Janez Poklukar hitro v vrh jeseniške bolnišnice

Novi direktor SBJ napoveduje, da bo izgubo letos s 625.000 evrov znižal na 450.000. Imen drugih dveh kandidatov nočejo razkriti.

Objavljeno
15. avgust 2014 16.07
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Dr. Janez Poklukar je novi direktor splošne bolnišnice Jesenice (SBJ), je na včerajšnji seji odločil svet zavoda, ki je izbiral med tremi prijavljenimi kandidati. Janez Poklukar napoveduje, da bo tekočo izgubo – ob polletju je znašala 625.000 evrov – znižal na 450.000 evrov ob koncu leta.

Dr. Janez Poklukar je vodenje SBJ kot v. d. direktorja prevzel junija letos, zdaj je dobil še štiriletni polni mandat, ki ga mora potrditi še vlada.

Opozorila o nepotrebnem hitenju

Hitenje z objavljanjem razpisa za direktorja v času dopustov je nepotrebno, sta opozorila člana sveta Božo Pogačar in Zdenka Šink, »čeprav so se člani sveta dogovorili, da bo seja sveta konec avgusta«.

Ob tem so se pojavljali pomisleki, da je bilo hitenje povezano z željo, da mandat direktorju potrdi še sedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek, ki se ji bo mandat čez dober teden iztekel. Predsednik sveta SBJ Dušan Krajnik je dejal, da ima vsaka vlada pravico potrditi mandat, ne ve pa, kdaj bi lahko Poklukar dobil soglasje vlade.

Finančna sanacija za Poklukarja težka naloga

Bivši direktor Igor Horvat, ki so ga odnesli očitki o malomarnosti, je ob koncu letošnjega leta pričakoval za 1,2 milijona evrov izgube, ob tem pa opozarjal, da notranjih rezerv ni več. Dušan Krajnik je večkrat izpostavil, da Horvatov sanacijski program za poplačilo 4,5 milijona evrov večletne kumulativne izgube v štirih letih ni bil sprejemljiv.

Čeprav Janez Poklukar ugotavlja, da bodo »celotno situacijo sami težko rešili«, je Krajnik o Poklukarjevih ukrepih dejal, da »so bili tako eksaktno vsebinsko in strokovno pripravljeni, da smo se soglasno odločili, da ga imenujemo za direktorja«.

Dva kandidata še skrita

Na razpis so se prijavili trije kandidati, vendar Dušan Krajnik imen neizbranih dveh kandidatov ni hotel razkriti. Dejal je le, da sta imela takšno željo. Z Dela smo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja na SBJ naslovili zahtevo za razkritje njunih imen.

Ob Horvatovi razrešitvi je Samo Fakin, direktor ZZZS, kot razlog za menjavo ocenil, da »nekdo išče službo«. Janez Poklukar je dejal, da je imel službo že prej. V SBJ je vodil internistični oddelek.