Janševa parcela naprodaj, čeprav še ni kupnine

Nepremičninsko podjetje, ki je največ ponudilo za Janševo parcelo, jo že prodaja, čeprav še ni njen lastnik.

Objavljeno
24. marec 2016 20.26
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Iva Ropac, Zoran Potič
Iva Ropac, Zoran Potič
Ljubljana – Nekdanje zemljišče Janeza Janše v Trenti, zaradi katerega se je znašel v kazenskem postopku, je naprodaj. Kranjska nepremičninska agencija Nepremičnina, d. o. o., katere lastnik Damjan Podjed jo je v začetku januarja na javni dražbi kupil za 127.500 evrov, jo oglašuje za 142.000 evrov, čeprav kupnine zanjo po dostopnih podatkih menda še ni plačal.

»V čudovitem okolišu neokrnjene narave prodamo zemljišče v skupni izmeri cca 15.613 m2, od tega je nekaj zemljišča tudi zazidljivega,« oglašuje Podjedova nepremičninska agencija parcelo v Trenti. Cena je 142.00 evrov, kar je nekoliko več od iztržene cene na dražbi, ki bi morala biti plačana v treh mesecih. Rok za plačilo kupnine bo potekel 6. aprila, ali jo je kupec že plačal, pa nam ni uspelo dobiti jasnega odgovora. Podjed nam na neposredno vprašanje, ali je že vplačal kupnino, ni odgovoril. Dejal je le, da bo vse izpeljano v predpisanih rokih, več pa ni hotel pojasnjevati.

Da parcela še ni plačana, je mogoče sklepati tudi iz podatkov Ajpesa, kjer bi moral biti objavljen sklep o izročitvi nepremičnine kupcu po plačani celotni kupnini, vendar takšnega sklepa ni. Ne nazadnje je v zemljiški knjigi še vedno kot lastnik parcel naveden Imos v stečaju, na njih pa je vpisana hipoteka ene od upnic Imosa v znesku 21.642,50 evra (po oceni Geodetske uprave RS je bila parcela 2013. vredna 21.600 evrov).

Janša je bil zaradi posla pod drobnogledom protikorupcijske komisije, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa poteka preiskava. Poleg predsednika SDS sta se v njej znašla še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Tožilstvo je prepričano, da je Imos preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev premoženjske koristi v višini dobrih sto tisoč evrov.

Preiskava dražbe?

Zgodba sega v marec 2005, ko je Kasteličevo podjetje Imos za 236.100 evrov prodalo trisobno stanovanje v Ljubljani takratnemu predsedniku vlade Janši, ta pa je do dela kupnine domnevno prišel tako, da je Eurogradnjam prodal parcele v Trenti. Naj spomnimo, da je Janša to zemljišče kupil 1992. za 350.000 tolarjev (približno poldrugi tisočak evrov), julija 2005 so ga Eurogradnje kupile za 131.200 evrov (31,4 milijona tolarjev), dva meseca za tem pa prodale Imosu za 146.000 evrov, kar naj bi bil formalen prenos, češ da so Eurogradnje zemljišča pravzaprav plačala z denarjem, ki mu ga je v začetku maja 2005 nakazal Imos.

Po mnenju sodnega izvedenca Franca Nahtigala je bila pred desetletjem vrednost zemljišča približno 110.000 evrov, ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa je tržno vrednost ocenila na 17.655 evrov, kar je tudi bila izklicna cena na dražbi. Glede na medijske zapise o poteku dražbe – od 20 dražiteljev se je večina ustavila pri ceni, nižji od 30.000 evrov, štirje pa so ponudbe usklajeno dvigovali do 127.500 – in glede na domnevne povezave nekaterih dražiteljev s SDS pa se zanjo očitno zanimajo tudi preiskovalci. Na specializiranem tožilstvo so nam na vprašanje o morebitnih postopkih v zvezi z dražbo odgovorili, da v zadevah, ki so v predkazenskih postopkih, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov informacij ne morejo posredovati. Sodišče je odredilo izdelavo novega mnenja, tokrat združenju cenilcev in izvedencev gradbene stroke. Rok za izdelavo mnenja je potekel, po naših podatkih januarja, a ga je sodišče podaljšalo, mnenje pa pričakuje kmalu.