Janša o Orbanovi Fidesz: Biti velika družina pomeni biti sposoben živeti z razlikami

Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru na slavnostni akademiji ob 30. obletnici stranke poudaril, da je SDS ostala zvesta sebi in Sloveniji tudi v najbolj viharnih časih in se dotaknil pomembnosti prihajajočih evropskih volitev.

Objavljeno
09. marec 2019 19.30
Posodobljeno
09. marec 2019 19.30
Zbrane je nagovoril tudi vodilni kandidat in predsednik evropske ljudske stranke za predsednika evropske komisije Manfred Weber. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – »Star pregovor pravi, da je, da ladjo potopiš dovolj en pijan mornar, za izgradnjo ladje pa je potrebno na stotine pridnih rok. Ta prispodoba danes velja za Evropsko unijo,« je na slavnostni akademiji ob 30-letnici začetkov SDS, katere predhodnica je bila ustanovljena prav tako v Cankarjevem domu, kjer je potekala slovesnost, povedal predsednik Janez Janša, ki je tudi večji del svojega skoraj 45-minutnega govora namenil prihodnosti Evrope in pomembnosti majskih evropskih volitev.

Prvak SDS je tako izpostavil, da morda še nikoli po letu 1991 po osamosvojitvi rojstnega dne niso praznovali v času, ko bi bila prihodnost, ki je pred nami, tako od odprta in tako malo samoumevna.

Slovenska demokratska stranka (SDS) izhaja SDZ in SDZS, ki je nastala iz sindikalnega gibanja, njen prvi predsednik pa je bil France Tomšič. Formalno je bila ustanovljena v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani 16. februarja 1989. Istega leta novembra je Tomšiča na mestu predsednika zamenjal Jože Pučnik, slednjega pa leta 1993 Janez Janša, ki vodi stranko še danes. Leta 1990 se je SDZS preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), leta 2003 pa v SDS. Druga predhodnica SDZ je 1991 razpadla na Demokratsko stranko in Narodno demokratsko stranko, ki se je 1994 pridružila SDSS.


Janša je izpostavil tudi problematičnost dvojnih meril znotraj EU, kar so še dodatno razgalile zadnje krize, še posebej migrantska. Največje članice unije lahko – tako Janša – svoje nacionalne težave z lahkoto predstavljajo kot skupne, evropske probleme. Z nacionalnimi problemi manjših držav članic pa ni tako in se lahko ignorirajo. V skrajnih primerih je članica EU obsojena celo, da je sebična. Uporaba dvojnih meril na podlagi velikosti, pa se je po mnenju govorca v zadnjem času pridružila še uporaba dvojnih meril na podlagi političnih delitev.

image
Po govoru Janeza Janše je Weber slovestnost zapustil, saj je obiskal še vodstvo SLS, prav tako članice EPP. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Evropa danes po mnenju Janše po finančni in migrantski krizi ter po brexitu potrebuje predvsem politično stabilizacijo. Vse kar nas oddaljuje od Lizbonske pogodbe pa je razlog za skrb.
 

Janša: Spor glede izključitve Fidesz ne koristi nikomur


Predsednik stranke SDS, ki stranko vodi že 26 let, se je dotaknil tudi sporu znotraj evropske politične grupacije glede izključitve stranke Fidesz madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Izpostavil je, da v SDS niso zadovoljni in veseli zaradi tega dogajanja, saj nikomur ne koristi, je nenavadno in v zadovoljstvo vsem ostalim političnim nasprotnikom. »Biti velika družina pomeni biti sposoben živeti z razlikami in biti sposoben presegati te razlike s kompromisi,« je povedal prvak SDS, ki nasprotuje izključitvi Orbanove stranke. Izpostavil je še, da če kdo misli, da bodo evropski volivci v katerikoli državi članici nagradili družino, ki se prepira med seboj, ali politiko, ki institucije postavlja pred težave, skrbi in potrebe ljudi, volivcev, potem bo maja zelo razočaran.

Zaželel si je, da bodo v najkrajšem možnem času sposobni doseči kompromis tudi v tem primeru in da bo kampanja vodilnega kandidata evropske ljudske stranke Manfreda Webra, ki ga je Janša že napovedal kot prihodnjega predsednika evropske komisije, čim prej razbremenjena tega nepotrebnega balasta.

O Fidezsu bodo v evropski ljudski stranki predvidoma odločali 20. marca. Weber pa je Orbanu postavil stroge pogoje, ki jih mora izpolniti, če želi ostati v politični družini.

image
Kljub helikopterju, s katerim so ga voziili po Sloveniji, je Manfred Weber zamujal na 30-letnico začetkov SDS. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tudi Weber o pomembnosti majskih volitev


»Dragi prijatelji, med vami se počutim zelo dobro,« pa je svoj nagovor z nekaj besedami v slovenščini začel vodilni kandidat evropske ljudske stranke (EPP) za bodočega predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki se mudi v Sloveniji na obisku treh pomladnih strank. Weber je povedal, da moramo poskrbeti za prihodnost Evrope. Zavzema se, da bi v Evropi ustvarili več bolje plačanih služb za izboljšanje kakovosti življenja in strog nadzor meja za preprečitev nezakonitih migracij. Vodilni kandidat je izpostavil še, da je na kocki, 26. maja, ko bodo evropske volitve, veliko.

Weber, ki je svoj nagovor zaključil z besedami »Bog živi Slovenijo in Evropo« je bil deležen bučnega aplavza.

Slavnostne akademije so se udeležila večina članov SDS, med drugim evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin ter poslanci v državnem zboru Anže Logar, Jelka Godec, Žan Mahnič ...

Natrpan urnik Manfreda Webra
Vodilni kandidat EPP za bodočega predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki se mudi v Sloveniji na obisku treh pomladnih strank, članic evropske družine krščanskih demokratov, je dopoldne obiskal NSi, ki je obeležila 30 let krščanske demokracije, nato se je z vodstvom SDS mudil v Nazarjah in se udeležil slavnostne akademije SDS. Zvečer ga v Ljubljani čaka še srečanje z vodstvom SLS. Navkljub vožnji s helikopterjem je zaradi natrpanega urnika zamudil na obletnico SDS, ki je zato začela nekoliko kasneje.