Janša v Turčiji izrazil podporo Ankari na poti v EU

Predsednik vlade Janez Janša je po pogovorih s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom dejal, da Slovenija podpira vključitev Turčije v Evropsko unijo in pri tem spomnil na visoko podporo članstvu Turčije v slovenski javnosti.

Objavljeno
21. november 2007 17.17
Predsedenik vlade Janez Jansa je včeraj zvečer prispel v Ankaro na uradni obisk
Ankara/Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša se je po sprejemu z vojaškimi častmi danes na uradnem obisku v Ankari sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Po pogovorih je Janša dejal, da Slovenija podpira vključitev Turčije v Evropsko unijo in pri tem spomnil na visoko podporo članstvu Turčije v slovenski javnosti. Erdogan je izrazil zadovoljstvo s slovensko podporo in izrazil odločenost Ankare, da bo glede približevanja EU naredila korake naprej.

Kot je dodal Erdogan, bodo imeli v tej luči tudi danes razpravo o nadaljevanju usklajevanja turške zakonodaje z evropsko. Janša je glede vključevanja Turčije še ocenil, da je zadnje poročilo Evropske komisije o napredku Turčije uravnoteženo, ob tem pa še izrazil prepričanje, da bo Turčija nadaljevala resno delo na implementaciji. "Slovenija pa si bo kot predsedujoča v EU v prvi polovici 2008 prizadevala, da se bo proces pridruževanja nadaljeval z velikimi koraki," je dodal.

Slovenija bo tako po Janševih besedah naredila vse, kar je v njeni moči za napredek pri zapiranju in odpiranju novih poglavij z unijo. Seveda pa je za to potrebno soglasje članic, kar napoveduje "naporno delo". Kot je tudi dejal, je "pred nami še težaven proces".

"Slovenija je podpornica širitvenega procesa," je sicer še poudaril Janša, dodal pa, da je najprej potrebna ratifikacija reformne pogodbe EU. Ta proces bo Slovenija po besedah predsednika slovenske vlade skrbno spremljala. Na vprašanje, kaj pričakuje od slovenskega predsedovanja uniji, pa je Erdogan menil, da bo v tem času prišlo v ospredje tudi vprašanje severnega dela Cipra, ki sedaj z unijo sodeluje le gospodarsko.

Premiera govorila tudi o političnih razmerah na severu Iraka

Premiera sta govorila tudi o varnostnih in političnih razmerah na severu Iraka, s katerimi je slovenskega gosta seznanil Erdogan. v zvezi s tem je Janša dejal, da "obsojamo nasilje Kurdske delavske stranke (PKK) in izražamo sožalje svojcem žrtev in ranjenim". Ob tem je dodal, da EU računa na mirno rešitev konflikta tudi v sodelovanju z iraško vlado, ki pa mora biti odgovorna in prevzeti nadzor nad celotnim iraškim ozemljem.

Erdogan se je Janši zahvalil za podporo Slovenije na področju, kot je dejal, boja proti terorizmu. Poudaril je tudi, da je PKK v očeh mednarodne skupnosti teroristična organizacija. Zato se člani turškega parlamenta pod nobenim pogojem ne bi smeli postaviti na stran PKK. Turški tožilci so sicer 16. novembra na ustavnem sodišču sprožili postopek za prepoved glavne turške prokurdske stranke, Stranke demokratične Turčije (DTP), ki ima v parlamentu 22 sedežev. Obtožujejo jo namreč spodkopavanja neodvisnosti Turčije, saj naj bi sistematično kršila zakone, ki veljajo za politične stranke, in naj ne bi spoštovala ustave.

Tako Erdogan kot Janša sta danes tudi izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem v zvezi Nato, slovenski premier pa se je ob tem turškemu kolegu zahvalil za podporo tudi v drugih mednarodnih organizacijah, še posebej v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Janša: Velike priložnosti v gospodarskem sodelovanju s Turčijo

Velik del pogovorov premierov je bil namenjen gospodarskemu sodelovanju med državama. Premier Janez Janša je danes na turško-slovenski poslovni konferenci, ki je potekala ob robu njegovega uradnega obiska v Ankari, v otvoritvenem govoru med drugim poudaril, da je interes slovenskih gospodarstvenikov za krepitev gospodarskega sodelovanja s Turčijo velik, Slovenija pa v prihodnje vidi velike priložnosti v naložbenem sodelovanju.

"Turčija je zaradi pozitivnih gospodarskih trendov zanimiva za vrsto neposrednih slovenskih vlagateljev, prav tako so turški naložbeniki dobrodošli v Sloveniji. Priložnosti se odpirajo na področjih finančnih in bančnih storitev, trgovine, telekomunikacij, informacijske tehnologije, turizma in logistike," je med drugim dejal Janša. Povedal je tudi, da ima Slovenija zaradi dobrih poslovnih povezav velik potencial tudi kot izhodiščna točka za osvajanje širših trgov Srednje in Vzhodne Evrope.

Prav tako je po besedah Janše močno prisotna na trgih Zahodnega Balkana, ki so blizu tudi Turčiji. Z združevanjem znanja, izkušenj in kapitala lahko slovenska in turška podjetja v prihodnje v večji meri sodelujejo pri krepitvi svojega položaja v širši regiji, je dodal premier. Izpostavil je še, da leži Slovenija na stičišču petega in desetega panevropskega koridorja. Izrazil pa je tudi prepričanje, da bo danes podpisani sporazum med slovenskimi in turškimi železnicami prinesel pozitivne rezultate in prispeval k razbremenitvi cestnih poti. Izjemno priložnost pa predstavlja tudi Luka Koper, je dodal.

Na področju gospodarskega sodelovanja sta EU in Turčija dosegli zavidljive rezultate, zaradi geografske bližine državam energetsko bogatega Kaspijskega bazena pa je Turčija za EU pomemben partner tudi v energetiki, je še povedal Janša. Pri tem pa je spomnil tudi na skupno odgovornost pri soočanju s podnebnimi spremembami.

Menjava med državama se veča

Sicer so nekatera naša podjetja že zelo dolgo na turškem trgu, današnja slovensko-turška poslovna konferenca je kajpak priložnost za nove posle. Carinskih ovir ni, saj smo s Turčijo že pred vstopom v EU uresničevali prostotrgovinski sporazum. Tudi pozneje so razmere za trgovino ostale dobre, saj je Turčija že zelo dolgo z EU v carinski uniji.

Menjava med državama se veča. Samo v prvih osmih mesecih smo v Turčijo izvozili za 101,4 milijona evrov in iz nje uvozili za 112,5 milijona. Septembra je javna agencija za podjetništvo in investicije (Japti) v Istanbulu odprla predstavništvo slovenskega gospodarstva, in to bo najbrž spodbudilo mala in srednja podjetja k sklepanju poslov s turškimi partnerji.

Državi podpisali več dvostranskih aktov

Po pogovorih Erdogana in Janše sta državi danes podpisali več dvostranskih aktov, med njimi sporazum med vladama Slovenije in Turčije o sodelovanju na področju zdravstva in medicine ter sporazum o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Državi sta tudi podpisali memorandum o soglasju o sodelovanju na področju kmetijstva med ministrstvoma za kmetijstvo, sporazum med vladama o zaposlovanju družinskih članov uslužbencev diplomatskih predstavništev ali konzulatov ter skupno izjavo vlad o sodelovanju pri vzpostavitvi Evro-sredozemske univerze.

Slovenske železnice pa so danes s turškimi državnimi železnicami podpisale memorandum o razumevanju. Ta v začetku prihodnjega leta predvideva uvedbo novega kontejnerskega vlaka med Ljubljano in Carigradom. Kontejnerski vlak bo Ljubljano in Carigrad povezoval trikrat na teden, so sporočili s Slovenskih železnic.

Še pred srečanjem z Erdoganom si je Janša dopoldne ogledal mavzolej očeta turške države Mustafe Kemala Atatürka, kjer je na njegov grob položil venec. Obiskal je tudi muzej, posvečen Atatürku in vojni za neodvisnost, kjer se je vpisal v knjigo gostov.