Janez Lavre se vrača v službo v Slovenj Gradec

Do konca leta bo vršilec dolžnosti direktorja ustanove, ki jo je zapustil pred enim letom. 

Objavljeno
16. junij 2017 12.58
tre*JANEZ LAVRE
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec − Janez Lavre, do torka še vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor, se prihodnji teden vrača v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Po včerajšnji odločitvi sveta zavoda bo postal vršilec dolžnosti direktorja z mandatom do konca leta. 

»Dosedanja vršilka dolžnosti Jasna Uranjek, ki ji mandat poteče 20. junija, ni hotela podaljšanja mandata. Na to mesto sem članom sveta predlagal Janeza Lavreta, človeka, ki bolnišnico najbolj pozna in lahko takoj nadaljuje delo. Prepričan sem, da je to v tem trenutku za bolnišnico najboljša rešitev,« pravi Ksandi Javornik, predsednik sveta zavoda.

Javornik, ki je pričakoval, da bo bolnišnica lahko nov razpis za strokovnega in poslovnega direktorja objavila do izteka vedejevstva Jasne Uranjek, težko ocenjuje, kdaj bo razpis dejansko objavljen. Zatika se na ministrstvu za zdravje, kjer po pol leta še vedno niso prižgali zelene luči novemu ustanovitvenemu aktu bolnišnice ter statutu ustanove, ki bo omogočila dvotirno vodenje. »Bojim se, da razpisa ne bo pred jesenjo, saj so pred vrati dopusti,« meni Javornik. Janez Lavre, ki se v bolnišnico vrača skupaj s svojo življenjsko sopotnico Danijelo Čepin, je na dopustu. Uradno je še vedno zaposlen v UKC Maribor. V bolnišnico bi se lahko kot zdravnik internist vrnil kadarkoli, saj ima z njo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na nedoločen čas. 

Ob vrnitvi se bo soočil s številnimi problemi, ki jih sicer že dobro pozna, na novo pa ga čaka problem visokih nepredvidenih stroškov, ki so nastali ob selitvi v novogradnjo. Jasna Uranjek pravi, da so ob selitvi, ki so jo sklenili 10. aprila, ves čas odkrivali številne napake in pomanjkljivosti, ki so jih stale okoli 280.000 evrov, k temu pa je treba prišteti še izpad programa v višini skoraj pol milijona evrov. Vodstvo bolnišnice že prepričuje odgovorne na ministrstvu za finančno pomoč, saj je dokazovanje napak izvajalcem in uveljavljanje garancij dolgotrajen proces. Nepredvideni stroški so bolnišnici aprila in maja povzročili likvidnostne težave.» Da smo lahko izplačali plače in regres, smo morali najeti posojilo,« je povedala Uranjekova. Naložba v novogradnjo je stala 42 milijonov evrov.

Vodstvo bolnišnice z zaskrbljenostjo spremlja tudi razvoj dogodkov v Topolšici, kjer so do zdaj zdravili pulmološke bolnike s Koroškega. »Nekaj sto jih je na leto. Po novem jih bomo očitno morali voziti na diagnostiko in pošiljati na zdravljenje v Celje ali Maribor. Uradnih napotkov o tem še nimamo,« pravi Uranjekova.