Javni sklad objavil razpis štipendij za deficitarne poklice

Glavni spremembi, ki ju prinaša letošnji razpis, so nova merila za izbor kandidatov in zoženi nabor deficitarnih poklicev.

Objavljeno
16. februar 2016 11.31
K. F.
K. F.

Ljubljana – Javni sklad republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije je danes na svoji spletni strani objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. »Glavni spremembi, ki ju prinaša nov razpis, so nova merila za izbor kandidatov in zoženi nabor deficitarnih poklicev,« poudarjajo na skladu za razvoj kadrov in štipendije. O razpisu smo pisali v Nedelu v članku Razpis štipendij za redke poklice še februarja.

Prijave od 15. junija do 20. septembra

V začetku februarja je začela veljati novela zakona o štipendiranju, ki omogoča zaprti rok prijav, zato čas oddaje vloge ne bo več merilo za pridobitev štipendije. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. 6. 2016 do 20. 9. 2016.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki 1. letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje, ki so navedeni v razpisu.

Če bodo na skladu prejeli več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščale po dodatnih dveh merilih: prvi bo višja povprečna ocena v zaključnem razredu osnovne šole in drugi višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole. »Če skupna vrednost sredstev za vse vlagatelje, ki bodo izpolnjevali pogoje, ne bo presegala razpisanih sredstev, se vloge ne bodo razvrščale po merilih, ampak bodo podeljene vsem vlagateljem, ki bodo izpolnjevali pogoje,« pojasnjujejo na skladu.

Razpis je določil 15 poklicev

Letošnji nabor izobraževalnih programov bo omejen na naslednje poklice: kamnosek/kamnosekinja, izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin orodjar/orodjarka, elektrikar/električarka, avtokaroserist/avtokaroseristka, pek/pekarka, mesar/mesarka, mizar/mizarka, zidar/zidarka, klepar-krovec/kleparka-krovka, izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka,  pečar/pečarka, gozdar/gozdarka in dimnikar/dimnikarka.

Deficitarna področja, ki sta jih predlagali samoupravna narodna skupnost italijanske in madžarske narodne skupnosti ostajajo enaka kot v razpisu za šolsko leto 2015/2016, še dodajajo na skladu.

Do 1000 štipendij po 100 evrov na mesec

Za letošnji razpis bosta 1,2 milijona evrov za štipendije zagotovila Evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz svojih proračunskih sredstev.

Podelili bodo do 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. »Štipendijo za deficitarne poklice je možno prejemati hkrati z nekaterimi drugimi štipendijami, ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo,« dodajajo na skladu.