Poslanci o Janši za mandatarja: 52 za, 31 proti

Poslanci DZ so potrdili tretji Janšev mandat za predsednika vlade. Dejan Židan je odstopil z mesta predsednika DZ.

Objavljeno
03. marec 2020 10.19
Posodobljeno
03. marec 2020 17.26
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec presenečenj ne pričakuje. Glede na stališča poslanskih skupin je po njegovi oceni verjetno, da bo glasov podpore Janši celo več, kot so predvideli. FOTO: Jure Makovec/AFP
STA
STA
Razprava o kandidatu za novega premiera Janezu Janši v Državnem zboru je končana. Sledilo je tajno glasovanje poslancev. Janša je za novega mandatarja potrdilo 52 poslancev, 31 jih je bilo proti. Veljavnih glasovnic je bilo 83, ena izmed oddanih je bila neveljavna.

Janši se kot novemu mandatarju prekine mandat poslanca, Dejan Židan je že odstopil z mesta predsednika DZ.

SDS, SMC, NSi in Desus, ki so prejšnji teden podpisale koalicijsko pogodbo, so že javno obljubljale dovolj glasov za Janševo izvolitev, s čimer mu je pripadel tretji premierski mandat. Za izvolitev novega mandatarja je bilo sicer potrebnih najmanj 46 glasov.

Tudi sestavo ministrske ekipe in imenovanje vlade je sodeč po ocenah nove koalicije realno pričakovati kmalu, morda sredi marca.Tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je ob robu seje DZ, ki se je začela že dopoldan, dejal, da kakšnih presenečenj ne pričakuje. Glede na stališča poslanskih skupin je po njegovi oceni verjetno, da bo glasov podpore celo nekoliko več, kot so predvideli.

Kdaj bi lahko nova vlada zaprisegla, je po njegovih besedah odvisno od nadaljnjih korakov. Torej od sestave ministrske ekipe, ki pa je v pristojnosti mandatarja, in usklajevanja znotraj koalicije. Pričakuje, da bo to kmalu in da bi vlada lahko zaprisegla do konca meseca. Večino njihovih ministrskih kandidatov so v SDS sicer že izbrali, ni pa sestava še dokončna.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi v DZ pojasnil, da je kadrovski razrez NSi za ministre v novi vladi skoraj zaključen, ni pa še popoln. Tako ni konkretno odgovoril na ugibanja, ali med ministre odhajata poslanca Matej Tonin in Jernej Vrtovec.

image
FOTO: Jure Makovec/AFP


Po strankinem statutu izvršilni odbor odloči o predsednikovem predlogu kandidatov za ministre in državne sekretarje. Kdaj bo to, Horvat še ni napovedal, bodo pa verjetno odločili na dopisni seji. Po njegovem mnenju je sicer realno, da v enem tednu na pristojnih odborih DZ opravijo zaslišanja kandidatov za ministre, naslednji korak pa je glasovanje o vladi.

Na vprašanje, ali jih glede na izkušnje v NSi ni strah sodelovanja z Janšo, pa je Horvat med drugim odgovoril z besedami: »Seveda smo politično konkurenti. A želimo, da projekt vodenja te vlade do rednih volitev speljemo tako, da bodo državljani nekaj občutili, mi pa se bomo vsi politično okrepili.«

Na kritike, da je koalicijska pogodba splošna, je odgovoril, da bodo rešitve v zakonih, ki jih pripravljajo. Izpostavil je zakon za stabilizacijo javnega zdravstva.

image
Kot temeljno izhodišče programskih smernic nove vlade je Janša izpostavil, da Slovenija zmore več od tega, kar trenutno izkazuje. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Pivčeva pričakuje sodelovanje, iskanje kompromisov in potrpežljivosti


Programske prioritete izpostavlja tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Tudi današnji Janšev govor pred poslanci je bil po njenih ocenah konkreten, poudaril je ključne točke iz koalicijske pogodbe. Pivčeva napoveduje prizadevanje, da na vprašanja in izzive v prihodnjih dveh letih odgovorijo.

Protesti, ki spremljajo nastanek Janševe vlade, so po besedah Pivčeve legitimni, odraz demokratične družbe. V DeSUS so sicer, kot je spomnila, pojasnili, zakaj vstopajo v to koalicijo: »DeSUS ni izrazito ideološka stranka, imamo svojo ciljno skupino ljudi, za katero je treba poskrbeti, bodisi da gre za levo bodisi za desno vlado. To smo dokazali z jasno izraženimi programskimi izhodišči, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo in zanje zahtevali zagotovilo v finančnem in časovnem smislu.«

V koaliciji Pivčeva pričakuje veliko sodelovanja, iskanja kompromisov in potrpežljivosti. »Čas je, da se začnemo ukvarjati z vsebinskimi vprašanji,« je poudarila.

Kmalu je pričakovati tudi izvolitev novega predsednika DZ, saj je aktualni predsednik Dejan Židan napovedal, da bo odstopil takoj po izvolitvi novega mandatarja.

Mesto predsednika DZ po kadrovskem razrezu v novi koaliciji pripada SMC. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič si želi, da bi novega predsednika predlagali že danes ali v sredo. Ob tem ni potrdil, ali bo to on, kot se ugiba neuradno.
Tudi Horvat si želi, kot je dejal, da bi novega predsednika DZ dobili v dnevu ali dveh.
 

Janša je med programskimi cilji izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada


Stranke prihodnje vladne koalicije v ospredje postavljajo tisto, kar jih združuje in povezuje, je ob predstavitvi smernic za oblikovanje nove vlade pred glasovanjem o mandatarski kandidaturi v DZ dejal Janša. Med programskimi cilji je izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada.

Po Janševih besedah so stranke prihodnje koalicije v koalicijski pogodbi izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Po Šarčevem odstopu so po njegovih besedah SDS, SMC, NSi in Desus dogovorile novo koalicijsko pogodbo za blaginjo Slovenije, ki bo temelj vladnega programa. Tega bo Janša, kot je napovedal, predstavil v naslednji fazi, ko bo predložil ministrsko listo, če bo danes potrjen za mandatarja. Med razpravo je sicer kar nekaj kritik, tudi iz DeSUS in SMC, letelo na račun odhajajočega premierja Šarca.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je spomnil, da je bila SDS zmagovalka zadnjih parlamentarnih volitev, a je tedaj vlado sestavil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Krivec verjame, da se bodo razmere zdaj stabilizirale, saj je pred poslanci predlog za imenovanje Janše za mandatarja ter možnost oblikovanja večinske in močne koalicije, ki bo Slovenijo popeljala v smer blaginje za vse.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v utemeljitvi odločitve stranke za vstop v Janševo vlado poudaril, da DeSUS nima ideoloških smernic in podlag. Kot je dejal, njihovi člani »izhajajo iz različnih družbenih sfer, ki se zavedajo zgodovine, a je ne uporabljajo za politično obračunavanje«.

Po oceni vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata v odhajajoči koaliciji ni bilo pravega, iskrenega partnerskega odnosa, v takem primeru pa je propad koalicije neizbežen. Pri tem je Horvat poudaril, da politika NSi temelji na zelo jasnih vrednotah; državo želijo graditi na vrednotah, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost, kakor tudi na načelih enakopravnosti, subsidiarnosti, solidarnosti in odgovornosti.


image
Za izvolitev novega mandatarja je potrebnih najmanj 46 glasov. Večjih presenečenj tako ni pričakovati. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

»Mi nikogar ne izključujemo«


Spomnil je na dejstvo, da sta pred novo vlado le dobri dve leti mandata, vsaka koalicija za polovični mandat pa je lahko zgolj kompromis o tistih rešitvah, o katerih se vsi koalicijski partnerji strinjajo. Zato so v ospredje postavili tisto, kar jih združuje in povezuje, na izzive pa bodo poskušali iskati dogovore z iskanjem soglasja. Pri tem je Janša napovedal, da bodo k oblikovanju rešitev povabili tudi opozicijo in poslanca narodnih manjšin.

Vsi, ki so po zadnji vladni krizi »to roko že sprejeli, v bistvu ponavljajo veličino korakov tistih, ki so leta 1990 pred usodnim zgodovinskim plebiscitnim glasovanjem Slovencev za samostojno Slovenijo pomagali graditi takratno enotnost naroda, brez katere bi danes namesto vas odločali v neki drugi prestolnici. Naša vrata za sodelovanje v skupno dobro ostajajo odprta tudi za vse ostale. Mi nikogar ne izključujemo,« je dejal ob koncu predstavitve.

Kot temeljno izhodišče programskih smernic nove vlade je izpostavil, da Slovenija zmore več od tega, kar trenutno izkazuje. Napredek je po njegovih besedah mogoče doseči z ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih finančnih sredstev, drugi pa bodo terjali tudi določene višje prispevne stopnje.
 

Debirokratizacija, decentralizacija in ustanovitev demografskega sklada


Med področji, ki jih je po njegovem mnenju mogoče urediti brez finančnih vložkov, je navedel debirokratizacijo in decentralizacijo. Prepričan je, da je z debirokratizacijo možno bistveno pospešiti splošni razvoj v državi. »Imamo del administrativnega dela javnega sektorja, ki zaposluje preveč ljudi, tudi kakovostnih kadrov, po drugi strani pa teh primanjkuje v gospodarstvu in jih iščejo z lučjo pri belem dnevu. Tukaj je nujno potrebna določena prerazporeditev,« je dejal. Znova je izpostavil tudi preveliko število predpisov.

Zaradi centralizma pa je Slovenija po njegovih besedah v stanju, ki škodi ne samo obrobju, ampak tudi centru, Ljubljana se, denimo, duši v prometu. Koalicija bo vse nove institucije postavila zunaj centra, v nadaljevanju pa bi bilo treba že obstoječe razseliti po državi, je ocenil. Opozoril je tudi, da še vedno nimamo pokrajin.

Med spremembami, ki zahtevajo obsežna finančna sredstva, pa je omenil ustanovitev demografskega sklada, v katerega se bo preneslo državno premoženje, da se bo tam plemenitilo. Priznal je, da problemov, povezanih z demografsko sliko, ni možno rešiti v enem mandatu. Napovedal je tudi ustvarjanje okolja za gospodarski razcvet.

image
Problemi v zdravstvu so po njegovih besedah rešljivi, ampak ne brez tega, da se tam vzpostavi red, in ne brez tega, da dogradi plačni sistem. FOTO: Jure Makovec/AFP


Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič si želi, da bi že danes ali v sredo predlagali novega predsednika DZ, je povedal danes ob robu seje DZ. To mesto namreč po koalicijskem dogovoru pripada SMC, aktualni predsednik DZ Dejan Židan pa je že napovedal, da bo odstopil takoj po izvolitvi novega mandatarja.


Janša o migrantski politiki: Ne morejo pričakovati, da bomo mi sprejeli njihove navade


Dotaknil se je še vprašanja migracij in poudaril, da je tisti, ki pride k nam, če ga povabimo, dobrodošel, prav tako, če je v težavah in mu pomagamo. »Vendar ne more pričakovati, da bomo mi sprejeli njegove navade, njegov način obnašanja, njegovo kulturo, ampak upravičeno pričakujemo, da bo on sprejel našo.«

Opozoril je tudi, da je v državi, ki ima javno zdravstvo in javno šolstvo, potrebna konkurenca, ki zagotavlja kakovost. Zagotovil je, da Slovenija nikoli ne bo javnega sistema zamenjala s privatnim, a dodal, »da ne en ne drug sistem ne bosta delovala, če bosta samoumevna, če ne bo nobene konkurence in možnosti izbire«.

Problemi v zdravstvu so po njegovih besedah rešljivi, ampak ne brez tega, da se tam vzpostavi red, in ne brez tega, da dogradi plačni sistem. Poleg tega bo v prihodnosti po njegovi oceni potrebno višanje prispevnih stopenj, tako za zdravstvo kot za oskrbo starejših. »Ampak to višanje bo šlo mimo neopazno, če bomo ustvarjali več, če bo gospodarska rast velika, če bomo odpravil vse te ovire,« je dodal.
 

Nujna je vsaj začasna odmrzitev vojaške obveznosti


Na koncu se je dotaknil tudi vprašanja varnosti in ocenil, da trenutna sestava ni sposobna zagotavljati obrambe države, in »če bo šlo tako naprej, čez dve leti niti blefirati ne bomo več mogli. Zato je vsaj začasna odmrznitev vojaške obveznosti nujna.«Poslanci o Janševi ustreznosti za mandatarja


V razpravi je Nataša Sukič (Levica) poudarila, da ne glede na to, kako državniško, skoraj spravljivo, je zvenel Janša, ostaja nesprejemljiv kot nosilec oblasti zaradi izpričanih političnih vrednot, zlasti »odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in nenehnih laži, ki jih izreka on in njegova stranka, zaradi nenehnih napadov na novinarje in na medije«.

Po besedah Matjaža Nemca (SD) je Janševo delovanje »povezano z vrsto spornih praks, nepojasnjenimi finančnimi tokovi, izogibanjem sodnim pozivom«. Oglasil se je tudi poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je kot edini član poslanske skupine napovedal, da Janše ne bo podprl, prav tako na seji sveta stranke ni glasoval za vstop v Janševo vlado. Poudaril je, da Janša ne more biti njegov predsednik vlade, saj da ima en sam cilj: »Deli, deli, deli in vladaj.«

Po drugi strani je poslanka SDS Eva Irgl ocenila, da je Janša povezovalen, tudi vključujoč politik, kar je nenazadnje dokazal ob vodenju svoje prve vlade, ko so oblikovali t. i. partnerstvo za razvoj. Njegovo sposobnost povezovanja po njenih besedah dokazuje tudi nastajajoča koalicija in podpisan koalicijski sporazum. »V vladi bodo tako stranke leve sredine kot stranke desne sredine in to je povezovanje,« je zatrdila. Na očitke, da je SDS destruktivna, nestrpna, izključujoča, se je odzval tudi Anže Logar (SDS). Najbolj izključujoče in najbolj delitvene govore smo poslušali ravno od tistih, ki to očitajo SDS, je ugotavljal.

Robert Pavšič (LMŠ) pa se je dotaknil Janševe uvodne predstavitve. »Tako medlo, brez energije je vse skupaj zvenelo, da se dejansko sprašujem, kot da tudi sam ne verjame v to zgodbo in na pozitiven izid programa, ki nam ga je predstavil,« je dejal. Ocenil je, da je šlo za splošno znano analizo več desetletnih težav v tej državi, konkretne rešitve pa je slišal predvsem dve: da bodo višji prispevki in da se bo spet uvedlo obvezno vojaško službo.

Glede na to, »da smo vam javne finance zapustili v zelo dobri kondiciji, bi lahko sklepali, da cenite naše uspešno delo,« je dejala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) in opozorila, da bo nova vlada za bonbončke, ki jih je predvidela, pač rabila finančni vir. Po drugi strani je Janša izrazil skrb zaradi nekaterih opozoril iz dosedanjih vladnih vrst, da stanje ni takšno, kot je v sprejetih proračunih. Sami pa so, je zagotovil, pri pripravi koalicijske pogodbe predloge tudi finančno ovrednotili, je zagotovil.

Da se bo nastajajoča vlada soočala s finančnim primanjkljajem, je prepričan tudi Marko Bandelli. Nastajanje nove vlade je povsem legitimno, je poudaril. Krivdo za to, da so v današnji situaciji, pa je ob Šarcu pripisal še Levici.

Janja Sluga (SMC) je odstop dosedanjega predsednika vlade Marjana Šarca pripisala »preveliki veri v visokoleteče javnomnenjske številke«. Glede svoje odločitve za vstop v novo koalicijo pa je dejala, da so jim tudi v lokalnem okolju ljudje rekli, da je dovolj tega, da se vedno znova deli na leve in desne.