Orban Janši na Facebooku: »Srečno, prijatelj moj«

Prihajajo prve čestitke Janezu Janši, ki ga je na glasovanju v DZ za mandatarja podprlo 52 poslancev.
Fotografija: Janez Janša, predsednik SDS, med nadaljevanjem redne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri so izvolili novega mandatarja za sestavo 14. vlade. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik SDS, med nadaljevanjem redne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri so izvolili novega mandatarja za sestavo 14. vlade. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Predsednik SDS Janez Janša je v državnem zboru na tajnem glasovanju dobil mandat za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Po izvolitvi je že prisegel kot novi predsednik vlade. Imenovanje ministrov nove vlade mora predlagati najpozneje v 15 dneh.

V nagovoru DZ se je zahvalil za zaupanje. Kot je dejal, se zavedajo, da so pred njimi pomembni izzivi, hkrati pa so prepričani, da so te izzive z odgovornim upravljanje z državo in povezovalno politiko sposobni premagati. »Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado,« je še dodal.

Glede na napovedi ga je podprlo 47 poslancev strank nove koalicije, torej vsi razen poslanca SMC Janija Möderndorferja, predvidoma sta ga podprla tudi poslanca narodnih skupnosti, trije glasovi pa so najverjetneje prišli iz poslanske skupine SNS. Poslanci SAB glasovnic niso prevzeli.









Janši se kot novemu mandatarju prekine mandat poslanca, Dejan Židan je že odstopil z mesta predsednika DZ.

Napoved svojega odstopa je že pred dnevi pospremil z oceno, da je korektno, da odstopi, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. Tej novi koaliciji je danes v obrazložitvi svojega odstopa zaželel »modrosti pri sprejemanju odločitev v dobrobit Slovenije in vseh njenih ljudi«.

Janez Janša je zaprisegel kot novi predsednik vlade. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janez Janša je zaprisegel kot novi predsednik vlade. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ugotavljal je, da v letu in pol ni bi bilo mogoče narediti vsega želenega, med dosežki pa je izpostavil sprejetje zakona o državnem zboru in obnovo male parlamentarne dvorane. Poudaril je tudi pomen mednarodne dejavnost DZ in opomnil, da so mednarodni stiki še posebej pomembni sedaj, ko se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu Evropske unije. Obžaloval je, da nekaterih stvari niso uspeli dokončati. Med njimi je izpostavil sprejem etičnega kodeksa.

Z Židanovim odstopom se je DZ že seznanil, do nastopa novega predsednika pa bo zakonodajni organ vodil njegov podpredsednik, poslanec DeSUS Branko Simonovič, ki se je Židanu med drugim zahvalil za sledenje poslovniku DZ in glajenje sporov.



Nova priložnost, da poskusi oblikovati vladno koalicijo, se je SDS ponudila po odstopu Marjana Šarca, ki je od zadnjih državnozborskih volitev vodil manjšinsko vlado. Janši namreč po volitvah, na katerih je 3. junija 2018 SDS slavila kot relativna zmagovalka, ob strankarskem zavračanju sodelovanja to ni uspelo, tokrat pa so k pogovorom o sodelovanju poleg NSi pristopili tudi v SMC in DeSUS.




Doslej vodil dve vladi, sedel pa v šestih


V štirih vladah je bil minister za obrambo, z današnjo potrditvijo za mandatarja je tretjič postal predsednik vlade.

1990–1992
Maja 1990 je postal minister za obrambo v Demosovi vladi pod vodstvom Lojzeta Peterleta. Pod njegovim vodenjem je iz Teritorialne obrambe nastala Slovenska vojska oziroma obrambni sistem, angažiran v osamosvojitveni vojni leta 1991.

1992–1993 in 1993–1994
Obrambni resor je vodil tudi v dveh vladah Janeza Drnovška, in sicer v letih 1992–1993 v 2. slovenski vladi in od 1993–1994 v 3. slovenski vladi.
Marca 1994 ga je na predlog Drnovška DZ razrešil, in sicer zaradi afere Depala vas. Po razrešitvi Janše je njegova Socialdemokratska stranka Slovenije izstopila iz vlade, ki je svoj mandat sicer končala leta 1997.

2000
Funkcijo obrambnega ministra je opravljal tudi vladi Andreja Bajuka, ki je trajala le nekaj mesecev – od junija do novembra 2000.

Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali približno mesec dni po Šarčevem odstopu, prejšnji torek, dan zatem pa je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru Janšo predlagal za novega predsednika vlade. FOTO: Jure Makovec/Afp
Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali približno mesec dni po Šarčevem odstopu, prejšnji torek, dan zatem pa je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru Janšo predlagal za novega predsednika vlade. FOTO: Jure Makovec/Afp


2004–2008
Vlado, ki je v obdobju gospodarske rasti edina končala celoten mandat, je oblikoval s SLS, DeSUS in NSi. Kot premier je v prvi polovici leta 2008, ko je Slovenija predsedovala EU, vodil Evropski svet, Slovenija je v njegovem mandatu prevzela evro.

Nakup oklepnikov finske Patrie leta 2006 je Janši preinesel očitke o podkupninah pri 278 milijonov evrov vrednem poslu. Sojenje se je začelo jeseni 2011, tik pred prvimi predčasnimi volitvami v zgodovini Slovenije. Po sprva obsodilni sodbi, zaradi katere je moral leta 2014 v zapor, in njeni poznejši razveljavitvi, je primer leta 2015 zastaral.

2012–2013
Vlado je februarja 2012 sestavil kot predsednik na volitvah drugouvrščene SDS, po tistem, ko to ni uspelo predsedniku zmagovalne Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. Koalicijo so sestavile stranke SDS, DLGV, SLS, NSi in DeSUS.

Vlada je zaradi krize uvedla vrsto nepriljubljenih varčevalnih ukrepov, nastal je zujf (zakon za uravnoteženje javnih financ). Vlada je zdržala zgolj dobro leto dni, saj so Janšo zaradi očitkov KPK o nepojasnjenem izvoru dela premoženja koalicijski partnerji z izjemo NSi zapustili.

Preberite še:

Komentarji: