Zoran Janković in Karl Erjavec sestavljata predvolilno levo koalicijo

Pogovori so menda že v sklepni fazi, poroča POP TV. Ljubljanski župan in prvak stranke Desus bosta določila še skupne programske točke.
Fotografija: Zoran Janković in Karel Erjavec sta bila nekoč tekmeca, zdaj bosta sodelovala. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković in Karel Erjavec sta bila nekoč tekmeca, zdaj bosta sodelovala. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi po neuradnih informacijah POP TV sestavil predvolilno koalicijo s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem, s čimer bi želel preprečiti zmago Janševe SDS na parlamentarnih volitvah 3. junija. Podrobnosti bodo znane v sredo.

Janković s svojo Pozitivno Slovenijo na prihajajočih državnozborskih volitvah ne bo nastopil, ker da nočejo »drobiti glasov na levi politični opciji«, so pred dnevi sporočili iz stranke. So pa napovedali, da se bodo aktivno vključili v volitve tako, da bodo delovali povezovalno in vse svoje moči usmerili v združevanje strank levega političnega bloka s ciljem preprečiti prevlado Janševe SDS, ki ji javnomnenjske ankete kažejo možnosti za zmago.

Kot poroča POP TV, naj bi Janković prve povezovalne korake storil s prvakom Desusa Karlom Erjavcem. Po neuradnih informacijah televizije so pogovori med njima menda že v sklepni fazi. Črno na belem bosta določila še skupne programske točke oziroma ideje. V središču pozornosti naj bi bila sedanja ranljivost levice in posledično nujnost preprečitve še večje nevarnosti, kar je po njunem Janševa zmaga, je še poročala POP TV.
 

Janković in Erjavec danes nista bila dosegljiva


Cilj sodelovanja med Jankovićem in Erjavcem naj bi bilo združevanje strank levice in levega centra, k čemur jih bosta tudi javno pozvala. Njuno sodelovanje naj bi bilo uradno potrjeno v sredo. Janković in Erjavec danes nista bila dosegljiva.
Na možnost sodelovanja v koaliciji levih strank pa se je odzval predsednik SD Dejan Židan. Ta je za STA dejal, da se SD na volitve odpravlja samozavestno in v boljši kondiciji kot pred štirimi leti, ob tem pa ni izključil možnosti sodelovanja po volitvah. »Ko se bodo volitve končale, bomo sodelovali z vsemi dobro mislečimi,« je dejal.

Janković se je pred kratkim že pogovarjal tudi s premierom, ki opravlja tekoče posle, prvakom SMC Mirom Cerarjem. Ta je pozneje pojasnil, da sta govorila tako o odnosu med državo in glavnim mestom kot tudi o možnosti kakšnih povezav. »Lahko povem, da SMC ni pripravljena iti v nobene predvolilne povezave,« je tedaj pojasnil Cerar.

Komentarji: