDS Janez Janša je povedal, da lista zagotavlja njihov velik prispevek Sloveniji, ki bo normalna, pravična, razvojna in upoštevana v EU, ter prispevek k Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dopoldne sta svet SDS in glavni odbor SLS potrdila skupno listo za nastop na evropskih volitvah, na kateri bodo evroposlanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Franc Bogovič ter nekdanji župan Franc Kangler, zdravnica Alenka Forte, ekonomist Davorin Kopše in predstavnica podmladka Alja Domjan.

Prvak SDS Janez Janša je ob predstavitvi liste povedal, da je Evropska unija močna, le koliko so močne njene članice. 

V SDS in SLS po njegovih besedah izhajajo iz spoznanja, da delijo podobne vrednote in poglede na prihodnji razvoj Slovenije in Evropske unije. Aktualni političen trenutek v Evropi in Sloveniji ter tudi način volitev v evropski parlament po besedah Janše narekujejo združevanje sorodnih političnih sil, zato predlagajo skupno listo kandidatk in kandidatov. Cilj je enak kot na prejšnjih volitvah: »Zmaga.« Glede na to, da so vsi štirje evropski poslanci po besedah prvaka SDS delali dobro in uspešno ter da so dodali še štiri sveže moči, pričakujejo zmagovit rezultat. Napovedi števila mandatov se je izognil, je pa prvak SLS Marjan Podobnik že pred tem napovedal vsaj tri poslanske mandate.

»V tretje gre rado in tudi tokrat pričakujem zmago na volitvah,« se je strinjal tudi nosilec Milan Zver, ki na majskih volitvah pričakuje napet boj. Evropski državljani pa morejo izvoliti stranke, ki bodo ohranile Evropsko unijo, saj prihajajo odločilna leta za ohranitev Evropske unije. Romana Tomc je izpostavila, da vse kandidate na njihovi listi veže skupen imenovalec, in sicer proevropska umerjenost. Patricija Šulin pa je navedla, da nam Evropa ponuja mir, blaginjo in varen dom, kar moramo ohraniti tudi za prihodnje rodove.

»Enkrat sem že postal poslanec z osmega mesta, ne vem, zakaj ne bi mogel postati poslanec s četrtega,« je povedal evroposlanec Franc Bogovič, ki se bo za nov mandat potegoval s četrtega mesta. Nekdanji mariborski župan Franc Kangler pa je šaljivo dejal, da se je za kandidaturo odločil zato, da »vsaj enega Franca zagotovimo v evropskem parlamentu«.

»Prav je, da stranke v okviru Evropske ljudske stranke (EPP) kolikor je le mogoče sodelujejo, da se doseže čim boljši možen skupen rezultat in da se zmanjša nevarnost izgube glasov. Evropske volitve so posebne, saj so nagrajene večje liste in sodelovanje. Mi verjamemo, da bo skupna lista zmagovalna in verjamemo tudi v uspešen nastop SLS,« je povedal predsednik SLS Marjan Podobnik. Na razočaranje predsednika Zelenih Slovenije Andreja Čuša, ki si je obetal skupen nastop z SLS, pa je odgovoril, da se žal niso mogli dogovoriti za tri kandidatna mesta na listi, si pa želijo nadaljevati sodelovanje z Zelenimi Slovenije.

Prvak SLS Marjan Podobnik računa na dober rezulatat in vsaj tri poslanske mandate skupne liste. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Prvak SLS Marjan Podobnik računa na dober rezulatat in vsaj tri poslanske mandate skupne liste. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: