Janša: Virus se širi od znotraj

Število okuženih stanovalcev in zaposlenih v Centru starejših Pristan v Vipavi je naraslo na 15.

Objavljeno
05. julij 2020 14.57
Posodobljeno
05. julij 2020 18.00
Po mnenju premiera v Sloveniji beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
»Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki.« Sicer brez navedb, kateri, ob stavku pa je še ključnica #norost ... Premier Janez Janša se je tudi danes oglasil na twitterju, kjer je komentiral aktualne številke novih okužb na območju Slovenije.Številke okužb, ki jih je objavila vlada, so znova visoke. Včeraj do 24. ure so na območju države evidentirali 21 novih okužb s koronavirusom, pri čemer je bilo testov  – kot vselej med vikendi – relativno malo, 716.


Znova okužba v domu starejših


Včeraj je vlada za petek do polnoči objavila 30 novih okužb. Kar zelo skrbi, je, da je znova prišlo do vdora okužb v dom starejših. Tokrat v Vipavi. Največ okužb z novim koronavirusom so za včeraj potrdili v tamkajšnjem Centru starejših Pristan, in sicer štiri. Danes so najprej poročali o skupno devetih okuženih z novim koronavirusom, od teh o štirih stanovalcih in petih zaposlenih. Po dodatnih današnjih testiranjih, katerih rezultate so objavili pozno popoldne, pa je okuženih še pet stanovalcev in en zaposlen. Skupaj torej kar 15 oseb.

V centru, ki je do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce, so sprejeli dodatne ukrepe za zajezitev prenosa okužb, so objavili na spletni strani. Stanje okuženih stanovalcev, ki so jih premestili na infekcijsko kliniko, je dobro, je STA povedal direktor doma Martin Kopatin. Zvečer pričakujejo rezultate dodatnih testiranj.

»Stanje stanovalcev je dobro. Dva okužena imata povišano temperaturo, dva sta brez simptomov. Odločitev o tem, da se jih napoti na infekcijsko kliniko v Ljubljano, so sprejeli zdravniki, jaz se s to odločitvijo strinjam,« je dodal. Danes so testirali še 20 stanovalcev in 19 zaposlenih.

Vsi potrjeno okuženi zaposleni so v karanteni, v karanteni so tudi tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. V centru je skupno 108 stanovalcev.
 

»Beležimo izjemno veliko kršitev«


»Za soboto je ugotovljenih veliko okužb, virus se širi od znotraj,« je danes tvitnil Janša. »Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki,« je zapisal.


 

Drastični ukrepi ali obvezna aplikacija?


Tvit sledi včerajšnjemu, v katerem je Janša zapisal, da ima »svet in mi z njim« po njegovem mnenju do odkritja učinkovitega zdravila ali cepiva zoper covid-19 le dve opciji ukrepanja: drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov in podobno, druga opcija pa bi bila obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


180 aktivnih primerov okužbe


Med novimi primeri okužb v Sloveniji je največ, šest oseb v starostni skupini od 25 do 34 let, štirje okuženi so stari med 15 in 24 let, po trije pa so v starostnih skupinah od 35 do 44 let ter od 45 do 54 let. Starejših od 55 let je pet okuženih, od tega so trije starejši od 75 let, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org. Trenutno je po teh podatkih v Sloveniji 180 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.