Janez Lenarčič novi direktor urada ODIHR pri Ovseju

Janez Lenarčič je novi direktor urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice. Potrdilo ga je vseh 56 držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Objavljeno
14. maj 2008 16.27
Janez Lenarčič
Ljubljana - Janez Lenarčič je novi direktor urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) s sedežem v Varšavi. Lenarčiča, trenutno slovenskega državnega sekretarja za evropske zadeve, je torej potrdilo vseh 56 držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Poleg Lenarčiča se je za ta položaj potegovalo še pet kandidatov, in sicer iz Belgije, Italije, Grčije, Švice in Turčije, vendar je bil kandidat, ki ga je predlagala slovenska vlada, uspešnejši od ostalih. Danes opoldne se je iztekla tiha procedura za imenovanje Lenarčiča na mesto novega direktorja ODIHR in nobena od držav Ovseja do tega roka ni izrazila nestrinjanja z njegovim imenovanjem.

Lenarčič dobro pozna delo Ovseja, saj je bil med letoma 2003 in 2006 vodja slovenske misije pri Ovseju, v času slovenskega predsedovanja organizaciji pa je bil tudi na čelu stalnega sveta Ovseja. Mandat sedanjemu direktorju ODIHR, Avstrijcu Christianu Strohalu je potekel 28. februarja letos, a so mu ga podaljšali do 1. julija letos, ko naj bi ga nasledil Lenarčič.

Predsedujoča Ovseju Finska je januarja letos začela postopek za izvolitev novega direktorja ODIHR ter pozvala države Ovse, da nominirajo svoje kandidate. Slovenska vlada je odločitev o kandidaturi Lenarčiča za direktorja ODIHR sprejela na seji v začetku februarja letos, Lenarčič pa je imel predstavitev na zasedanju stalnih predstavnikov držav Ovseja na Dunaju 26. februarja.