Je Morski mož privabil kupce?

Stanovanja na Markovcu si je ogledalo več kot 1900 ljudi. Kakiji, Vid Valič in torta za kupce luksuznih stanovanj.

Objavljeno
15. november 2016 10.42
šuligoj Novo stanovanjsko naselje Nokturno v Kopru
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Je Morski mož privabil ali odgnal kupce stanovanj v koprskem naselju Nokturno, ki jih že poldrugi mesec prodaja družba ABC Nepremičnine skupaj z DUTB? Vprašanje zato, ker takšnega tržnega pristopa nismo vajeni pri prodaji tako velikega kupa nepremičnin, ko za 13 milijonov evrov dobička ponujajo kakije, Vida Valiča in torto Nokturno ...

Oglaševalska akcija za veliko luksuznih stanovanj na Markovcu nad Koprom je vzbudila pozornost. Kupci so se spraševali, zakaj jim DUTB ponuja srečanje s pravljičnim Morskim možem, ki bi morda zanimal otroke, a ti ne kupujejo stanovanj. Je to bila tržna provokacija? ABC Nepremičnine so minulo sobotno popoldne v naselju Nokturno organizirale zabavni dogodek, ki ga je povezoval Vid Valič, nastopili pa so Vili Resnik, Zreška pomlad in plesna skupina Capistras. Obljubili so še kakije in torto Nokturno. Vse očitno za to, da bi privabili čim več radovednežev.

Mar prodaji stanovanj v Nokturnu slabo kaže? Ko so namreč Gasspar Nepremičnine v Izoli minulo zimo prodajale 192 stanovanj (le še štiri niso prodana), ni bilo ne duha ne sluha o podobni akciji. In v pičlih dveh mesecih so dobili are za 118 stanovanj. Takrat nam je nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič povedal, da nikoli v življenju niso tako hitro prodali toliko stanovanj, niti v času največjega nepremičninskega buma pred finančno krizo leta 2008.

V DUTB niso prav zgovorni, čeprav se prav danes končujejo dnevi odprtih vrat, ki so se začeli 1. oktobra. Povedali so, da si je 215 stanovanj do zdaj ogledalo okoli 1900 radovednežev in interesentov, povprečno torej 95 na teden, konec tedna pa povprečno 190. Na vprašanje, kako poteka prodaja stanovanj v Nokturnu v primerjavi s Celovškimi dvori, so odgovorili, da je veliko zanimanja za stanovanja obeh projektov. »Primerjava med potekom prodaj ni mogoča, saj so kupci stanovanj v obeh projektih zelo različni.«

Zniževanje cen ni predvideno

Na vprašanje, koliko stanovanj so že prodali, ali vsaj, koliko ponudb so do zdaj dobili, so odgovorili, da kupci oddajajo zavezujoče ponudbe pooblaščenemu notarju, za kar imajo časa še do 23. novembra. Podatka o številu dosedanjih ponudb zato ne morejo dati, saj gre, tako pravijo v DUTB, »zaupen podatek, ki bi lahko vplival na potek prodaje, saj bi se preostali kupci glede na število oddanih ponudb lahko odločili za takšno ali drugačno taktiko«.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s stanovanji, ki morda ne bodo prodana, odgovarjajo, da bodo prednostno ponujena kupcem, ki v prvem poskusu niso imeli sreče pri oddani ponudbi, ker jo je nekdo oddal prej ali ponudil višji znesek. Kaj pa, če stanovanj ne bodo prodali niti tako? »O tem bo DUTB odločil po končanem postopku prodaje. Zdaj gotovo ni predvideno zniževanje cen, saj ima DUTB možnost unovčevanja teh nepremičnin do leta 2022,« nam je odgovorila Simona Rodež z DUTB.

Iz neuradnih virov smo lahko slišali komentarje, da prodaja stanovanj ne poteka tako, kot so v DUTB pričakovali. Gašpar Gašpar Mišič, denimo, meni, da je bil pristop napačen.

»Stanovanja imajo prednosti in slabosti, gotovo pa jih bodo težko prodali pa zahtevanih cenah. Napačno so ocenili trg. Da nekaj ne gre, kot bi moralo, je tržna akcija, ki so jo pospešeno posredovali na trg v zadnjih dneh in akcija, kjer vabijo kupce s tortami, kakiji in veselico. Delajo veliko napako, če nameravajo s temi stanovanji ustvariti velik dobiček,« pravi Gašpar Gašpar Mišič.

Simona Rodež pa na primeru Celovških dvorov pojasnjuje, zakaj ne smejo privoliti v nizke cene: »Stečajni upravitelj je nameraval tamkajšnja stanovanja prodati po 845 evrov, s čimer se DUTB ni smel strinjati. Zdaj ta stanovanja prodajamo dvakrat dražje.«

V DUTB že ves čas prepričujejo, da ni nikakršne bojazni, da ne bi prodali stanovanj v Nokturnu, saj je povpraševanje po njih zelo veliko.