Geneplanet predlaga razvezo pogodb, Počivalšek: Javni linč je zalegel

Premier Janša je potrdil podporo gospodarskemu ministru Počivalšku. Geneplanet, dobavitelj domnevno neustreznih ventilatorjev, predlaga razvezo pogodb.
Fotografija: Minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Zaslonska slika
Odpri galerijo
Minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Zaslonska slika

»Da,« je premier Janez Janša na twitterju odgovoril na vprašanje, ali »v luči zapletov pri nabavi protivirusne zaščitne opreme in ventilatorjev« kot premier še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki je bil s stranko SMC jeziček na tehtnici sestave njegove koalicije.



»Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čim prej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter dan po protivladnih protestih in po novih razkritjih domnevno spornih nakupov zaščitne opreme v oddaji Tarča. »Ne poznam države EU, ki bi ravnala drugače. Mnoge še vedno to počnejo. Rok in zanesljivost dobave faktor št. 1. Z vsako dobavo se je vsem nam odvalil velikanski kamen od srca.«



Vlada je sicer še na predvečer praznika dela objavila, da obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev ni zaključila. Da zaradi obsežnosti gradiva to poročilo še pripravlja ter usklajuje posamezne elemente med različnimi resorji. Kdaj bo dokončno pripravljeno, s strani vlade potrjeno in tudi objavljeno, v uradu vlade za komuniciranje v četrtek niso vedeli.

Pač pa je Janša v drugem današnjem tvitu potrdil, da je vlada poročilo pripravila. Na poslanskih klopeh ga napoveduje drug teden.



Da premier Janša ministru Počivalšku še vedno zaupa, po mnenju nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ki ga je delil na twitterju, pomeni le eno: »Bili so dogovorjeni že zdavnaj.« V normalni demokratični vladi, je zapisal Šarec, bi premier reagiral z razrešitvijo ministra. 



Opozicija je že pred dnevi napovedala interpelacijo proti Počivalšku ter parlamentarno preiskavo. Pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije bo podpise po poročanju STA prispevala tudi koalicijska NSi. Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.


Počivalšek: Javni linč je zalegel


Poudarjajoč, da so pri svojem poslovanju ravnali zakonito, so iz podjetja Geneplanet danes sporočili, da bodo v ponedeljek predstavili dokumentacijo, ki bo to tudi dokazala. Zavodu za blagovne rezerve so že ponudili takojšen odkup vseh do sedaj dobavljenih ventilatorjev po ceni dobave, preklic naročila še neizpolnjene naročene dobave in vrnitev celotnega avansa. 

Na pobudo Geneplaneta o preklicu pogodb, se je minister za gospodarstvo Počivalšek odzval z besedami: »Javni linč vseh, ki smo sodelovali v nabavi zaščitne opreme, je zalegel.« Kot je izjavil, je bilo ministrstvo za zdravje pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo.

Preberite še:

Komentarji: