Je šla ministrica na urgenci preko vrste?

Pregledana naj bi bila pred tistimi, ki so bili po triažni lestvici »obarvani« z višjo stopnjo ogroženosti.

Objavljeno
16. januar 2018 22.59
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi slabega počutja decembra lani zvečer obiskala internistično prvo pomoč. Dobro obveščeni zagotavljajo, da ji je bil omogočen preskok čakalne vrste. V njej so bili najmanj štirje z enakimi simptomi, ki so na obravnavo čakali več ur, in nekaj takšnih z višjo stopnjo ogroženosti.

V UKC Ljubljana so dan po dogodku napisali sporočilo za javnost: »Gospa Milojka Kolar Celarc je bila v petek pozno popoldne, z napotnico osebnega zdravnika, zaradi resnejšega zdravstvenega stanja sprejeta na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana. Obravnavana je bila po protokolih za tako ogrožajoče zdravstveno stanje. Po dodatnih diagnostičnih preiskavah je bila zgodaj zjutraj odpuščena v domačo oskrbo.« Dodali so še, da dodatnih informacij ne bodo dajali.

Pomembna triažna lestvica

Pacienta, ki pride v urgentni blok, sprejme triažna medicinska sestra, ki ga po oceni zdravstvenih težav, stopnje prizadetosti in po stopnjah nujnosti razporedi na podlagi algoritmov tako imenovane manchesterske triažne lestvice. V ljubljanskem kliničnem centru zatrjujejo, da pri obravnavi pacientov upoštevajo zakonodajo, s čimer je vsem pacientom zagotovljena enakovredna obravnava. Jim je res?

Viri zatrjujejo, da je bila ministrica obravnavana sumljivo hitro. Pregledana naj bi bila celo pred tistimi, ki so bili po omenjeni triažni lestvici »obarvani« z višjo stopnjo ogroženosti oziroma močnejšo barvo. Medtem ko je bilo menda njeno stanje označeno z rumeno barvo, so bili v vrsti pred njo takšni z oranžno stopnjo nujnosti.

Informacije smo želeli preveriti, a so na ministrstvu za zdravje ostali skopi s pojasnili: »Ministrico so sprejeli na internistični prvi pomoči, kjer razvrščajo bolnike, tako kot v drugih urgentnih centrih, po triažnih algoritmih. Triažni postopek je za vse paciente enak.«

Paciente sprejemajo prek sprejemnega okenca in jih razvrstijo po triažnih algoritmih glede na nujnost, a po naših podatkih ministrice ni bilo na sprejemnem okencu, zato smo vztrajali. Zanimalo nas je, kakšen je bil triažni postopek, ki je »za vse enak«, oziroma zakaj so pacienti z višjo stopnjo nujnosti čakali na obravnavo dlje. Vprašali smo, ali je bila ministrica na prijavnem okencu, ob kateri uri ji je bila izdana napotnica osebnega zdravnika za obisk internistične prve pomoči in ali je bil s tamkajšnjimi zdravniki njen prihod vnaprej dogovorjen.

Odgovorili so z molkom, zato smo se znova obrnili na UKC Ljubljana, kjer so pojasnili, da lahko podatke o obravnavi posameznika objavijo le z njegovo privolitvijo odveze molčečnosti. Na odziv ministrstva, ali jih je Kolar Celarčeva pripravljena odvezati molčečnosti, čakamo že od 7. decembra.

Brez protokolov za ugledneže

V ljubljanskem kliničnem centru pravilnika, ki bi določal uradni protokol za prioritetno oskrbo visokih političnih predstavnikov, nimajo, prav tako ne v UKC Maribor. »Za primere, ko potrebuje nujno pomoč varovana oseba, kot je predsednik vlade ali minister, nimamo posebnega protokola. Obravnavani so glede na zdravstveno stanje in ne glede na njihov politični družbeni položaj,« so povedali v Mariboru. V posebnih primerih pa jih lahko (na primer ob državnih obiskih) tudi vlada zaprosi za posebno dodatno oskrbo, večinoma pa jih samo obvestijo, da v njihovo regijo prihaja takšna oseba.

Kako pa na domnevni preskok čakalne vrste »svoje« ministrice gleda predsednik vlade Miro Cerar? Iz njegovega kabineta so sporočili: »Po sedanji zakonodaji zdravnik oziroma zdravstveni delavec sam odloča o vrstnem redu sprejema posameznega pacienta, zato vljudno prosimo, da se za dodatna pojasnila o primeru obrnete na UKC Ljubljana.« Premier Cerar pa ob tem opozarja, da morajo skladno z zakonodajo zdravstveni delavci obravnavati vse ljudi pod enakimi pogoji na enak način.